Tarifele maximale pentru acces la reţelele de comunicaţii electronice de pe proprietatea publică sunt stabilite de ANCOM

Tarifele maximale pentru acces la reţelele de comunicaţii electronice aflate pe proprietatea publică, administrată de diverse entităţi, precum consilii locale, consilii judeţene, autorităţi centrale, regii autonome, vor fi stabilite de Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii, iar operatorii de reţea au obligaţia de a acorda acces la infrastructura fizică pe care o deţin, a declarat, joi, pentru Agerpres, preşedintele instituţiei, Cătălin Marinescu.
Economica.net - joi, 24 mart. 2016, 13:01
Tarifele maximale pentru acces la reţelele de comunicaţii electronice de pe proprietatea publică sunt stabilite de ANCOM

‘Vitezele impresionante de internet care se ating în România se datorează în primul rând unei reţele moderne. Reţelele de comunicaţii din România sunt, în cea mai mare parte, de ultimă generaţie, investiţiile operatorilor în modernizarea lor fiind masive şi constante. Trebuie, însă, să ţinem cont de două aspecte: în general, vitezele mari se ating în aglomerările urbane şi evoluţia tehnologică este ultra-rapidă şi noi trebuie să ţinem pasul cu ea’, a spus Marinescu.

Potrivit acestuia, pentru a continua dezvoltarea vitezelor, este nevoie şi de sprijinul statului, prin reglementări care să înlesnească accesul şi construirea de reţele de comunicaţii electronice şi infrastructuri fizice asociate acestora.

‘Proiectul de lege aprobat, miercuri, de Guvernul României clarifică şi stabileşte reguli clare, pe baza cărora operatorii vor avea acces pe proprietatea publică sau privată pentru a construi sau întreţine reţelele de comunicaţii electronice şi elementele de infrastructură fizică asociate acestora, precum stâlpi, piloni, conducte, canale’, susţine şeful ANCOM.

Acesta a subliniat că noua lege aduce o serie de noutăţi care vizează, printre altele, că accesul la infrastructura de comunicaţii se va face în baza unui contract, indiferent de tipul proprietăţii.

‘Cele mai importante noutăţi aduse de prevederile noii legi vizează faptul că tarifele maximale pentru acces pe proprietatea publică (administrată de diverse entităţi, precum consilii locale, consilii judeţene, autorităţi centrale, regii autonome) vor fi stabilite de ANCOM, dar şi obligaţia operatorilor de reţea de a acorda acces la infrastructura fizică pe care o deţin (stâlpi, piloni, conducte, canale, căi ferate, drumuri etc.), aceştia neputând refuza accesul decât din motive obiective şi temeinic justificate. Şi pentru această categorie, ANCOM va stabili tarife orientative pentru accesul la anumite categorii de infrastructură fizică, de care operatorii de reţea vor trebui să ţină cont. Accesul, indiferent de tipul proprietăţii, se va face doar pe baza unui contract de acces, care va stabili condiţiile şi tarifele aferente’, a menţionat Cătălin Marinescu.

Potrivit sursei citate, actul normativ va înlesni accesul pe diverse tipuri de proprietăţi pentru cei care construiesc reţelele de comunicaţii şi va duce la dezvoltarea acestora mai ales în zonele în care este cea mai mare nevoie de ele, respectiv în mediul rural.

‘O astfel de lege există şi acum, din care actualul proiect preia o serie de prevederi, dar acesta este completat prin transpunerea în legislaţia internă a prevederilor Directivei 2014/61/UE – Directiva pentru reducerea costului dezvoltării reţelelor de comunicaţii de mare viteză. România va avea astfel o lege completă, menită să susţină şi să stimuleze, în continuare, dezvoltarea infrastructurilor necesare accesului la comunicaţii electronice de secol XXI. Această lege va uşura accesul pe diverse tipuri de proprietăţi pentru cei care construiesc reţelele de comunicaţii şi va duce la dezvoltarea acestora mai ales în zonele în care este cea mai mare nevoie de ele: în mediul rural. Sunt multe proiecte în curs de implementare care au drept obiectiv atingerea ţintelor stabilite de Agenda Digitală, iar adoptarea acestei legi într-un interval de timp minim este vitală pentru ca România să poată atinge aceste ţinte şi cetăţenii să beneficieze de avantajele lumii digitale’, a afirmat Cătălin Marinescu.

Guvernul a aprobat, miercuri, 23 martie, proiectul de Lege privind regimul infrastructurii fizice a reţelelor de comunicaţii electronice, precum şi unele măsuri pentru reducerea costului instalării reţelelor de comunicaţii electronice.

Astfel, măsurile incluse în proiectul de act normativ urmăresc încurajarea investiţiilor în extinderea şi modernizarea reţelelor de comunicaţii electronice şi a infrastructurilor fizice existente.

‘Una dintre noile prevederi vizează reglementarea dreptului de acces al furnizorilor de reţele publice de comunicaţii electronice la infrastructura fizică deţinută de operatorii de reţea. (…) Proiectul de act normativ include o serie de criterii pentru stabilirea tarifelor de acces la infrastructura fizică, în scopul recuperării costurilor suportate de către operatorii de reţea. Acestea vor fi bazate pe tarife de acces orientative, propuse de către ANCOM, care să fie avute în vedere la negocierea contractelor de acces la infrastructura fizică’, se precizează în comunicatul Executivului.

Infrastructura fizică este definită drept ‘orice element sau parte componentă a unei reţele, precum şi orice element necesar susţinerii acestora (cu excepţia reţelelor de comunicaţii electronice), care pot fi utilizate pentru instalarea unei reţele de comunicaţii electronice’.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Universitatea din București cumpără imobilul din strada Pitar Moş, care găzduiește Facultatea de Limbi şi Literaturi Străine, cu 6,45 milioane de euro
Universitatea din București cumpără imobilul din strada Pitar Moş, care găzduiește Facultatea de Limbi şi Literaturi ...
Universitatea din București a cumpărat cu 6,45 milioane de euro imobilul din strada Pitar Moș nr. 7-13, care găzduiește ...
BCR emite o nouă emisiune de obligațiuni în lei cu o valoare totală de 600 de milioane de lei, ajungând la o valoare de 2,7 miliarde de lei în ultimii doi ani
BCR emite o nouă emisiune de obligațiuni în lei cu o valoare totală de 600 de milioane de lei, ajungând la o valoare ...
Banca Comercială Română (BCR) a emis cu succes o nouă emisiune de obligațiuni în lei din România, în valoare de 600 ...
Uber ajunge în 15 oraşe din România. Aplicaţia se lansează astăzi în Bacău şi Buzău
Uber ajunge în 15 oraşe din România. Aplicaţia se lansează astăzi în Bacău şi Buzău
Începând cu această săptămână, serviciile Uber sunt disponibile în Buzău și Bacău. Aplicația este lansată în ...