Surse: Guvernul ar putea pune taxă de 0,3% pe activele băncilor, aplicată „retroactiv”

Surse din mediul politic şi financiar spun că actualul guvern are ca variantă de lucru pentru suplimentarea veniturilor la buget o taxă de 0,3% pe an din activele bancare. Aceleaşi surse spun că ordonanţa de urgenţă care ar ratifica acest lucru trebuie să apară foarte repede pentru ca Executivul să poată încasa suprataxa şi pe activele bancare la nivelul anului 2016. Bugetul ar câştiga circa 300 de milioane de euro.
Economica.net - mie, 30 aug. 2017, 13:27
Surse: Guvernul ar putea pune taxă de 0,3% pe activele băncilor, aplicată

Fără specialişti în domeniul preţurilor de transfer, Guvernul acuză băncile că nu plătesc suficient impozit pe profit în România şi că se împrumută la dobânzi prea mari de la banca-mamă. În cele câteva săptămâni de acuzaţii, Executivul a pregătit mai multe variante de taxare a băncilor, variante prin care să contracareze presupusele scurgeri de profit ale acestora către ţările în care se află banca mamă.

Ultima, care pare şi cea mai viabilă dintre propunerile lansate, se referă la o taxă de 0,3% anuală la nivelul activelor bancare. Surse oficiale spun că aceste reglementări trebuie să apară foarte repede pentru ca legea nouă să intre în vigoare rapid şi să fie aplicată şi la nivelul activelor din sistemul bancar înregistrate în 2016. Surse din mediul politic şi financiar arată totoodată că, pentru plata salariilor majorate ale bugetarilor până la sfârşitul anului în curs ar mai fi necesari circa 2-3 miliarde de lei, pe care Guvernul trebuie să îi găsească rapid. Un alt deficit, de circa 2,6 miliarde de lei potrivit unor specialişti fiscali, este cel produs de majorarea pensiilor la începutul verii.

Conform ultimelor date BNR, la sfârşitul lui decembrie 2016, totalul activelor bancaree era de 393,6 miliarde de lei la jumătatea anului 2017 ele atingând nivelul record de 398,6 miliarde de lei. Un impozit de 0,3% ar adduce un surplus de circa 300 de milioane de euro la buget. Totuşi, ţinând cont de faptul că indicatorul ROA (Profit net anualizat / Total active la valoare medie) la nivelul sistemului bancar comunicat de BNR a fost de 1,08, o taxă de 0,3% pe total active echivalează cu o tăiere de 30% a profitului net bancar.

Celelalte taxe discutate până acum de executiv s-au referit la introducerea CASS pe fiecare tip de investiţie financiară sau pe taxarea tuturor tranzacţiilor bancare, după modelul din Ungaria şi Austria, ţări care au aplicat această taxă după ce statul a contribuit cu bani cash la salvarea unor bănci. Rămâne de văzut asupra căreia dintre cele trei variante se va opri executivul, deşi cele mai multe surse consultate de ECONOMICA.NET spun că impozitul pe active are cele mai mari şanse să se transforme în lege.

UPDATE Cristian Socol: este o idee a opoziţiei

„Nu s-a pus niciodată problema – nici măcar la nivelul de discuție – legat de impunerea unei taxe pe activele bancare. Dar văd ca opoziția are idei”, a scris Cristian Socol, strategul economic al PSD, pe pagina proprie de Facebook, ca reacţie la informaţiile de mai sus. „E dezinformare și a mai provocat și pierderi pe bursă”, a continuat el, sugerând că sursa ar fi senatorul PNL Florin Cîţu.

Te-ar mai putea interesa și
Grupul Enel are o nouă firmă în componența sa. Gridspertise se va ocupa cu transformarea digitală a rețelelor electrice
Grupul Enel are o nouă firmă în componența sa. Gridspertise se va ocupa cu transformarea digitală a rețelelor electrice
Grupul italian Enel a inaugurat astăzi o nouă firmă, Gridspertise fiind o filială ce are ca scop sprijinirea DSO (distribuitorilor n.r.) în trecerea la o noua eră de rețele inteligente......
Contorul de energie electrică trebuie citit de distribuitor la maximum trei luni – proiect de OUG
Contorul de energie electrică trebuie citit de distribuitor la maximum trei luni – proiect de OUG
Contorul de energie elecrică al consumatorului casnic trebuie citit la maximum trei luni, potrivit proiectului de Ordonanță ...
Mario Draghi: Guvernul nu vrea să crească taxele. Italienii vor fi sprijiniți pentru achitarea facturilor la energie
Mario Draghi: Guvernul nu vrea să crească taxele. Italienii vor fi sprijiniți pentru achitarea facturilor la energie
Guvernul italian nu intenţionează să majoreze taxele şi va căuta să ajute firmele şi gospodăriile să absoarbă aşteptata ...
Banca Naţională a Elveţiei a menținut rata dobânzii de referință la minus 0,75%
Banca Naţională a Elveţiei a menținut rata dobânzii de referință la minus 0,75%
Banca Naţională a Elveţiei (SNB) a menţinut politica sa monetară ultra-expansionistă, în linie cu estimările analiştilor, ...