Tănase (BVB): O participare mai ridicată a populaţiei la piaţa de capital, o prioritate

Piaţa de capital din România a crescut cu 9% în primele trei luni din acest an iar indicele BET, care include cele mai tranzacţionate 16 companii cu excepţia SIF-urilor, a depăşit 8.000 de puncte, potrivit unui comunicat publicat de BVB.
Economica.net - sâm, 20 apr. 2019, 07:44
Tănase (BVB): O participare mai ridicată a populaţiei la piaţa de capital, o prioritate

În context, Adrian Tănase, CEO BVB, arată că, deşi Bursa a revenit pe creştere în primul trimestru al acestui an, volumele de tranzacţionare sunt modeste astfel că o participare mai ridicată a populaţiei în piaţa de capital ar trebui să fie o prioritate.

„Bursa a revenit pe creştere în primul trimestru însă pe volume modeste de tranzacţionare comparativ cu primele trei luni ale anului trecut. O participare mult mai ridicată a populaţiei la piaţa de capital trebuie să fie o prioritate a BVB şi a întregii comunităţi financiare pentru a schimba semnificativ premisele de dezvoltare viitoare a pieţei locale de capital”, a declarat Adrian Tănase.

La rândul său, preşedintele Bursei, Lucian Anghel, a explicat că primul trimestru a fost caracterizat de o amplă volatilitate într-o piaţă care a trecut de la minus la plus, iar investitorii au beneficiat de clarificări legislative, continuarea unei activităţi economice intense şi randamente generoase ale dividendelor, care au fost de circa 9% anul trecut pentru principalele companii listate, printre cele mai mari din lume.

Potrivit comunicatului citat, Bursa de Valori Bucureşti a încheiat primul trimestru cu toţi indicii pe plus, într-un context intern şi internaţional marcat de incertitudini. Indicele BET, principalul indice al pieţei de capital locale, care include cele mai tranzacţionate 16 companii cu excepţia SIF-urilor, a înregistrat un avans de 9% de la începutul anului şi a închis luna martie la un nivel de 8.045 de puncte.

O creştere tot de 9% a avut şi BET-TR, indicele care include şi dividendele oferite de companiile din BET.

„România a ajuns astfel să ocupe locul al 13-lea în Uniunea Europeană în funcţie de ritmul de creştere înregistrat de indicii principali ai burselor europene”, subliniază documentul.

În plus, incertitudinile interne şi externe s-au reflectat într-o valoare medie zilnică de tranzacţionare de 9,33 milioane euro, în scădere faţă de anul trecut. Valoarea totală de tranzacţionare cu toate tipurile de instrumente financiare s-a diminuat în primul trimestru, însă s-a menţinut peste pragul de jumătate de miliard de euro.

La finalul primului trimestru, valoarea de piaţă a companiilor româneşti a fost de 19,3 miliarde euro comparativ cu 18,1 miliarde euro la finalul anului trecut, ceea ce înseamnă un avans de 6,6%. Capitalizarea bursieră a tuturor companiilor listate pe piaţa reglementată a BVB a depăşit 33,3 de miliarde de euro în ultima şedinţă de tranzacţionare din martie 2019, comparativ cu 30,6 miliarde euro la final de 2018, în creştere cu 8,8%.

Te-ar mai putea interesa și
România va primi 6 miliarde de euro pentru a atenua impactul viitoarei taxe pe carbon în prețul gazelor și al carburanților auto. Ce trebuie să facă autoritățile ca să luăm banii
România va primi 6 miliarde de euro pentru a atenua impactul viitoarei taxe pe carbon în prețul gazelor și al carburanților ...
România va fi unul dintre cei mai mari beneficiari ai Fondului Social pentru Climă, ceea ce va crea o oportunitate semnificativă de a reduce rata sărăciei energetice la nivel național. Astfel,......
Primele zboruri din spaţiul Schengen aterizează duminică pe aeroportul Henri Coandă între orele 00:05-01:00
Primele zboruri din spaţiul Schengen aterizează duminică pe aeroportul Henri Coandă între orele 00:05-01:00
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, ...
Autostrada Transilvania: Turcii de la Ozaltin, declarați câștigători ai contractului pentru viaductele de 3,2 kilometri
Autostrada Transilvania: Turcii de la Ozaltin, declarați câștigători ai contractului pentru viaductele de 3,2 kilometri
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a desemnat câștigătorul contractului pentru construcția ...
Proiectul românesc Zesh securizează 500.000 USD în primele etape de finanţare
Proiectul românesc Zesh securizează 500.000 USD în primele etape de finanţare
Echipa Zesh, condusă de sătmărean Marius Martocsan, a reușit să atragă până în acest moment fonduri în valoare ...