Ţările G20 promit să sprijine redresarea economică prin măsuri care să nu agite pieţele

Miniştrii de Finanţe ai statelor din G20 s-au angajat sâmbătă, la Moscova, să susţină redresarea economică prin măsuri concepute cu atenţie, care să nu agite pieţele financiare, transmite Bloomberg.
Economica.net - lun, 22 iul. 2013, 09:31
Ţările G20 promit să sprijine redresarea economică prin măsuri care să nu agite pieţele

G20 a luat în seamă apelurile ţărilor emergente, pentru prevenirea undelor de şoc care ar putea fi provocate de restrângerea achiziţiilor de obligaţiuni de către Rezerva Federală (Fed) a Statelor Unite, atunci când creşterea economiei americane va fi suficient de solidă, se arată într-o declaraţie a grupului.

Declaraţia reiterează că statele trebuie să progreseze rapid către rate de schimb valutar stabilite de piaţă şi să evite devalorizarea monedelor în detrimentul concurenţei.

„Viitoarele schimbări ale politicilor monetare vor continua să fie stabilite cu atenţie şi comunicate clar”, potrivit declaraţiei publicate după două zile de discuţii ale miniştrilor de Finanţe şi reprezentanţilor băncilor centrale din statele G20.

G20 susţine şi un plan al Organizaţiei pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare (OCDE), de îmbunătăţire a sistemelor fiscale la nivel mondial. Grupul sprijină astfel eforturile OCDE pentru împiedicarea companiilor mari să folosească structuri complicate de proprietate pentru a evita plata taxelor acolo unde desfăşoară majoritatea afacerilor.

„Acordul privind taxele este susţinut, dar diavolul stă în detalii. Nu este clar cum va fi aplicat”, a declarat Marc Chandler, director la Brown Brothers Harriman&Co. în New York.

Speculaţiile legate de restrângerea măsurilor de stimulare fără precedent de către economiile dezvoltate au agitat pieţele valutare şi de obligaţiuni din ţările emergente, de la ultima reuniune a miniştrilor de Finanţe ai statelor G20 din aprilie, şi au atras apeluri pentru coordonare.

Randamentele obligaţiunilor au crescut, iar acţiunile au scăzut, după ce preşedintele Fed, Ben Bernanke, a semnalat pe 19 iunie că banca centrală ar putea începe în acest an restrângerea achiziţiilor de obligaţiuni, în prezent de 85 de miliarde de dolari pe lună.

Randamentul obligaţiunilor americane la 10 ani, care a urcat în iunie cu 0,36 puncte procentuale, au început să se retragă în ultimele două săptămâni, Bernanke atenuând îngrijorările pieţelor.

„Am învăţat ceva din asta. O anumită reacţie este inevitabilă. Trebuie să fii pregătit mental pentru asta şi să continui să fii foarte clar”, a spus guvernatorul Băncii Canadei, Stephen Poloz.

Un oficial al Departamentului american al Trezoreriei a declarat că G20 a confirmat revenirea volatilităţii pieţei financiare la un nivel normal.

Potrivit declaraţiei G20, naţiunile membre vor oferi strategii credibile şi ambiţioase, la o reuniune a liderilor grupului programată pentru septembrie. Aceste strategii vor fi suficient de flexibile pentru a ţine seama de condiţile economice pe termen scurt, dar vor aduce datoriile la un nivel mai sustenabil.

Te-ar mai putea interesa și
Tajani: Dacă Ucraina pierde, Putin nu se va aşeza niciodată la masa tratativelor de pace
Tajani: Dacă Ucraina pierde, Putin nu se va aşeza niciodată la masa tratativelor de pace
 Dacă Ucraina pierde războiul, preşedintele rus Vladimir Putin nu va negocia niciodată pacea, a declarat joi şeful diplomaţiei italiene, Antonio Tajani, în deschiderea reuniunii miniştrilor......
Ce ar trebui să facă restaurantele pentru a putea recicla ambalajele cu garanție. Jucătorii HoReCa sunt nemulțumiți de sistem
Ce ar trebui să facă restaurantele pentru a putea recicla ambalajele cu garanție. Jucătorii HoReCa sunt nemulțumiți ...
Restaurantele și hotelurile își vor putea stabili singure un calendar prestabilit în care ambalajele cu garanția de ...
HiSky a primit licență de operare în Canada și ar putea lansa zboruri directe spre Montreal și Toronto
HiSky a primit licență de operare în Canada și ar putea lansa zboruri directe spre Montreal și Toronto
HiSky, a obținut licența de operator aerian străin, oferită de Agenția Canadiană de Transport, care îi oferă permisiunea ...
Zinchuk, BERD: În ultimii 30 de ani, BERD a oferit peste un miliard de euro pentru investiţii în România
Zinchuk, BERD: În ultimii 30 de ani, BERD a oferit peste un miliard de euro pentru investiţii în România
România a utilizat fonduri din partea Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) de peste un miliiard ...