Sute de români tranzacţionează acţiuni de milioane de euro la Bursa din Viena şi pe alte pieţe externe

Câteva sute de investitori români tranzacţionează lunar acţiuni de circa 10 milioane de euro la Viena şi pe alte mari pieţe europene, prin intermediul celor câteva firme de specialitate româneşti, care oferă astfel de servicii, potrivit brokerilor consultaţi de ECONOMICA.NET. BT Securities Cluj Napoca a rămas singura casă de brokeraj autohtonă care este încă membră a unei burse străine, cea din Viena.
Adrian N. Ionescu - Dum, 01 iun. 2014, 14:24
Sute de români tranzacţionează acţiuni de milioane de euro la Bursa din Viena şi pe alte pieţe externe

Românii fac lunar tranzacţii cu acţiuni la bursele străine în valoare de circa 10 milioane de euro, potrivit brokerilor consultaţi de ECONOMICA.NET.

Numai BT Securities Cluj Napoca, casa de brokeraj a Băncii Transilvania are circa 150 de clienţi care tranzacţionează la Bursa din Viena, realizând un rulaj de 2 – 3 milioane de  euro lunar, potrivit directorului general Rareş Nilaş. BT Securities este singura casă de brokeraj românească, încă membră a unei burse străine, cea din Viena.

La rândul său, SSIF Broker Cluj Napoca, singura societate de profil autohtonă care este ea însăşi listată la o bursă, Bursa de Valori Bucureşti (BVB), are peste 100 de clienţi care tranzacţionează pe pieţele externe.

„Am fost şi noi membri la Viena, dar am primit o ofertă mult mai avantajoasă de la un partener extern, prin care avem acces la peste 100 de pieţe străine din 26 de ţări”, a declarat  Grigore Chiş, directorul general al  SSIF Broker, pentru ECONOMICA.NET.

Clienţii SSIF Broker atraşi de pieţele externe au avut un rulaj net anul trecut de 200 de milioane de euro, iar media lunară se menţine şi în acest an, potrivit lui Grigore Chiş. Este de remarcat însă că o mare parte a acestui rulaj este acoperită de tranzacţiile cu produsele derivate şi structurate, inclusiv pe perechi valutare.

Astfel că, doar pe acţiuni, volumele sunt mult mai mici şi, în total, nu probabil că nu depăşesc câteva milioane de euro. Volumele nu sunt mai mari pentru că apetitul românilor cu bani pentru investiţii financiare în general este redus.  

Multe alte firme de brokeraj oferă intermedierea pe pieţele străine (Estinvest, Tradeville, Intercapital Invest, IFB Finwest), prin casele locale, iar marile bănci româneşti au de asemeni acces prin filialele băncilor mamă. 

Totuşi, puţini dintre clienţii bogaţi ai acestora, cărora li se oferă servicii personalizate de private banking, sunt amatori de plasamente la bursă, nici măcar şi la Bursa din Bucureşti, unde sunt listate companii mult mai uşor de cunoscut.

Românii nu tranzacţionerază prea multe acţiuni străine nici la BVB.

Statutul de membru al unei mari burse nu este accesibil şi adeseori nici profitabil pentru brokerii români. Datorită dimensiunii reduse a rulajelor firmelor de brokeraj româneşti, ca şi a faptului că sunt puţin cunoscute, acestora li se impun sume mari de bani depuse în marjă, înainte de face tranzacţiiile respective în numele clienţilor lor.

„Trebuie ţinut seama de faptul că investitorii români au un rulaj periodic mic, pentru că achiziţionează acţiuni pe termene mai lungi. Pe de altă parte, câtă vreme investitorii de retail nu sunt, nici la BVB, atât de numeroşi pe cât ar putea fi, nu este foarte relevant volumul tranzacţiilor pe pieţele externe”, a răspuns Lucian Isac, directorul general al casei de brokeraj Estinvest, la întrebările ECONOMICA.NET.  

Estinvest se concentrează mai mult pe atragerea de noi investitori la Bucureşti. „Apoi apetitul pentru Viena se va dezvolta de le sine. Am lansat şi acest tip de servicii, prin intermediul unor parteneri străini, mai mult ca o disponibilitate în plus în cadrul unui pachet de ofertă mai larg”, a mai spus Lucian Isac.

La rândul său, IFB Finwest a renunţat să mai ofere serviciile de intermediere pe pieţele externe, preferând să se concentreze pepiaţa locală.

La sfârşitul luni martie, valoarea depozitelor bancare ale persoanelor fizice depăşea echivalentul a 100 de miliarde de lei.

Te-ar mai putea interesa și
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune ...
Sistemul naţional e-Transport este special creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală care pot apărea în domeniul transporturilor rutiere de mărfuri, susţine......
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost suprasubscris cu peste 330%
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost ...
Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM SA-IFN) a anunțat astăzi ...
ROMATSA și-a dat acordul pentru delimitarea spațiului aerian a viitorului Aeroport Galați – Brăila
ROMATSA și-a dat acordul pentru delimitarea spațiului aerian a viitorului Aeroport Galați – Brăila
Preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi, Costel Fotea, a anunţat vineri, în conferinţă de presă, că a reuşit, ...
Renault tatonează o posibilă colaborare cu firmele chineze Li Auto şi Xiaomi, în domeniul fabricării de autoturisme electrice
Renault tatonează o posibilă colaborare cu firmele chineze Li Auto şi Xiaomi, în domeniul fabricării de autoturisme ...
Renault a avut discuţii săptămâna aceasta cu firmele chineze Li Auto şi Xiaomi privind colaborarea în domeniile automobilelor ...