Ţările care nu respectă reguli mai stricte de securitate riscă excluderea din programul de vize al SUA

Congresmenii americani se pregătesc să voteze în această săptămână un proiect de lege prin care state din Uniunea Europeană ar putea pierde avantajele programului Visa Waiver dacă nu respectă noi măsuri mai stricte privind securitatea, relatează luni EUobserver.
Economica.net - lun, 07 dec. 2015, 12:12
Ţările care nu respectă reguli mai stricte de securitate riscă excluderea din programul de vize al SUA

Candice Miller, membră republicană a Congresului, a introdus la 3 decembrie un proiect de lege privind îmbunătăţirea programului Visa Waiver pentru a întări lupta împotriva terorismului.

Departamentul pentru Securitate Internă (DHS) poate deja suspenda privilegii ale programului de vize pentru ţările considerate a fi ‘o ameninţare iminentă pentru securitatea naţională’.

Noul proiect de lege ar cere însă suspendarea programului în cazul statelor care ‘nu fac continuu schimb de date privind terorismul şi călătoriile în străinătate’ cu SUA, dacă nu raportează în 24 de ore paşapoartele pierdute sau furate şi dacă nu îşi verifică ‘toţi pasagerii care călătoresc cu avionul’ prin intermediul bazelor de date ale Interpol, organizaţia internaţională de poliţie.

În plus, toate ţările incluse în programul Visa Waiver vor trebui să introducă paşapoarte electronice cu cipuri biometrice până la 1 aprilie 2016.

Legea ar cere de asemenea Departamentului pentru Securitate Internă să redacteze un raport, în 30 de zile, pentru a identifica statele ‘cu risc ridicat’, în vederea posibilei lor suspendări din program.

‘Aşa cum au arătat atacurile groaznice de la Paris (de la 13 noiembrie – n.r.), organizaţii teroriste precum ISIS (Statul Islamic – n.r.) caută orice oportunitate de a exploata ospitalitatea unei naţiuni’, a spus Candice Miller.

Dezbaterea privind programul Visa Waiver a început după atacurile asupra revistei Charlie Hebdo din ianuarie de la Paris, când Dianne Feinstein, o proeminentă senatoare a Partidului Democrat aflat la putere, a spus că statele incluse în acest program sunt ‘Călcâiul lui Ahile al Americii’.

Departamentul pentru Securitate Internă a precizat atunci pentru EUobserver că vrea să vadă mai multe controale la frontierele Spaţiului Schengen şi un mai bun schimb de informaţii între statele membre ale UE. Potrivit DHS, 5.000 de ‘luptători străini’ se află în Europa.

Statele membre ale Uniunii Europene au încheiat vineri, la Bruxelles, un acord pentru a depăşi ultimele divergenţe cu Parlamentul European privind PNR, un nou instrument care ar permite urmărirea pasagerilor companiilor aeriene în cadrul luptei împotriva terorismului.

Programul Visa Waiver, lansat în 1986, vizează 38 de ţări, între care şi statele membre ale UE, cu excepţia Bulgariei, Croaţiei, Ciprului, Poloniei şi României.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
ONRC: Peste 4.300 de firme și PFA-uri au intrat în insolvență în primele nouă luni din 2021
ONRC: Peste 4.300 de firme și PFA-uri au intrat în insolvență în primele nouă luni din 2021
Numărul societăţilor comerciale şi persoanelor fizice autorizate (PFA) intrate în insolvenţă a crescut cu 6,9% în ...
Parlamentul de la Chișinău a votat în favoarea instituirii stării de urgență, din cauza crizei de gaze naturale
Parlamentul de la Chișinău a votat în favoarea instituirii stării de urgență, din cauza crizei de gaze naturale
Parlamentul Republicii Moldova a decis instituirea stării de urgenţă în țară pe o perioadă de 30 de zile în contextul ...
CNSU a aprobat noile restricţii: interzicerea circulaţiei pe timpul nopţii, masca obligatorie peste tot, magazinele se vor închide la ora 21:00. Accesul la toate activităţile, permis doar celor vaccinaţi sau trecuţi prin boală
CNSU a aprobat noile restricţii: interzicerea circulaţiei pe timpul nopţii, masca obligatorie peste tot, magazinele se ...
Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) a aprobat, vineri, noile măsuri care vor fi luate în contextul ...