Tăriceanu: Guvernul nu poate să rămână impasibil la această dereglare majoră a pieţei bancare şi trebuie să intervină

Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a declarat miercuri că gradul de intermediere bancară în România este "extraordinar de scăzut", iar în aceste condiţii Guvernul "nu poate să rămână impasibil la această dereglare majoră a pieţei bancare şi trebuie să intervină".
Economica.net - mie, 19 dec. 2018, 16:35
Tăriceanu: Guvernul nu poate să rămână impasibil la această dereglare majoră a pieţei bancare şi trebuie să intervină

„Gradul de intermediere bancară este extraordinar de scăzut, iar băncile preferă să plaseze depozitele pe care le au în titluri de stat care sunt remunerate tot de buget din taxele fiecărui contribuabil şi nu fac aceste operaţiuni de intermediere bancară, cu toate că există o evidenţă care arată că profiturile băncilor în România sunt cu mult mai mari decât profiturile băncilor în străinătate, iar gradul de intermediere este de patru ori mai mare în Occident, decât este în România. (…) Nu avem nimic împotriva profiturilor pe care trebuie să le facă băncile. Băncile sunt instituţii care să facă profit, dar, în acelaşi timp, acest profit trebuie să fie unul bazat pe un efort de a se implica în intermedierea bancară, care este specifică oricărei pieţe bancare şi oricărei economii”, a explicat Tăriceanu.

El a fost întrebat cum comentează afirmaţiile preşedintelui Klaus Iohannis referitoare la anunţul făcut de ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, privind introducerea „taxei pe lăcomie” pentru instituţiile financiar-bancare în cazul în care ROBOR la 3 şi 6 luni depăşeşte o anumită valoare.

„Am văzut că preşedintele făcea o declaraţie de presă, am văzut că tuna şi fulgera la adresa coaliţiei şi la adresa Guvernului, cred că făcea şi o confuzie, din ce am auzit, pentru că ieri ministrul Teodorovici a vorbit despre o taxă, pe ‘lăcomie’ a denumit-o, nu ştiu dacă este cea mai inspirată formulă, era vorba de bănci”, a spus Tăriceanu.

Preşedintele Senatului a adăugat că OUG anunţată de Teodorovici conţine şi o serie de prevederi pentru companiile din domeniul energiei iar acestea vizează firmele care ocolesc „în mod abil, prin tot felul de mecanisme” plata impozitelor în România, lucru care nu poate fi acceptat.

„Ordonanţa are o serie de prevederi şi pentru companiile din domeniul energiei, care, la o analiză atentă, ce arată? Că profiturile raportate sunt extrem de mici, impozitele pe profit sunt la fel de mici şi ne punem întrebarea dacă acest lucru se întâmplă şi în alte părţi, pentru că dacă afacerile nu sunt profitabile atunci în mod firesc ar fi trebuit să spună: plecăm din România, pentru că în România nu putem să facem afaceri profitabile. Cu toate că raportează an de an profituri foarte mici, ele rămân în continuare aici. Din informaţiile care ne-au parvenit şi nu numai nouă, de foarte mulţi ani se practică acest sistem de transfer al profitului prin transferul de preţ, prin politica de preţuri cu companiile mamă, profiturile urmând să fie consolidate mai degrabă la nivelul firmei-mamă şi aici să raporteze profituri care sunt nesemnificative. (…) Lucrul acesta nu poate să continue aşa. România este o piaţă pe care foarte multe firme străine activează şi fac profituri importante, acest lucru trebuie să fie însoţit şi de plata taxelor şi aceste firme plătesc taxele şi alte firme ocolesc în mod abil, prin tot felul de mecanisme, pentru a plăti impozite în România şi acest lucru nu-l putem accepta”, a susţinut Tăriceanu.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, că ordonanţa de urgenţă anunţată de ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, care „introduce noi taxe şi impozite”, vine cu idei „nemaiauzite” şi „aruncă în haos economia”.

„Această ordonanţă nu a fost discutată cu partenerii din mediul economic, nici măcar din mediul instituţional al statului. (…) Acest proiect nu are o analiză de fundamentare, vine cu idei nemaiauzite până acum, aruncă în haos economia”, a afirmat Iohannis la Palatul Cotroceni.

Te-ar mai putea interesa și
Nimeni nu scapă. IRCC creşte la 2,65% pe an, faţă de 1,86%, nivelul pentru trimestrul anterior, şi peste valoarea de la lansarea din 2019
Nimeni nu scapă. IRCC creşte la 2,65% pe an, faţă de 1,86%, nivelul pentru trimestrul anterior, şi peste valoarea de ...
Indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), reglementat de OUG 19/2019, este de 2,65% pe an, acesta fiind calculat ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale......
Cum arată propunerile Foster+Partners, MVRDV, UNStudio și Zaha Hadid Architects pentru locuințele Iulius de la Iași
Cum arată propunerile Foster+Partners, MVRDV, UNStudio și Zaha Hadid Architects pentru locuințele Iulius de la Iași
Dezvoltatorul Iulius a anunțat recent că a invitat patru birouri de arhitectură de renume mondial pentru a creiona viitoarea ...
O nouă creştere şi noi recorduri pentru ROBOR – joi, 30.06.2022
O nouă creştere şi noi recorduri pentru ROBOR – joi, 30.06.2022
ROBOR creşte şi atinge şi azi, joi, 30 iunie, cele mai mari valori din 2011 şi până acum.
Numărul autorizaţiilor de construire pentru clădiri rezidenţiale a scăzut cu 4,4%, în primele cinci luni
Numărul autorizaţiilor de construire pentru clădiri rezidenţiale a scăzut cu 4,4%, în primele cinci luni
Numărul autorizaţiilor de construire eliberate în primele cinci luni ale acestui an a scăzut cu 4,4%, în comparaţie ...