Tăriceanu: Nu favorizăm ideea unui Guvern de tehnocraţi. Soluţia trebuie să fie politică

Copreşedintele ALDE Călin Popescu-Tăriceanu a declarat luni că nu împărtăşeşte opinia potrivit căreia pentru funcţia de premier ar trebui nominalizată o personalitate independentă, deoarece soluţia pentru actuala situaţie trebuie să se bazeze pe factorul politic.
Economica.net - lun, 09 nov. 2015, 14:33
Tăriceanu: Nu favorizăm ideea unui Guvern de tehnocraţi. Soluţia trebuie să fie politică

‘Nu împărtăşim opinia potrivit căreia o soluţie cu o personalitate independentă sau tehnocrată, cum mai este numită, este soluţia pentru rezolvarea problemelor, pentru că partidele înseamnă că se feresc de a-şi asuma responsabilităţile. Noi am fost aleşi nu pentru a da altora să rezolve problemele, ci pentru a ne asuma răspunderea pentru rezolvarea lor’, a precizat Tăriceanu, după şedinţa grupurilor parlamentare reunite ale ALDE.

El a adăugat că a avut luni dimineaţă o întâlnire cu liderul PSD, Liviu Dragnea, în cadrul căreia a evidenţiat că soluţia pentru situaţia actuală trebuie să fie una politică, menţionând totodată că după consultările ALDE şi PSD de la Cotroceni vor fi schimburi de puncte de vedere între cele două partide în vederea armonizării lor.

‘A fost o discuţie personală cu Liviu Dragnea. I-am spus care este părerea mea în legătură cu actuala situaţie şi cum văd eu rezolvarea acestei situaţii. Soluţia trebuie să fie, după părerea noastră, aşa cum am şi subliniat săptămâna trecută, bazată pe factorul politic. Până la urmă, democraţia reprezentativă se bazează pe Parlament, Parlamentul este reprezentativ şi legitim, rezultatul alegerilor cetăţenilor. De aici, din această zonă, trebuie să iasă soluţia de deblocare a situaţiei. O să discutăm în această după-amiază şi mâine. După aceste întrevederi, vom mai schimba puncte de vedere şi încercăm să le armonizăm’, a precizat Tăriceanu.

Întrebat dacă ştie poziţia pe care PSD o va susţine la Cotroceni, Tăriceanu a răspuns afirmativ, dar a menţionat că este foarte posibil să se mai întâlnească cu Dragnea înainte ca acesta să meargă la consultările cu preşedintele Iohannis.

‘Am discutat în linii mari acest lucru şi urmează să mai vorbim înainte, probabil, de întâlnirea de la Cotroceni, e foarte posibil. Ştiu care va fi poziţia PSD’, a spus copreşedintele ALDE.

Potrivit lui Tăriceanu, este ‘importantă şi utilă’ consultarea societăţii civile şi nu trebuie neglijate sau desconsiderate propunerile venite din această direcţie, însă se impune o dezbatere a lor.

‘Trebuie văzut cum aceste lucruri pot să intre în dezbaterea publică. Este nevoie şi de o dezbatere publică pentru că nu sunt toate punctele de vedere exprimate pe subiectele care astăzi fac obiectul discuţiei’, a explicat el.

Copreşedintele ALDE a precizat că discuţii trebuie purtate cu toate partidele parlamentare reprezentative.

‘Partidele au obligaţia să genereze consultări între ele pentru găsirea unor soluţii politice. Nu este rolul preşedintelui, decât în ultimă instanţă, după ce partidele au făcut aceste eforturi şi, dacă cumva nu au găsit o soluţie, sigur că preşedintele poate să-şi exercite, conform Constituţiei, rolul de mediator. Dar până atunci este obligaţia noastră şi pot să vă informez că în această dimineaţă am avut deja primele discuţii cu preşedintele PSD, domnul Liviu Dragnea, şi sigur că aşteptăm şi reacţia celor de la Partidul Naţional Liberal, de la UDMR, în esenţă toate partidele parlamentare care sunt implicate în acest impas în care ne găsim pentru a găsi o soluţie politică bazată pe ordinea democratică’, a spus Tăriceanu.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...