Suspendarea de către Moscova a importurilor agroalimentare din Europa ar putea genera un blocaj pe piața UE

Rusia se privează de o gamă largă de produse proaspete prin suspendarea importurilor agroalimentare din Europa, dar sancţiunile anunţate de Moscova riscă de asemenea să genereze un blocaj în spaţiul comunitar, care pierde un debuşeu important, mai ales în ce priveşte fructele şi legumele, comentează joi AFP.
Economica.net - joi, 07 aug. 2014, 14:45
Suspendarea de către Moscova a importurilor agroalimentare din Europa ar putea genera un blocaj pe piața UE

În 2013, Germania şi Olanda se numărau, alături de Ucraina şi Brazilia, printre principalii furnizori ai Rusiei, care importă 35% din consumul său alimentar. Rusia absoarbe 10% din exporturile agricole şi agroalimentare ale UE, ceea ce se traduce printr-o sumă anuală de 12 miliarde de euro, conform Eurostat.

‘Rusia este exportatoare de cereale, dar şi o mare importatoare de legume, fructe şi produse prelucrate cum sunt carnea, produsele lactate’, a punctat Xavier Beulin, liderul principalului sindicat agricol francez, FNSEA.

Fructe proaspete, brânzeturi, carne de porc şi altele, reprezentând fiecare un volum de afaceri de 1 miliard de euro – sunt, alături de legume (770 milioane de euro), mărfurile care lipsesc cel mai mult de pe mesele ruşilor şi constituie principalele importuri alimentare provenite din Europa, alături de vinuri şi spirtoase (1,5 miliarde de euro).

La mare căutare sunt merele, roşiile şi piersicile europene, care tocmai în actualul sezon cunosc o criză serioasă, din cauza producţiei abundente şi cu grad ridicat de perisabilitate. De aici dublul efect de care se tem deja producătorii, a explicat liderul sindical francez: ‘Rusia opreşte importurile, iar produsele care nu mai merg la export vor fi orientate spre ţări europene şi vor crea o situaţie de criză’, apreciază Beulin.

Temerile sale sunt confirmate de preşedintele Federaţiei producătorilor francezi de fructe (FNPF), Luc Barbier: ‘În 2012, spaniolii au exportat circa 100.000 de tone de fructe către Ucraina şi Rusia, iar acum cantităţi similare se vor reorienta spre piaţa comunitară’, a estimat Barbier.

Italia, Spania şi Franţa se confruntă deja cu ‘războiul nectarinelor’, în condiţiile în care preţurile s-au prăbuşit, şi se prefigurează de asemenea o situaţie de ‘catastrofă’ în ce priveşte merele, adaugă acesta.

În 2012, francezii au expediat în Rusia fructe în valoare de aproape 26 de milioane de euro. Dar anul acesta, şi Polonia, care exporta mult în Rusia, se aşteaptă la o recoltă abundentă, care fireşte că va ajunge tot pe piaţa internă a UE, a spus Barbier.

Potrivit WAPA, asociaţia mondială a producătorilor de mere şi pere, Polonia este de departe cel mai mare producător de mere din UE, cu 3,5 milioane de tone aşteptate în acest an, alături de Italia, cu 2,3 milioane de tone, şi de Franţa, cu 1,5 milioane. În total, Franţa a expediat în 2013 în Rusia produse agroalimentare în valoare de 1,17 miliarde de euro, dintre care 450 milioane le-au reprezentat băuturile alcoolice.

Primul semnal de probleme a venit joi din Norvegia, unde crescătorii de somon, în frunte cu Marine Harvest, s-au confruntat spre miezul zilei cu o scădere de 8%-10% a acţiunilor la Bursa din Oslo. Deşi nu este membră a UE, Norvegia s-a alăturat sancţiunilor impuse Moscovei, iar Rusia, principalul debuşeu pentru produsele sale pescăreşti, a cumpărat astfel de produse în valoare de aproape 380 milioane de euro începând din ianuarie.

În ce priveşte carnea de vită, principalul furnizor al Rusiei este de departe Brazilia, înaintea altor ţări din America Latină şi din America de Nord, unde SUA şi Canada sunt de asemenea vizate de sancţiunile ruse. Contribuţia UE la acest capitol se află în recul din 2013, din cauza restricţiilor sanitare percepute frecvent drept ‘pretexte politice’, a menţionat Guy Hermouet, vicepreşedinte responsabil cu exporturile al Federaţiei naţionale a crescătorilor de bovine din Franţa. Potrivit acestuia, cel mai mult vor avea de suferit din cauza restricţiilor la acest capitol Belgia, Olanda şi Germania.

Danemarca şi Olanda sunt, la rândul lor, cele mai expuse în ce priveşte produsele lactate. În privinţa cărnii de porc, exporturile europene au fost suspendate total în urma embargoului impus de Rusia la 29 ianuarie motivat prin semnalarea unor cazuri de pestă porcină la mistreţi. Acest embargo, care a fost decretat într-un context deja tensionat din cauza situaţiei din Ucraina, este considerat de către Bruxelles ca fiind insuficient justificat, care în aprilie a depus o plângere în acest sens la OMC, Organizaţia Mondială a Comerţului.

De altfel, speranţa producătorilor francezi este ca OMC să se sesiseze în legătură cu sancţiunile decise de Moscova, a indicat Xavier Beulin. Dar, potrivit lui Luc Barbier, europenii riscă de asemenea să piardă cote de piaţă în favoarea Asiei sau Americii Latine, care ‘vor fi foarte greu de recuperat ulterior’.

Te-ar mai putea interesa și
După război, profiturile băncilor europene în Rusia au crescut de 4-5 ori. Taxe de 800 de milioane de euro. Cei mai mari contributori. Topul celor mai mari plătitori de taxe către Rusia: Raiffesen si Unicredit, primele locuri
După război, profiturile băncilor europene în Rusia au crescut de 4-5 ori. Taxe de 800 de milioane de euro. Cei mai mari ...
Cele mai mari taxe plătite către banca centrală a Rusiei de către băncile europene prezente în această țară sunt ale Raiffeisen Bank – Austria și UniCredit – Italia. Peste două treimi......
ANAF a publicat Ghidul asociaţiilor, fundaţiilor şi federaţiilor. Vezi documentul
ANAF a publicat Ghidul asociaţiilor, fundaţiilor şi federaţiilor. Vezi documentul
Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a publicat pe portalul propriu Ghidul asociaţiilor, fundaţiilor şi ...
Carl Al Khawand este noul Chief Financial Officer al Orange România
Carl Al Khawand este noul Chief Financial Officer al Orange România
Orange anunță numirea lui Carl Al Khawand în funcția de Chief Financial Officer (CFO) al Grupului Orange România, începând ...
Wizz Air vinde bilete la muzee, spectacole și evenimente sportive. Cât costă turul locațiilor serialului Wednesday sau turul piețelor din București
Wizz Air vinde bilete la muzee, spectacole și evenimente sportive. Cât costă turul locațiilor serialului Wednesday sau ...
Wizz Air a lansat WIZZ Experiences, un nou serviciu auxiliar, în parteneriat cu Coras, cel mai mare furnizor online de bilete ...