1EUR = 4.7794 RON | Bucureşti 5 º

Extern

Acordul cu Iran: Ţările din Golf speră să aibă relaţii mai bune cu Teheranul

Trei monarhii arabe din Golf au primit marţi cu un optimism moderat acordul privind programul nuclear iranian, încheiat la Viena între reprezentanţii Iranului şi cei ai statelor din grupul '5 plus 1' (SUA, Rusia, China, Marea Britanie, Franţa şi Germania), Arabia Saudită exprimându-şi speranţa de a avea relaţii mai bune cu rivalul său şiit, transmite AFP.

15 iul, 2015 | Agerpres

Recent relaţiile dintre Riad şi Teheran s-au tensionat în special din cauza conflictului armat din Yemen, unde Arabia Saudită conduce o coaliţie arabă contra rebelilor houthi care sunt susţinuţi de Iran, scrie Agerpres.

În paralel, Arabia Saudită îi susţine în Siria pe rebelii care încearcă să răstoarne regimul condus de Bashar al-Assad, sprijinit şi el de Teheran.

Emiratele Arabe Unite au fost prima ţară din Golf care a reacţionat la ştirea încheierii acordului dintre marile puteri şi Iran, apreciind că este vorba despre o ''ocazie de a deschide o nouă pagină'' în relaţiile dintre statele din regiune.

În fine, emirul Kuweitului, şeicul Sabah al-Ahmad Al-Sabah, le-a trimis mesaje de felicitare ghidului suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, şi preşedintelui Hassan Rohani, salutând ''acordul istoric'' convenit marţi la Viena.

El şi-a exprimat speranţa că documentul va contribui la consolidarea păcii şi a stabilităţii în regiune şi la orientarea tuturor eforturilor către dezvoltarea ţărilor din Orientul Mijlociu.

Iranul şi marile puteri au încheiat marţi, la Viena, un acord menit să pună capăt tensiunilor din jurul programului nuclear iranian. Acordul a intervenit după 21 de luni de negocieri şi în a 18-a zi de discuţii aprinse în capitala austriacă între delegaţia iraniană şi reprezentanţii statelor din grupul '5 plus 1'.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO