Tăriceanu, nemulţumit de data alegerilor: Parlamentul va trebui chemat din vacanţă pentru buget

Liderul ALDE Călin Popescu Tăriceanu a declarat, joi, în Senat, că data de 11 decembrie aleasă pentru organizarea alegerilor parlamentare vine cu "mai multe inconveniente", având în vedere că în a doua jumătate a lunii lumea e mai preocupată "de sărbători şi de cadouri", iar parlamentarii vor trebui chemaţi din vacanţă pentru a dezbate bugetul.
Economica.net - vin, 02 sept. 2016, 05:48
Tăriceanu, nemulţumit de data alegerilor: Parlamentul va trebui chemat din vacanţă pentru buget

Tăriceanu susţine că organizarea alegerilor pe 11 decembrie ar putea duce la creşterea absenteismului.

„Democraţia participativă pe care o avem suferă, în ultima perioadă, printr-un nivel ridicat de absenteism. Cu cât mergem mai înspre iarnă, cu atât nivelul de absenteism va fi mai mare din cauza condiţiilor meteorologice”, spune şeful Senatului.

El adaugă că sunt şi probleme de natură legală şi constituţională referitoare la constituirea Parlamentului şi alcătuirea programului şi coaliţiei de guvernare, pentru că procesul va dura, ceea ce va duce la un program de lucru care să se întindă înspre sărbători.

„Bănuiesc că va fi o coaliţie şi niciun partid nu va reuşi să obţină o majoritate absolută. Aşadar, o să ne trezim într-o perioadă foarte proastă, bănuiesc că între Crăciun şi Anul Nou, cu lucruri foarte importante, care necesită, în mod normal, o analiză profundă şi nu o negociere în pripă. În România, în a doua parte a lunii decembrie, lumea e mai mult preocupată de sărbători şi de cadouri, ori noi avem de discutat lucruri importante care au ecou, reverberaţii şi consecinţe pe termen lung — patru ani”, a spus Tăriceanu, într-o declaraţie susţinută în Senat.

Şeful ALDE aduce în discuţie şi problema bugetului, care „necesită un efort serios, consistent”, şi care se va tranşa abia în ianuarie, când este vacanţă parlamentară.

„Sigur că putem să convocăm sesiune extraordinară şi bănuiesc că aceasta va fi soluţia. Cred că ajungem la diverse formule care ies din cadrul normal numai pentru că, prin HG care s-a dat, premierul pare să încerce să facă pe plac PNL”, spune Tăriceanu.

Premierul Dacian Cioloş a declarat, miercuri, la TVR, că partidele sunt conştiente că ar fi nevoie de o dată sau de un reper fix pentru alegerile parlamentare, pentru ca data lor să nu se apropie din ce în ce mai mult de sărbători şi pentru a evita calculele şi „artificiile” în stabilirea lor, având în vedere prevederile Constituţionale.

Cioloş a explicat că motivul pentru care Executivul a anunţat data de 11 decembrie pentru alegerile parlamentare este că data de 4 decembrie s-ar fi suprapus zilelor libere ale românilor, iar mai devreme nu s-ar fi putut constituţional.

„Primul weekend după 30 noiembrie (…) ar fi fost 4 decembrie, deci ar fi fost această posibilitate. În niciun caz 27 noiembrie, pentru că ar fi însemnat că dacă preşedintele ar fi convocat Parlamentului nu mai târziu de 20 de zile de la data alegerilor am fi intrat peste mandatul Parlamentului actual”, a spus el.

Cioloş a afirmat că românii urmează să aibă câteva zile libere la începutul lunii decembrie, astfel încât nu ar fi fost oportun să fie organizate alegeri.

„Obiectivul nostru a fost de a ne asigura că un număr cât mai mare cu drept de vot sunt în situaţia de a participa la vot”, a adăugat premierul.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Liviu Iolu, a anunţat, miercuri, că alegerile parlamentare vor fi organizate pe data de 11 decembrie, urmând ca actul normativ care stabileşte detaliile să intre în vigoare la data de 12 septembrie.

„S-a format o majoritate care susţine această dată, PNL, UDMR, PMP şi UNPR. Susţineau data de 4 decembrie doar PSD şi ALDE”, a explicat Iolu motivele pentru care s-a ales data de 11 decembrie.

Până acum au fost discutate ca variante datele de 27 noiembrie, 4 decembrie şi 11 decembrie, PSD dorind una dintre primele două variante, în timp ce PNL a arătat că alegerile nu pot fi organizate decât pe 11 decembrie.

Te-ar mai putea interesa și
Autonom raportează pentru 2023 venituri de 728,9 milioane de lei, în creștere cu 13%. Profitul net însă a scăzut cu 48%
Autonom raportează pentru 2023 venituri de 728,9 milioane de lei, în creștere cu 13%. Profitul net însă a scăzut cu 48%
Autonom Services S.A., cea mai extinsă rețea de mobilitate din România, raportează că a înregistrat anul trecut venituri totale de 728,9 milioane de lei, în creștere cu 13% față de anul......
Inflația în SUA a revenit pe creștere în luna martie, potrivit datelor publicate de Departamentul Comerțului cu câteva zile înainte de reuniunea comitetului Rezervei Federale
Inflația în SUA a revenit pe creștere în luna martie, potrivit datelor publicate de Departamentul Comerțului cu câteva ...
Inflaţia a revenit pe creştere în luna martie în Statele Unite ale Americii, potrivit indicelui preţurilor de consum ...
Divizia de regenerabile a celui mai bogat ucrainean vrea de nouă ori mai multe capacități în România, după primele două proiecte finalizate deja la noi. Interviu cu John Stuart, CEO DRI
Divizia de regenerabile a celui mai bogat ucrainean vrea de nouă ori mai multe capacități în România, după primele ...
John Stuart este CEO al  DTEK Renewables International (DRI), divizia de regenerabile a conglomeratic energetic ucrainean ...
Virgil Ichim pleacă de la conducerea Allianz-Țiriac Pensii Private începând cu data de 30 aprilie 2024
Virgil Ichim pleacă de la conducerea Allianz-Țiriac Pensii Private începând cu data de 30 aprilie 2024
Virgil Ichim, CEO Allianz-Țiriac Pensii Private, pleacă de la conducerea companiei începând cu data de 30 aprilie 2024, ...