T. Bucureşti respinge cererea unui grup de clienţi ai Credit Europe de a plăti ratele la creditele în CHF la cursul istoric

Tribunalul Bucureşti a respins acţiunea a 90 de clienţi ai Credit Europe Bank pentru conversia creditelor în franci elveţieni la cursul de la data acordării. Clienţii, reprezentaţi de casa de avocatură Piperea şi asociaţii, vor ataca decizia cu apel.
Mihai Banita - vin, 06 mart. 2015, 13:05
T. Bucureşti respinge cererea unui grup de clienţi ai Credit Europe de a plăti ratele la creditele în CHF la cursul istoric

Tribunalul Bucureşti a dat prima decizie într-un litigiu de grup privind plata creditelor în franci elveţieni la cursul de la data acordării.

Acţiunea viza constatarea nulităţii clauzelor privind plata creditelor în franci elveţieni în contractele încheiate cu Credit Europe Bank, Credit Europe Ipotecar IFN şi Credit Europe Bank NV.

Fiecare reclamant va trebui să plătească cheltuieli de judecată de 1300 de lei către instituţiile financiare chemate în instanţă.

„Respinge cererea ca neîntemeiată. Obligă pe fiecare din reclamanţi la plata către pârâta Credit Europe Bank SA a sumei de 421,49 lei cu titlu de cheltuieli de judecată. Obligă pe fiecare din reclamanţi la plata către pârâta Credit Europe Ipotecar IFN SA a sumei de 881,31 lei cu titlu de cheltuieli de judecată. Cu apel în 30 de zile de la comunicare. Cererea de apel se depune la Tribunalul Bucureşti secţia a VI-a civilă”, se arată în dispozitivul de pe portalul instanţelor.

Doarul 39561/3/2014, în care s-au pronunţat magistraţii de la T. Bucureşti, a fost disjuns dintr-un alt dosar, 12878/3/2014, de la aceeaşi instanţă, înscris în aprilie 2014.

Decizia va fi atacată cu apel de către clienţi, care se va judeca la Curtea de Apel Bucureşti. Apelul este ultima cale ordinară de atac.

Acesta este doar unul dintre grupurile de clienţi reprezentaţi de avocatul Gheorghe Piperea în procese privind denominarea creditelor în franci elveţieni.

Până acum, clienţii care au cerut instanţelor fie ca împrumuturile lor să fie convertite la cursul de la data acordării, fie ca plata ratelor să se facă la acel curs, nu prea au avut câştig de cauză.

Spre exemplu, Volksbank România, una dintre băncile cu un număr important de credite ipotecare în franci, a anunţat că a câştigat – pe fond sau definitiv – 71 din cele 75 de capete de cerere pe denominare, deşi a pierdut pe comisionul de risc.

Băncile au avut mai puţin succes, în ultimii ani, în litigiile privind clauzele abuzive legate de dobânzi şi comisioane.

Francul elveţian este cotat la BNR cu 4,1457 lei, mult mai sus decât în perioada 2007-2008, când au fost acordate cele mai multe credite în această monedă, cât cotaţiile se aflau la 1,9-2,2 lei pentru un franc. Francul s-a apreciat considerabil după 15 ianuarie 2015, când Banca Centrală a Elveţiei a renunţat la pragul de 1,2 franci pentru un euro.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...