Tăriceanu, nemulţumit de data alegerilor: Parlamentul va trebui chemat din vacanţă pentru buget

Liderul ALDE Călin Popescu Tăriceanu a declarat, joi, în Senat, că data de 11 decembrie aleasă pentru organizarea alegerilor parlamentare vine cu "mai multe inconveniente", având în vedere că în a doua jumătate a lunii lumea e mai preocupată "de sărbători şi de cadouri", iar parlamentarii vor trebui chemaţi din vacanţă pentru a dezbate bugetul.
Economica.net - vin, 02 sept. 2016, 05:48
Tăriceanu, nemulţumit de data alegerilor: Parlamentul va trebui chemat din vacanţă pentru buget

Tăriceanu susţine că organizarea alegerilor pe 11 decembrie ar putea duce la creşterea absenteismului.

„Democraţia participativă pe care o avem suferă, în ultima perioadă, printr-un nivel ridicat de absenteism. Cu cât mergem mai înspre iarnă, cu atât nivelul de absenteism va fi mai mare din cauza condiţiilor meteorologice”, spune şeful Senatului.

El adaugă că sunt şi probleme de natură legală şi constituţională referitoare la constituirea Parlamentului şi alcătuirea programului şi coaliţiei de guvernare, pentru că procesul va dura, ceea ce va duce la un program de lucru care să se întindă înspre sărbători.

„Bănuiesc că va fi o coaliţie şi niciun partid nu va reuşi să obţină o majoritate absolută. Aşadar, o să ne trezim într-o perioadă foarte proastă, bănuiesc că între Crăciun şi Anul Nou, cu lucruri foarte importante, care necesită, în mod normal, o analiză profundă şi nu o negociere în pripă. În România, în a doua parte a lunii decembrie, lumea e mai mult preocupată de sărbători şi de cadouri, ori noi avem de discutat lucruri importante care au ecou, reverberaţii şi consecinţe pe termen lung — patru ani”, a spus Tăriceanu, într-o declaraţie susţinută în Senat.

Şeful ALDE aduce în discuţie şi problema bugetului, care „necesită un efort serios, consistent”, şi care se va tranşa abia în ianuarie, când este vacanţă parlamentară.

„Sigur că putem să convocăm sesiune extraordinară şi bănuiesc că aceasta va fi soluţia. Cred că ajungem la diverse formule care ies din cadrul normal numai pentru că, prin HG care s-a dat, premierul pare să încerce să facă pe plac PNL”, spune Tăriceanu.

Premierul Dacian Cioloş a declarat, miercuri, la TVR, că partidele sunt conştiente că ar fi nevoie de o dată sau de un reper fix pentru alegerile parlamentare, pentru ca data lor să nu se apropie din ce în ce mai mult de sărbători şi pentru a evita calculele şi „artificiile” în stabilirea lor, având în vedere prevederile Constituţionale.

Cioloş a explicat că motivul pentru care Executivul a anunţat data de 11 decembrie pentru alegerile parlamentare este că data de 4 decembrie s-ar fi suprapus zilelor libere ale românilor, iar mai devreme nu s-ar fi putut constituţional.

„Primul weekend după 30 noiembrie (…) ar fi fost 4 decembrie, deci ar fi fost această posibilitate. În niciun caz 27 noiembrie, pentru că ar fi însemnat că dacă preşedintele ar fi convocat Parlamentului nu mai târziu de 20 de zile de la data alegerilor am fi intrat peste mandatul Parlamentului actual”, a spus el.

Cioloş a afirmat că românii urmează să aibă câteva zile libere la începutul lunii decembrie, astfel încât nu ar fi fost oportun să fie organizate alegeri.

„Obiectivul nostru a fost de a ne asigura că un număr cât mai mare cu drept de vot sunt în situaţia de a participa la vot”, a adăugat premierul.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Liviu Iolu, a anunţat, miercuri, că alegerile parlamentare vor fi organizate pe data de 11 decembrie, urmând ca actul normativ care stabileşte detaliile să intre în vigoare la data de 12 septembrie.

„S-a format o majoritate care susţine această dată, PNL, UDMR, PMP şi UNPR. Susţineau data de 4 decembrie doar PSD şi ALDE”, a explicat Iolu motivele pentru care s-a ales data de 11 decembrie.

Până acum au fost discutate ca variante datele de 27 noiembrie, 4 decembrie şi 11 decembrie, PSD dorind una dintre primele două variante, în timp ce PNL a arătat că alegerile nu pot fi organizate decât pe 11 decembrie.

Te-ar mai putea interesa și
Topul influencerilor: cine e cel mai „scump” pe Instagram în 2022
Topul influencerilor: cine e cel mai „scump” pe Instagram în 2022
În pofida îngrijorărilor inițiale că marketingul, precum și nișa pentru influenceri ar putea scădea din cauza pandemiei, acesta a crescut atât în 2020, cât și în 2021. ...
Parlamentul rus dezbate la 29 septembrie alipirea la Rusia a provinciilor Doneţk, Zaporojie, Lugansk şi Herson din Ucraina
Parlamentul rus dezbate la 29 septembrie alipirea la Rusia a provinciilor Doneţk, Zaporojie, Lugansk şi Herson din Ucraina
Duma de Stat, camera inferioară a parlamentului rus, ar urma să dezbată joi, 29 septembrie, proiectele de lege privind ...
Cel puțin 35 de persoane au fost ucise în Iran de la declanșarea protestelor izbucnite după moartea tinerei de 22 de ani Mahsa Amini
Cel puțin 35 de persoane au fost ucise în Iran de la declanșarea protestelor izbucnite după moartea tinerei de 22 de ...
Cel puţin 35 de civili au fost ucişi în Iran în ultima săptămână, de la debutul manifestaţiilor reprimate de forţele ...
Viteza Starlink a început să scadă. România și Spania, singurele state în care internetul fix a depășit serviciul lui Musk
Viteza Starlink a început să scadă. România și Spania, singurele state în care internetul fix a depășit serviciul ...
Viteza oferită de Starlink, serviciul de internet prin satelit de la SpaceX, companie condusă de Elon Musk, a început ...