„Suspectăm că AFM pregăteşte o respingere în masă a contestaţiilor depuse de aplicanţi în Programul Casa Verde Fotovoltaice” – Greenpeace

Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) încearcă să pregătească o respingere în masă, pe motivul documentelor expirate, a contestaţiilor depuse de către aplicanţi, avertizează reprezentanţii Greenpeace România, într-un comunicat de presă, scrie Agerpres.
Economica.net - vin, 24 iul. 2020, 11:34

„Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) a publicat ieri un disclaimer (imagine ataşată) în secţiunile pentru comunicate de presă ale site-ului oficial al instituţiei, prin care transmite că informaţiile remise presei au doar rolul de a informa media şi nu pot fi luate în considerare în cadrul programelor pe care le derulează. Menţiunea a fost retrasă de pe site după câteva ore şi reintrodusă astăzi, într-o nouă versiune. Pentru a submina valoarea comunicatelor de presă ce au indus în eroare mii de aplicanţi în programul Casa Verde Fotovoltaice, AFM apelează la o stratagemă de comunicare, publicând un disclaimer ce are implicaţii directe în evaluarea contestaţiilor (…) Totuşi, declaraţia AFM contravine ghidului de finanţare al programului Casa Verde Fotovoltaice, care menţionează că informaţiile, instrucţiunile, comunicatele şi alte documente relevante în legătură cu programul se publică pe pagina de internet a Autorităţii şi singurele date, informaţii şi instrucţiuni valabile prezentate în mass-media referitoare la program sunt cele transmise sub forma comunicatelor de presă de către AFM sau Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor”, precizează organizaţia de mediu.

Potrivit coordonatorului de campanii al Greenpeace România, Marian Mândru, pe fondul acestei iniţiative, „suspectăm că AFM încearcă să pregătească o respingere în masă – pe motivul documentelor expirate – a contestaţiilor depuse de aplicanţi”.

„Informăm AFM că mass-media nu este destinatarul final al informaţiilor din comunicatele de presă ale instituţiei, ci cetăţenii. Aceştia au fost induşi în eroare de comunicatele de presă ale AFM / Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor şi apoi li s-a refuzat practic dreptul de a deveni prosumatori prin programul Casa Verde Fotovoltaice. Suspectăm că AFM încearcă să pregătească o respingere în masă – pe motivul documentelor expirate – a contestaţiilor depuse de aplicanţi. Reamintim AFM că a depăşit deja cu două săptămâni termenul pentru soluţionarea contestaţiilor, lucru care a fost semnalat săptămâna aceasta de către Greenpeace la Avocatul Poporului”, a declarat Marian Mândru, care este şi administratorului comunităţii online Protecţia Prosumatorului.

Joi, AFM a publicat pe propria pagină de Internet un mesaj în care anunţa că orice material de presă emis de către instituţie reprezintă un document de informare a mass-media.

„Orice material de presă (Comunicat de presă, Informare de presă, Anunţ de presă) emis de către Administraţia Fondului pentru Mediu reprezintă un document de informare a mass-media. Având în vedere acest aspect, materialele de presă NU conţin termeni tehnici, informaţii de specialitate, exprimări tehnice riguroase, metodologie de primire, evaluare sau selecţie a proiectelor, astfel încât să permită asimilarea facilă a informaţiei de către destinatarul documentului: Mass-media. Materialele de presă nu sunt opozabile niciunui document oficial al AFM, respectiv ghiduri de finanţare, proceduri de lucru sau dispoziţii ale conducerii instituţiei, publicate pe acest website. Totodată, materialele de presă, prin informaţiile pe care le furnizează, nu pot influenţa procesele de primire, evaluare, selecţie, contractare, efectuare plăţi, verificări etc. ale AFM, acestea putând fi modificate doar prin documente oficiale aprobate prin ordin de ministru sau emise de către departamentele abilitate, avizate şi aprobate de către conducerea AFM, după caz”, scrie instituţia.

Recent, Greenpeace România informa că Administraţia Fondului pentru Mediu a depăşit deja cu o săptămână termenul pentru evaluarea tuturor contestaţiilor depuse în Programul „Casa Verde Fotovoltaice” şi că nici situaţia celor declaraţi admişi nu este mai clară.

Activiştii de mediu menţionează că peste 13.000 de cetăţeni au fost declaraţi respinşi, în primă instanţă, în program, iar conform Ghidului de finanţare, AFM trebuia să soluţioneze contestaţiile celor respinşi în program în maximum 15 zile.

La sfârşitul lunii iunie, Greenpeace România a sesizat Avocatului Poporului acuzând grave încălcări de către AFM ale unor drepturi constituţionale ale cetăţenilor ce au aplicat în Programul „Casa Verde Fotovoltaice”.

În replică, oficialii Administraţiei au susţinut că sesizarea ONG-ului de mediu este nejustificată şi că reprezentanţii acesteia vehiculează informaţii false cu privire la stadiul semnării contractelor aprobate. În acelaşi timp, AFM preciza că s-a început, deja, distribuirea contractelor de finanţare semnate către beneficiari.

Datele AFM relevă faptul că, în prima sesiune a Programului „Casa Verde Fotovoltaice”, au fost declarate eligibile pentru finanţare 12.718 de proiecte, în sumă totală de 252 de milioane de lei.

Programul Naţional „Casa Verde Fotovoltaice” prevede instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică, în vederea acoperirii necesarului de consum şi livrării surplusului în reţeaua naţională şi asigură o finanţare de până la 90% din valoarea totală a cheltuielilor eligibile, în limita sumei de 20.000 lei.

Suma finanţată de către autoritate se scade de către instalatorul validat din valoarea totală a facturii, iar diferenţa se suportă de către beneficiarul final, din surse financiare proprii.

Bugetul alocat acestui program este de 656 de milioane de lei, din care 536 de milioane de lei prin Programul Operaţional Regional (POR) şi 120 de milioane de lei, de la AFM, prin care aproape 27.000 de cetăţeni pot deveni prosumatori

Te-ar mai putea interesa și
Symmetrica investește 48 milioane de euro în cea mai mare fabrică de pavele şi borduri vibropresate din Sud-Estul Europei, lângă București
Symmetrica investește 48 milioane de euro în cea mai mare fabrică de pavele şi borduri vibropresate din Sud-Estul Europei, ...
Symmetrica, liderul pieţei locale de pavele şi borduri vibropresate şi cel mai mare producător autohton, anunță o nouă investiție în cea mai mare fabrică de pavaje și dale din beton din......
Franţa – Parlamentul corsican aprobă textul reformei constituţionale pentru autonomie
Franţa – Parlamentul corsican aprobă textul reformei constituţionale pentru autonomie
Corsica a făcut încă un pas către obiectivul autonomiei în cadrul Republicii Franceze: parlamentul regional de la Ajaccio ...
CFR Călători: Duminică, transportul feroviar de călători trece la ora de vară. Se anulează un tren spre Aeroportul Otopeni
CFR Călători: Duminică, transportul feroviar de călători trece la ora de vară. Se anulează un tren spre Aeroportul ...
CFR Călători informează că începând cu data de 31 martie 2024, în activitatea de transport feroviar se va trece la ...
Antibiotice Iași a pus în funcțiune o centrală fotovoltaică de 2,5 MW, proiect finanțat din PNRR
Antibiotice Iași a pus în funcțiune o centrală fotovoltaică de 2,5 MW, proiect finanțat din PNRR
Antibiotice Iași a pus în funcțiune o centrală electrică fotovoltaică de 2,5 MW, investiție ce face parte din strategia ...