Ţările G20 acordă anual subvenţii de 452 miliarde de dolari pentru combustibilii fosili

Primele 20 de puteri economice ale planetei sustin productia de combustibili fosili cu subventii de 452 miliarde de dolari pe an, de aproape patru ori mai mult decât subventiile globale acordate energiilor regenerabile, în pofida promisiunilor vizând reducerea suportului pentru combustibilii fosili si combaterea încalzirii climatice, afirma un raport publicat de doua ONG-uri cu trei saptamâni înaintea conferintei ONU cu privire la clima (COP21), transmit Reuters si AFP.
Economica.net - vin, 13 nov. 2015, 06:45
Ţările G20 acordă anual subvenţii de 452 miliarde de dolari pentru combustibilii fosili

Overseas Development Institute si Oil Change International afirma ca au regrupat, pentru prima data, informatiile cu privire la diferitele facilitati financiare acordate productiei de petrol, gaze naturale si carbune de catre grupul tarilor bogate si principalele economii emergente, ai caror sefi de stat si de guvern se reunesc duminica si luni în Antalya (Turcia).

Cele doua ONG-uri sustin ca, în timp ce subventiile acordate la nivel global pentru productia de energii regenerabile se ridica la 121 miliarde de dolari, subventiile acordate numai de statele G20 pentru productia de combustibili fosili sunt de 452 de miliarde de dolari, scrie Agerpres.

‘Acest sprijin exista în pofida apelurilor mondiale vizând lasarea în sol a trei sferturi din rezervele actuale de combustibili fosili si în pofida scaderii randamentului carbunelui si noilor rezerve de petrol si gaze naturale la care este dificil de ajuns’, subliniaza Overseas Development Institute si Oil Change International.

ONG-urile au ajuns la suma de 452 de miliarde de dolari dupa ce au studiat trei tipuri de sprijin financiar acordat de autoritati în anii 2013 si 2014. ONG-urile au facut distinctia între subventii nationale si facilitati fiscale (78 de miliarde de dolari), investitiile companiilor de stat din sectorul energetic (286 de miliarde de dolari) si sprijinul acordat de institutiile financiare publice, de exemplu sub forma de împrumuturi bancar (88 de miliarde de dolari).

În rândul statelor G20 Rusia a avut cele mai mari subventii nationale, aproape 23 de miliarde de dolari. În schimb, China este de departe pe primul loc în G20 când vine vorba de investitiile în extractia de combustibili fosili ale companiilor de stat, 77 de miliarde de dolari pe an. În pofida apelurilor lansate de presedintele american Barack Obama, cea mai mare economie a lumii a alocat subventii nationale de peste 20 de miliarde de dolari pentru combustibili fosili.

Trei sferturi din toate rezervele dovedite de petrol, gaze naturale si carbune trebuie sa ramâna în sol pentru a da planetei sansa de a mentine cresterea temperaturii globale la 2 grade Celsius, pragul pentru o modificare climatica majora, a recomandat anul trecut Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC).

 

Te-ar mai putea interesa și
Romgaz a devenit membru asociat al ARIR
Romgaz a devenit membru asociat al ARIR
ARIR (Asociația Română pentru Relația cu Investitorii), promotorul conceptului de Investor Relations (IR), a anunțat astăzi are un nou membru asociat, fiind vorba de ROMGAZ (simbol BVB: SNG),......
Parlamentul a numit noi membri în plenul Consiliului Concurenței
Parlamentul a numit noi membri în plenul Consiliului Concurenței
Parlamentul a numit noi membri în plenul Consiliului Concurenței, care se alătură președintelui autorității, Bogdan ...
O nouă autostradă: CNAIR a transmis către ANAP documentația pentru contractul de construire a Alternativei Techirghiol
O nouă autostradă: CNAIR a transmis către ANAP documentația pentru contractul de construire a Alternativei Techirghiol
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a transmis astăzi către Agenţia Naţională pentru Achiziţii ...
„Vânzarea de mai” s-ar putea sa fi început în aprilie
„Vânzarea de mai” s-ar putea sa fi început în aprilie
Se pare că sezonul slab al acțiunilor a apărut mai devreme în acest an. Suntem încă în aprilie, în timp ce o faimoasă ...