Ţările OPEC, excluzând Iranul, au obţinut anul trecut 982 miliarde dolari din exporturile de petrol

Ţările OPEC, excluzând Iranul, au obţinut anul trecut 982 miliarde dolari din exporturile de petrol, în creştere cu 5,4% faţă de anul precedent şi la cea mai mare valoare din ultimii 38 de ani, potrivit datelor publicate marţi de Administraţia pentru Informaţii în Domeniul Energiei (EIA) din SUA.
Economica.net - mar, 23 iul. 2013, 14:57
Ţările OPEC, excluzând Iranul, au obţinut anul trecut 982 miliarde dolari din exporturile de petrol

EIA anticipează că vânzările de petrol ale OPEC vor scădea cu 4,3% în acest an, la 940 de miliarde de dolari, şi cu 3,9% în 2014, la 903 miliarde de dolari, transmite Bloomberg.

Cererea pentru petrolul OPEC va scădea cu 300.000 de barili pe zi în 2013, la 29,6 milioane de barili, urmând să fie cu 2,6% sub producţia actuală.

Exporturile OPEC în America de Nord sunt tot mai mult concurate de creşterea producţiei la exploatările de şist din SUA şi Canada.

Producţia de ţiţei a Statelor Unite a atins 7,35 de milioane de barili pe zi la sfârşitul lunii aprilie, fiind în creştere cu 17% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Arabia Saudită, cel mai mare producător de petrol din cadrul OPEC, a câştigat anul trecut 311 miliarde de dolari din vânzarea de ţiţei, reprezentând 32% din veniturile totale ale OPEC, potrivit EIA.

Datele agenţiei americane exclud Iranul, care a fost anul trecut al doilea mare producător de petrol din OPEC, dar care a coborât între timp pe locul al şaselea, în urma sancţiunilor occidentale impuse din cauza programului nuclear al acestei ţări.

Un embargou european asupra achiziţiilor, transportului, finanţării şi asigurării petrolului iranian a intrat în vigoare la 1 iulie 2012.

Iranul nu a fost includ din cauza „dificultăţilor asociate estimării veniturilor sale, inclusiv incapacitatea de a încasa plăţi, dar şi a posibilelor discounturi de preţ pe care le oferă clienţilor”, a explicat EIA.

Potrivit datelor Agenţiei Internaţionale pentru Energie publicate la începutul acestei luni, statele OPEC au livrat în iunie 30,61 milioane de petrol pe zi, faţă de 30,98 milioane de barili în luna mai.

OPEC a reafirmat la sfârşitul lunii mai o ţintă de producţie de 30 de milioane de barili de petrol pe zi.

Te-ar mai putea interesa și
Startup-ul de telefoane recondiționate Flip.ro primește o nouă rundă de finanțare de la eMAG Ventures: 6,5 milioane euro pentru extinderea internațională
Startup-ul de telefoane recondiționate Flip.ro primește o nouă rundă de finanțare de la eMAG Ventures: 6,5 milioane ...
Flip.ro, cel mai promițător start-up românesc din economia circulară, beneficiază de o nouă rundă de finanțare în valoare de 6,5 milioane de euro din partea eMAG Ventures. Această......
Biden afirmă că ar fi dispus să folosească forţa în apărarea Taiwanului
Biden afirmă că ar fi dispus să folosească forţa în apărarea Taiwanului
Preşedintele american Joe Biden a afirmat luni, la Tokyo, că ar fi dispus să folosească forţa pentru a apăra Taiwanul, ...
ROBOR la 6 luni a atins nivelul de 6% – valoare 23 mai 2022
ROBOR la 6 luni a atins nivelul de 6% – valoare 23 mai 2022
Robor la şase luni a atins în şedinţa de astăzi, 23 mai 2022, de pe piaţa interbancară nivelul de 6%, cel mai ridicat ...
Jumătate dintre români vor să-şi cumpere maşini electrice pentru a reduce costurile
Jumătate dintre români vor să-şi cumpere maşini electrice pentru a reduce costurile
Jumătate dintre români vor să-şi cumpere maşini electrice pentru a reduce costul cu alimentarea şi a proteja mediul, ...