Tăriceanu: Prin OUG 114 vrem să protejăm interesul consumatorilor, dar să ţinem cont şi de interesele băncilor

Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, le-a transmis marţi reprezentanţilor Asociaţiei Române a Băncilor şi ai unor instituţii financiar-bancare că doreşte ca dialogul pe tema OUG 114/2018, prin care se instituie taxa asupra activelor financiare, să se desfăşoare "într-o logică liberală, pro economie de piaţă", care să se finalizeze cu o negociere din care ambele părţi să aibă de câştigat.
Economica.net - mar, 19 feb. 2019, 14:19
Tăriceanu: Prin OUG 114 vrem să protejăm interesul consumatorilor, dar să ţinem cont şi de interesele băncilor

„Vreau să facem dialogul de astăzi într-o logică liberală a lucrurilor, adică înţelegeţi foarte clar că atât eu, cât şi colegii mei avem o abordare care este evident pro economie de piaţă. Vrem, prin această ordonanţă, să protejăm şi interesul consumatorilor sau clienţilor băncii, dar trebuie să ţinem cont şi de interesele băncilor, pentru că băncile nu sunt instituţii de asistenţă socială, sunt instituţii care trebuie să facă profit. Înţelegem acest lucru şi vrem să existe în final o negociere din care nu poate cineva să câştige totul şi ceilalţi să piardă totul, trebuie să fie un rezultat win-win în care ambele părţi au ceva de câştigat”, a precizat Tăriceanu.

El a adăugat că intenţia OUG 114 a fost „de a pune o anumită presiune pe nivelul ridicat al dobânzilor practicate de instituţiile bancare din România la creditele acordate atât firmelor, deci mediului economic, cât şi persoanelor private, nivel ridicat ce le împiedică să acceseze credite pentru că unii nu sunt bancabili”.

„Poate îi facem bancabili, poate analizaţi cu mai multă atenţie, pe baza criteriilor pe care le aveţi, performanţele firmelor, pentru că, fără îndoială, e mult mai simplu pentru o bancă să cumpere titluri de stat, decât să stea să facă o analiză complicată de risc pentru fiecare client. Noi vrem ca băncile să se implice mai mult în economie, nu mai puţin. Sigur că s-ar putea ca unele efecte colaterale, pe care le-am văzut enumerate într-un document elaborat de Asociaţia Română a Băncilor, să creeze dificultăţi şi de aceea vreau să şi discutăm împreună pe aceste subiecte”, a subliniat preşedintele Senatului.

Potrivit lui Tăriceanu, întrevederea cu reprezentanţii băncilor este prilejuită de faptul că OUG 114/2018 a intrat în dezbatere la Parlament, iar Senatul este prima Cameră sesizată.

Te-ar mai putea interesa și
Autobuze electrice în București: Turcii de la Otokar contestă o cerință din caietul de sarcini
Autobuze electrice în București: Turcii de la Otokar contestă o cerință din caietul de sarcini
Producătorul de autobuze Otokar a depus contestație în cadrul licitației pentru achiziția a 100 de autobuze electrice în București. Compania din Turcia solicită mai exact clarificarea unei......
Atenționare de călătorie în Bulgaria. Au intrat în vigoare noi prevederi privind taxele de drum
Atenționare de călătorie în Bulgaria. Au intrat în vigoare noi prevederi privind taxele de drum
În Bulgaria, începând cu luna iulie, au intrat în vigoare noi prevederi referitoare la taxele de drum (TOLL) pentru circulaţia ...
Grecia acuză Turcia că numai în luna iunie i-a încălcat spațiul aerian de 760 de ori
Grecia acuză Turcia că numai în luna iunie i-a încălcat spațiul aerian de 760 de ori
Avioanele de luptă şi dronele Turciei au pătruns ilegal de 760 de ori luna trecută în spaţiul aerian al Greciei, a ...
Asociaţia Parcul Natural Văcăreşti se opune planurilor Administrației de a tăia vegetația de pe dig și de a înlocui panourile de informare și foișoarele
Asociaţia Parcul Natural Văcăreşti se opune planurilor Administrației de a tăia vegetația de pe dig și de a înlocui ...
Asociaţia Parcul Natural Văcăreşti (APNV) anunţă că Administraţia parcului intenţionează să taie vegetaţia care ...