Tănase (BVB): Bursa nu este un loc exotic, ci o oportunitate pentru toţi românii să economisească

Piaţa de capital nu este un loc exotic, ci o oportunitate pentru toţi românii de a-şi ţine economiile, a declarat, sâmbătă, în cadrul Forumului Investitorilor Individuali, Adrian Tănase, CEO al Bursei de Valori Bucureşti (BVB).
Economica.net - sâm, 16 nov. 2019, 12:21
Tănase (BVB): Bursa nu este un loc exotic, ci o oportunitate pentru toţi românii să economisească

„Toată cariera mea, din 1998 şi până am terminat facultatea, am activat pe piaţa de capital din România. Deci, sunt un specialist al pieţei de capital din România. Din păcate, piaţa de capital din România suferă, e o piaţă mică şi ilichidă, ce reprezintă doar 10% din PIB-ul României, faţă de piaţa din Polonia care reprezintă 30% din PIB. Noi vrem să o creştem, Bursa având şi un interes de business. Cu cât e mai mare, cu atât câştigăm mai multe comisioane de tranzacţionare. Bursa este o instituţie privată, nu cum este Banca Naţională a României. Bursa însăşi este listată pe Bursa de Valori Bucureşti. O piaţă de capital dezvoltată ajută economia unei ţări. De asemenea, piaţa de capital a început să reprezinte interes pentru orice companie, pentru că ajută antreprenorii care vor să se dezvolte. Piaţa de capital nu este un loc exotic, ci ar trebui să fie un loc foarte serios în economie şi cu un rol mult mai mare”, a spus Tănase.

Oficialul BVB a subliniat că românii încă preferă să-şi ţină banii în bănci, pentru că au o percepţie greşită faţă de bursă, dar „noi vrem să schimbăm toată această percepţie”.

„De ce suntem unde suntem? Principalul motiv este că lumea nu-şi investeşte banii în acţiuni şi obligaţiuni. Românii încă preferă să-şi ţină banii la bancă, pentru că au o percepţie greşită faţă de bursă şi noi vrem să schimbăm toată această percepţie. Unul dintre demersuri este organizarea acestui forum. Trebuie să convingem din ce în ce mai mulţi români să îşi ţină banii în acţiuni şi în obligaţiuni, ceea ce este un act normal. Noi am dori ca toţi românii să-şi ţină economiile pe piaţa de capital. Asta se întâmplă în economiile mai civilizate. De exemplu, olandezii nici nu vor să audă de depozite bancare. Ei îşi ţin toţi banii în piaţa de capital, sub anumite forme, iar pentru asta nu trebuie să fii specialist. Trebuie, însă, să ştii anumite reguli şi să ai încredere că acele reguli funcţionează. Principalele două reguli este că trebuie să-ţi ţii banii pe termen lung, de 10-20 de ani, şi să investim diversificat. Dacă respectăm aceste reguli, toate riscurile pe care dvs. ale aveţi în cap, cum ar fi riscul de faliment sau riscul de a începe un război, se diluează semnificativ. Piaţa de capital nu trebuie să fie un experiment, ci locul în care românii să-şi ţină economiile. Noi acum avem în depozite 40 de miliarde de euro, în timp ce toată piaţa noastră de capital este de 20 de miliarde de euro. Depozitele pe piaţa de capital au crescut cu 50%, în ultimii ani”, a explicat CEO-ul BVB.

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) organizează, sâmbătă, cea de-a zecea ediţie a Forumului Investitorilor Individuali, un eveniment de educaţie financiară în domeniul investiţiilor.

Forumul este un eveniment de referinţă organizat de BVB începând cu anul 2013, cu misiunea de a populariza piaţa de capital în rândul persoanelor fizice.

Te-ar mai putea interesa și
Premierul Armeniei: Zonele disputate trebuie returnate Azerbaidjanului, altfel va urma un război – TASS
Premierul Armeniei: Zonele disputate trebuie returnate Azerbaidjanului, altfel va urma un război – TASS
Premierul armean Nikol Paşinian a avertizat că Armenia s-ar putea confrunta cu un război cu Azerbaidjanul dacă nu va ajunge la un compromis cu Baku în ceea ce priveşte returnarea unor teritorii......
Unilever renunţă la afacerile cu îngheţată şi desfiinţează 7.500 de posturi la nivel mondial
Unilever renunţă la afacerile cu îngheţată şi desfiinţează 7.500 de posturi la nivel mondial
Gigantul din domeniul bunurilor de larg consum Unilever a anunţat marţi că intenţionează să transforme operaţiunile ...
Turiştii nerezidenţi cazaţi în România au cheltuit, în medie, 2.675 lei/persoană, în 2023 – date INS
Turiştii nerezidenţi cazaţi în România au cheltuit, în medie, 2.675 lei/persoană, în 2023 – date INS
Turiştii nerezidenţi cazaţi în structurile de cazare turistică colective din România au cheltuit, anul trecut, în ...
Japonia a renunţat la politica dobânzilor negative
Japonia a renunţat la politica dobânzilor negative
Banca Japoniei (BoJ) a majorat marţi dobânda de referinţă, punând punct unei perioade de opt ani în care a practicat ...