Tăriceanu: Mă surprinde şi mă dezamăgeşte profund atitudinea Ambasadei SUA

Preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat sâmbătă că este dezamăgit 'profund' de atitudinea Ambasadei SUA, care se face că nu vede că în România 'normele elementare juridice nu sunt respectate şi avem permanent abuzuri şi excese în justiţie'.
Economica.net - sâm, 02 sept. 2017, 15:53
Tăriceanu: Mă surprinde şi mă dezamăgeşte profund atitudinea Ambasadei SUA

‘Din păcate, în România, într-o zonă a societăţii, într-o zonă politică şi nu numai în zona politică a partidelor, dar şi în zona civilă, văd de dimineaţă până seara unii care agită problema corupţiei. Problema corupţiei este o problemă în toate ţările Uniunii Europene şi în toate ţările din lume, inclusiv în România, dar principala problemă a României este lipsa de respect pentru drepturile şi libertăţile cetăţenilor. Şi eu m-aş fi aşteptat ca un partid care a fost în trecut liberal să se preocupe de libertatea cetăţenilor, şi nu să aplaude, cum spunea colegul meu Vosganian, defilarea cătuşelor. Dar e problema lor. Mă preocupă însă că intelectuali de prestigiu nu văd care este problema fundamentală, că în România s-a creat un sistem paralel de putere, că puterea, în loc să fie exercitată în mod democratic, este exercitată de alte forţe care acum încearcă cu disperare să-şi păstreze poziţiile obţinute în ultimii 10 ani printr-o serie de decizii care au transformat România în orice altceva, dar nu într-un stat de drept’, a declarat liderul ALDE, la Mamaia, în cadrul unei întâlniri cu jurnaliştii.

Călin Popescu Tăriceanu s-a referit la declaraţia reacţia Ambasadei SUA privind propunerile de modificare a legilor justiţiei.

‘Şi sigur că nu pot să nu fac referire directă la atitudinea unor ambasade şi a unor ambasadori şi pe mine mă surprinde şi mă dezamăgeşte profund atitudinea ambasadei americane pentru că şi eu ca şi alţi români am privit cu admiraţie, şi nu de ieri de azi, şi generaţiile trecute, la o Americă care este prin esenţă ţara libertăţilor şi în care libertatea şi drepturile fundamentale ale cetăţenilor sunt respectate. Din păcate, văd că aceşti ambasadori nu se preocupă şi se fac că nu văd că în România normele elementare juridice nu sunt respectate şi avem permanent abuzuri şi excese în justiţie care au dus România pe un nedorit loc întâi în rândul ţărilor membre ale Uniunii Europene în privinţa proceselor pierdute la CEDO. Ce dovadă mai bună avem că există o problemă imensă în justiţie, că justiţia nu poate să funcţioneze independent, că judecătorii se simt timoraţi de procurori, că am ajuns într-o republică care este dictată de către procurori. Ăsta este modelul politic pe care ambasada SUA în România îl promovează? Am serioase întrebări în această privinţă şi îndoieli’, a mai spus liderul ALDE.

Călin Popescu Tăriceanu a mai opinat că, pe fondul campaniei anticorupţie, clamată de diplomaţii străini, s-a dorit, de fapt, decredibilizarea instituţiilor statului, culpabilizarea mediului de afaceri românesc, concomitent cu slăbirea forţei economice autohtone şi pierderea încrederii în statul român.

‘România, de 27 de ani, încet, încet, a devenit o ţară care este o excelentă piaţă de desfacere. Văd că vin firme peste firme care propun contracte de achiziţii publice, de înzestrare în armată şi aşa mai departe şi care văd că vor să pună la respect pe toată lumea dându-ne lecţii de anticorupţie. Există, bineînţeles, o diferenţă de tratament. Dacă un demnitar român ar promova o firmă românească ar fi imediat acuzat de trafic de influenţă. Dar ambasadele străine au văzut că nu există aliat mai bun, în acest demers de a-şi promova firmele şi interesele lor, decât DNA. Ele nu au mai avut să facă altceva în plus decât să vină pe această piaţă în care toate firmele româneşti au fost decapitate, nu mai există o firmă importantă românească de lucrări publice. Toate contractele de lucrări publice sunt câştigate de firme străine. Noi nu avem nicio firmă românească care să participe ca prim contractant, la lucrări de infrastructură’, a spus Tăriceanu.

Liderul ALDE a mai afirmat că în România au apărut puteri care au scăpat de sub orice control pentru că ‘noi vorbim numai despre corupţia financiară şi nu vorbim deloc despre corupţia de putere, de care este cuprinsă această instituţie care se numeşte DNA şi Parchetul General. Ei vor să menţină putere pentru ei în această beţie de putere. Corupţia puterii – iată la ce s-a ajuns’.

Ambasada SUA îşi manifestă îngrijorarea cu privire la propunerile Ministerului Justiţiei din 23 august de revizuire a sistemului judiciar şi îndeamnă toţi actorii executivi, legislativi şi judiciari din România să colaboreze pentru a continua lupta ţării împotriva corupţiei.

‘Statele Unite au luat cunoştinţă de propunerile Ministerului Justiţiei din 23 august cu îngrijorare pentru independenţa sistemului judiciar. Îndemnăm toţi actorii executivi, legislativi şi judiciari din România să colaboreze pentru a continua lupta ţării împotriva corupţiei şi pentru a asigura credibilitatea instituţiilor sale’, se arată într-un comunicat al Ambasadei SUA transmis marţi .

Te-ar mai putea interesa și
Autobuze electrice în București: Turcii de la Otokar contestă o cerință din caietul de sarcini
Autobuze electrice în București: Turcii de la Otokar contestă o cerință din caietul de sarcini
Producătorul de autobuze Otokar a depus contestație în cadrul licitației pentru achiziția a 100 de autobuze electrice în București. Compania din Turcia solicită mai exact clarificarea unei......
Atenționare de călătorie în Bulgaria. Au intrat în vigoare noi prevederi privind taxele de drum
Atenționare de călătorie în Bulgaria. Au intrat în vigoare noi prevederi privind taxele de drum
În Bulgaria, începând cu luna iulie, au intrat în vigoare noi prevederi referitoare la taxele de drum (TOLL) pentru circulaţia ...
Grecia acuză Turcia că numai în luna iunie i-a încălcat spațiul aerian de 760 de ori
Grecia acuză Turcia că numai în luna iunie i-a încălcat spațiul aerian de 760 de ori
Avioanele de luptă şi dronele Turciei au pătruns ilegal de 760 de ori luna trecută în spaţiul aerian al Greciei, a ...
Asociaţia Parcul Natural Văcăreşti se opune planurilor Administrației de a tăia vegetația de pe dig și de a înlocui panourile de informare și foișoarele
Asociaţia Parcul Natural Văcăreşti se opune planurilor Administrației de a tăia vegetația de pe dig și de a înlocui ...
Asociaţia Parcul Natural Văcăreşti (APNV) anunţă că Administraţia parcului intenţionează să taie vegetaţia care ...