Tăriceanu: Dacă voi fi prim-ministru, nu voi modifica cota unică. Majorarea impozitelor, o invenţie

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat vineri că dacă va fi prim-ministru nu are 'nici cea mai mică intenţie' să modifice cota unică de impozitare în următorii ani, una dintre primele măsuri luate de guvernul pe care l-a condus, din decembrie 2004, dar şi pentru că PSD a fost de acord să o păstreze în programul USL şi a fost menţinută în programul Guvernului Ponta, scrie Agerpres.
Economica.net - vin, 14 nov. 2014, 12:21
Tăriceanu: Dacă voi fi prim-ministru, nu voi modifica cota unică. Majorarea impozitelor, o invenţie

‘În acest moment vă pot spune clar că nu am nici cea mai mică intenţie, pentru că am şi paternitatea acestei măsuri, dar şi pentru că eu o consider extrem de benefică pentru economie, aşa cum a fost şi la momentul adoptării ei. Adică a scos la suprafaţă evaziunea fiscală, a dat posibilitatea angajaţilor fie din sectorul privat, fie din sectorul public să câştige mai bine, a dat posibilitatea firmelor să acumuleze profituri mai mari, pe care să le poată reinvesti, deci, iată un cumul de efecte benefice’, a declarat Tăriceanu la Palatul Parlamentului.

El a adăugat că are dubii că premierul Ponta ar fi dorit să modifice această taxă, având în vedere că în ultima perioadă el a adoptat alte două măsuri de esenţă liberală, măsuri de politică fiscală, şi anume, reducerea contribuţiilor de asigurări sociale cu cinci puncte procentuale la angajator şi anularea impozitului pe profitul reinvestit.

‘Măsuri care au fost propuse tot de mine, în cadrul PNL, ulterior au fost preluate de ministrul de finanţe de la acea dată, domnul Chiţoiu, şi promovate în Guvern. Păcat că PNL a plecat de la guvernare fără să mai poată să culeagă beneficiile politice ale acestor măsuri benefice pentru economie’, a afirmat Tăriceanu.

Tăriceanu: Majorarea impozitelor, o invenţie, o idee perversă a lui Iohannis
     
Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, arată că dacă va fi prim-ministru nu va majora cota unică şi consideră că ‘zvonul’ referitor la majorarea impozitelor pe clădiri în viitor este o ‘invenţie’, o ‘idee perversă’ a candidatului ACL, Klaus Iohannis.

‘Vreau să precizez referitor la această măsură că este numai o invenţie. Consiliul Consultativ nu funcţionează pe lângă ministrul Bugetului. Consiliul Consultativ funcţionează pe lângă ministrul de Finanţe. Şi toată chestiunea aceasta mi se pare că este cusută cu aţă albă, nu are nicio noimă şi, atâta vreme cât voi fi eu prim-ministru, şi cred că voi fi, vă pot garanta că nu se pot majora asemenea taxe. Caut o explicaţie de ce acest zvon. Sigur că domnul Iohannis şi echipa lui de sfătuitori caută să inducă temeri, frici în ultimele zile de campanie, cu speranţa disperată de a produce o răsturnare a scorului. Aceasta este o motivaţie’, a precizat Tăriceanu la Palatul Parlamentului.

El a adăugat că ‘cealaltă motivaţie este mai perversă’.

‘Mi-am adus aminte de câteva cuvinte foarte simpatice, care sună cam aşa: ‘Rău ne-a fost cu ‘der, di, das’, dar mai rău cu ‘davai ceas’, de la Nistru pân’ la Don, ‘Davai ceas’ ‘davai palton’, ‘Davai ceas’ ‘davai moşie’, ‘haraşo, tovărăşie’. Vă daţi seama că, dacă îl întreb pe domnul Iohannis cine a spus chestia aceasta, habar n-are, vă aduceţi aminte de marele comic Constantin Tănase’, a comentat Tăriceanu ironic.

El a adăugat că Iohannis a vorbit în campania electorală de creşteri de bugete – ‘6% nu ştiu unde, 6% dincolo’.

‘Şi atunci trebuie să aibă de undeva de unde să acopere toate aceste cheltuieli şi o să spună: ‘Păi, trebuie să majorăm nişte taxe, nu-i aşa? C-an Germania, nu? Nu vă daţi seama, dacă m-aţi ales, la ce v-aţi aşteptat, la taxe c-an Germania’. Deci, e această idee perversă, să vorbim acum de taxe, că vor să le mărească alţii, dar dacă eventual suntem aleşi le mărim noi, pentru că aşteptările de fapt nu aveau cum să fie altele’, a mai comentat Tăriceanu.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite „sunt direct implicate” în conflictul din Ucraina, afirmă Kremlinul
Statele Unite „sunt direct implicate” în conflictul din Ucraina, afirmă Kremlinul
Kremlinul a susţinut joi că livrarea rachetelor americane ATACMS către Kiev nu va schimba nimic în conflictul din Ucraina, după ce Washingtonul a anunţat că va furniza Ucrainei astfel de......
Test Dacia Duster 3: Schimbare radicală
Test Dacia Duster 3: Schimbare radicală
Dacia Duster, SUV-ul asamblat exclusiv în România pentru piața europeană, a ajuns la a treia generație și, de-a lungul ...
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov, la șase ani de când a lansat serviciul în România.
Costurile cu mâna de lucru în UE au crescut cu 5,3% în 2023. În România au urcat cu 16,1%
Costurile cu mâna de lucru în UE au crescut cu 5,3% în 2023. În România au urcat cu 16,1%
Costurile cu mâna de lucru în Uniunea Europeană au urcat anul trecut cu 5,3%, însă ţările membre din Europa de Est ...