Tăierile bugetare americane riscă să facă ONU incapabilă să-şi îndeplinească misiunile esenţiale – purtător de cuvânt

Tăierile bugetare drastice preconizate de administraţia americană riscă să facă Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) incapabilă să-şi îndeplinească misiunile sale esenţiale, a avertizat miercuri purtătorul de cuvânt al ONU, Stephane Dujarric, citat de AFP.
Economica.net - joi, 25 mai 2017, 07:40
Tăierile bugetare americane riscă să facă ONU incapabilă să-şi îndeplinească misiunile esenţiale - purtător de cuvânt

Ministrul american al Afacerilor Externe, Rex Tillerson, a cerut marţi un buget redus pentru diplomaţia şi ajutorul internaţional ale primei puteri mondiale, în scădere cu peste 30%. Reducerea fondurilor ar ajunge chiar la 60% în ce priveşte finanţarea de către Washington a operaţiunilor de menţinere a păcii.

‘Dacă se menţine bugetul aşa cum este propus, asta ar face imposibilă pentru ONU continuarea activităţii sale esenţiale în favoarea păcii, dezvoltării, drepturilor omului şi ajutorului umanitar’, a afirmat Dujarric.

Statele Unite sunt cel mai mare donator de fonduri al ONU, acoperind 22% din bugetul de funcţionare (4,5 miliarde) şi 28,5% din bugetul operaţiunilor de menţinere a păcii (7,9 miliarde).

Washingtonul apreciază că nu ar mai trebui să finanţeze decât 25% din costurile acestor operaţiuni.

Dujarric a evidenţiat faptul că de la preluarea mandatului, în ianuarie, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, şi-a arătat voinţa de a realiza reforme şi a fost ‘pe deplin conştient de necesitatea reducerii costurilor’.

‘Dar noi avem nevoie de resurse pentru a ne îndeplini sarcinile’, a adăugat el.

Oficiali ai ONU subliniază totuşi că bugetul propus ar putea fi modificat de Congresul SUA. ‘Vrem să vedem încheierea procesului bugetar înainte de a face comentarii’, a declarat miercuri Atul Khare, subsecretar general pentru operaţiuni de menţinere a păcii.

Între timp, un comitet al ONU însărcinat cu bugetul a început să examineze minuţios cheltuielile celor 16 misiuni de pace ale ONU în lume.

Consiliul de Securitate a decis deja închiderea misiunilor din Coasta de Fildeş, Liberia şi Haiti, iar misiunea comună Uniunea Africană-ONU în provincia sudaneză Darfur ar trebui de asemenea redusă.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...