Surse: Guvernul ar putea pune taxă de 0,3% pe activele băncilor, aplicată „retroactiv”

Surse din mediul politic şi financiar spun că actualul guvern are ca variantă de lucru pentru suplimentarea veniturilor la buget o taxă de 0,3% pe an din activele bancare. Aceleaşi surse spun că ordonanţa de urgenţă care ar ratifica acest lucru trebuie să apară foarte repede pentru ca Executivul să poată încasa suprataxa şi pe activele bancare la nivelul anului 2016. Bugetul ar câştiga circa 300 de milioane de euro.
Economica.net - mie, 30 aug. 2017, 13:27
Surse: Guvernul ar putea pune taxă de 0,3% pe activele băncilor, aplicată

Fără specialişti în domeniul preţurilor de transfer, Guvernul acuză băncile că nu plătesc suficient impozit pe profit în România şi că se împrumută la dobânzi prea mari de la banca-mamă. În cele câteva săptămâni de acuzaţii, Executivul a pregătit mai multe variante de taxare a băncilor, variante prin care să contracareze presupusele scurgeri de profit ale acestora către ţările în care se află banca mamă.

Ultima, care pare şi cea mai viabilă dintre propunerile lansate, se referă la o taxă de 0,3% anuală la nivelul activelor bancare. Surse oficiale spun că aceste reglementări trebuie să apară foarte repede pentru ca legea nouă să intre în vigoare rapid şi să fie aplicată şi la nivelul activelor din sistemul bancar înregistrate în 2016. Surse din mediul politic şi financiar arată totoodată că, pentru plata salariilor majorate ale bugetarilor până la sfârşitul anului în curs ar mai fi necesari circa 2-3 miliarde de lei, pe care Guvernul trebuie să îi găsească rapid. Un alt deficit, de circa 2,6 miliarde de lei potrivit unor specialişti fiscali, este cel produs de majorarea pensiilor la începutul verii.

Conform ultimelor date BNR, la sfârşitul lui decembrie 2016, totalul activelor bancaree era de 393,6 miliarde de lei la jumătatea anului 2017 ele atingând nivelul record de 398,6 miliarde de lei. Un impozit de 0,3% ar adduce un surplus de circa 300 de milioane de euro la buget. Totuşi, ţinând cont de faptul că indicatorul ROA (Profit net anualizat / Total active la valoare medie) la nivelul sistemului bancar comunicat de BNR a fost de 1,08, o taxă de 0,3% pe total active echivalează cu o tăiere de 30% a profitului net bancar.

Celelalte taxe discutate până acum de executiv s-au referit la introducerea CASS pe fiecare tip de investiţie financiară sau pe taxarea tuturor tranzacţiilor bancare, după modelul din Ungaria şi Austria, ţări care au aplicat această taxă după ce statul a contribuit cu bani cash la salvarea unor bănci. Rămâne de văzut asupra căreia dintre cele trei variante se va opri executivul, deşi cele mai multe surse consultate de ECONOMICA.NET spun că impozitul pe active are cele mai mari şanse să se transforme în lege.

UPDATE Cristian Socol: este o idee a opoziţiei

„Nu s-a pus niciodată problema – nici măcar la nivelul de discuție – legat de impunerea unei taxe pe activele bancare. Dar văd ca opoziția are idei”, a scris Cristian Socol, strategul economic al PSD, pe pagina proprie de Facebook, ca reacţie la informaţiile de mai sus. „E dezinformare și a mai provocat și pierderi pe bursă”, a continuat el, sugerând că sursa ar fi senatorul PNL Florin Cîţu.

Te-ar mai putea interesa și
YouTube va lansa un magazin online pentru servicii de streaming video
YouTube va lansa un magazin online pentru servicii de streaming video
YouTube, parte a grupului Alphabet, intenţionează să lanseze un magazin online pentru servicii de streaming video, potrivit unui articol publicat de Wall Street Journal, citat de Reuters....
Profitul net al Huawei Technologies a scăzut cu 52% în primul semestru
Profitul net al Huawei Technologies a scăzut cu 52% în primul semestru
Profitul net al grupului chinez Huawei Technologies a scăzut cu 52% în primul semestru, din cauza condiţiilor economice ...
Trupele ruseşti riscă să rămână blocate în regiunea Herson după bombardarea podurilor de acces – oficial ucrainean
Trupele ruseşti riscă să rămână blocate în regiunea Herson după bombardarea podurilor de acces – oficial ucrainean
Ucraina a anunţat duminică că trupele ruseşti care au ajuns la fluviul Dnepr din regiunea Herson, oraş din sud ocupat ...
Peste 2.600 de cazuri noi, cele mai multe în Bucureşti. 12 morţi în 24 de ore – COVID
Peste 2.600 de cazuri noi, cele mai multe în Bucureşti. 12 morţi în 24 de ore – COVID
Un număr de 2.651 cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, cu 2.033 ...