Tăriceanu: Luni, vom propune adoptarea prin OUG a unei agenţii pentru recuperarea prejudiciilor

Copreşedintele ALDE Călin Popescu-Tăriceanu a declarat sâmbătă, la Braşov, că va propune, în şedinţa coaliţiei de luni, adoptarea prin Ordonanţă de Urgenţă a unei agenţii pentru recuperarea prejudiciilor din marile dosare de corupţie.
Economica.net - sâm, 26 sept. 2015, 12:49
Tăriceanu: Luni, vom propune adoptarea prin OUG a unei agenţii pentru recuperarea prejudiciilor

‘Luni, vom propune în cadrul coaliţiei adoptarea prin Ordonanţă de Urgenţă a unei agenţii pentru recuperarea prejudiciilor din marile dosare de corupţie, dar nu numai, evident peste tot acolo unde s-au înregistrat fie fraude fiscale, fie alte ilegalităţi’, a susţinut Tăriceanu, într-o conferinţă de presă, susţinută la finalul întâlnirii Biroului Politic Central al ALDE, care a avut loc sâmbătă la Tohanul Nou, în judeţul Braşov.

Preşedintele Senatului a adăugat că măsura propusă este una ‘necesară pentru a duce până la capăt înfăptuirea actului de justiţie’.

‘Şi nu în ultimul rând doresc să subliniez şi aşteptările cetăţenilor în acest sens, care sunt foarte mari, şi-şi doresc să vadă aceşti bani, care sunt practic bani furaţi din bugetul statului, deci din buzunarul fiecăruia dintre noi, să revină la buget pentru a fi folosiţi în funcţie de priorităţile pe care le avem’, a mai arătat copreşedintele ALDE Călin Popescu-Tăriceanu.

Kovesi a declarat joi că, dacă Ministerul Finanţelor nu se descurcă în privinţa executării silite, poate să predea atribuţia instituţiilor din sistemul judiciar, arătând că statul „stă pe o grămadă de hotărâri judecătoreşti”, în care sunt sechestre, dar nu le execută.

„De foarte multe ori aud: «voi, cei din DNA, investigaţi, îi trimiteţi în judecată, îi ajutaţi să ajungă la puşcărie, dar banii, îi luaţi?» Şi aici este o mare problemă, pentru că nu DNA este instituţia care trebuie să confişte efectiv banii. Noi, atunci când facem o investigaţie, obligaţia noastră este să identificăm banii şi bunurile, după care să le sechestrăm. Practic, punem într-o tavă, după care oferim tava ANAF, Ministerului Finanţelor atunci când hotărârea judecătorească rămâne definitivă şi ANAF-ul trebuie să execute efectiv aceste hotărâri de condamnare”, a declarat procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, la Digi24.

Kovesi a spus că, doar în dosarele DNA, suma care trebuie confiscată de stat este de 310 milioane de euro, bani care ar putea fi folosiţi pentru dublarea salariilor medicilor.

ANAF susţine că nu este singura instituţie responsabilă şi aduce în sprijinul său un raport întocmit pe această temă, în aprilie. Potrivit Fiscului, suma reală a prejudiciilor este de 150 de milioane de euro, din care mai mult de jumătate nu poate fi recuperată. 

Pe de altă parte, ANAF atrage atenţia că gradul de încărcare al instituţiei pentru activitatea de recuperare a arieratelor şi a altor sume datorate bugetului este „extrem de mare”, astfel că resursa umană şi materială necesară recuperării prejudiciilor este cu mult depăşită.

Capacitatea administrativă a structurilor de executare silită este excedată de activităţile desfăşurate pentru pregătirea şi susţinerea dosarelor de insolvenţă. În cursul anului trecut, ANAF a prelucrat 26.253 cazuri noi cu o valoare de 10,27 miliarde lei creanţe înscrise la masa credală, iar la finele anului gestiona 53.675 de contribuabili în insolvenţă, cu creanţe fiscale de 47,31 miliarde lei.

Te-ar mai putea interesa și
Șeful ACEA  atrage atenția asupra riscurilor pe care și le asumă Europa în domeniul industriei auto
Șeful ACEA atrage atenția asupra riscurilor pe care și le asumă Europa în domeniul industriei auto
Luca de Meo, CEO al grupului Renault și președinte al ACEA, a transmis un mesaj politicienilor europeni în care le atrage atenția asupra deciziilor greșite care vor influența industria auto și......
Cargus își completează echipa de conducere, cu obiectivul de a consolida compania în următorii ani
Cargus își completează echipa de conducere, cu obiectivul de a consolida compania în următorii ani
Cargus, unul dintre cei mai mari jucători din industria de curierat din România, își consolidează echipa prin recrutarea ...
INS: Valoarea activelor fondurilor de pensii era de aproape 95 de miliarde de lei la sfârșitul lui 2021
INS: Valoarea activelor fondurilor de pensii era de aproape 95 de miliarde de lei la sfârșitul lui 2021
Valoarea totală a activelor fondurilor celor doi piloni de pensii era de 92,478 de miliarde de lei, la sfârşitul anului ...
Pavăl Holding își extinde business-ul cu blocuri ceramice. Cumpără un producător din Bihor de la un grup de investitori italieni
Pavăl Holding își extinde business-ul cu blocuri ceramice. Cumpără un producător din Bihor de la un grup de investitori ...
Producătorul de blocuri ceramice Cemacon SA, parte a grupului Pavăl Holding, intenționează să preia Euro Cărămida ...