Ţările ortodoxe se arată mai favorabile ideii că puterea Rusiei este necesară pentru a echilibra influenţa Occidentului – sondaj

La aproape trei decenii de la căderea regimurilor comuniste, sprijinul pentru o poziţie puternică a Rusiei capabilă să echilibreze influenţa globală a Occidentului rămâne răspândit în cele mai multe ţări majoritar ortodoxe, o excepţie de menţionat în acest sens fiind reprezentată de Ucraina, potrivit unui sondaj realizat de institutul Pew Research Center.
Economica.net - vin, 12 mai 2017, 05:28
Ţările ortodoxe se arată mai favorabile ideii că puterea Rusiei este necesară pentru a echilibra influenţa Occidentului - sondaj

Peste jumătate dintre respondenţii români, mai precis 52%, s-au declarat favorabilii ideii că puterea Rusiei este necesară pentru a echilibra influenţa Occidentului.

În acelaşi timp, românii cred în proporţie de 82% că este în interesul ţării noastre să aibă o colaborare apropiată cu ţările occidentale şi cu Statele Unite.

Credinţe similare sunt împărtăşite şi de alte ţări ortodoxe, sprijinul pentru o poziţie puternică a Rusiei capabilă să echilibreze influenţa Occidentului fiind de 56% în Bulgaria, 61% în Republica Moldova, 70% în Grecia şi 80% în Serbia.

În mod surprinzător, acest sprijin pentru o poziţie puternică a Rusiei nu este corelat în mod obligatoriu cu o ostilitate faţă de ţările occidentale sau faţă de Statele Unite.

Doar 22% dintre ucraineni cred că este necesar să existe o poziţie puternică a Rusiei pentru a echilibra influenţa Occidentului, lucru explicabil prin perioada 3-29 iulie 2015 de culegere a datelor, la doar un an de la anexarea ilegală a Crimeei.

Realizatorii sondajului cred că aceste date sunt marcate de doi factori, credinţa ortodoxă şi ideea că valorile ţărilor ortodoxe intră în conflict cu valorile promovate de către Occident.

De asemenea, 65% dintre respondenţii români susţin ideea că Rusia are o obligaţie de a proteja populaţiile ortodoxe din afara graniţelor sale, în vreme ce procentul coboară la 62% în Republica Moldova.

Din punct de vedere economic, companiile ruse nu sunt văzute atât de bine de către români precum cele care au capital american. În acest sens, 37% dintre respondenţii români cred că companiile ruse au o influenţă bună, iar procentul creşte semnificativ la 66% pentru companiile originare din Statele Unite.

Românii sunt încrezători şi în NATO, iar 52% dintre respondenţi cred că alianţa ar folosi forţă militară dacă România ar intra într-un conflict direct cu Rusia.

Acest procent de încredere în angajamentul luat de alianţa militară cu privire la contracararea ameninţării ruse este cel mai ridicat în Estonia (59%) şi România (52%).

Prin comparaţie, cei mai sceptici se declară maghiarii, iar doar 32% dintre aceştia cred că NATO şi-ar folosi forţa militară dacă Ungaria ar intra în conflict direct cu Rusia.

Acest studiu conţine date adunate din 18 ţări central şi est-europene, unde credinţele religioase ocupă un loc important în societate. Printre ţările incluse în studiu se numără Armenia, Belarus, Bosnia şi Herţegovina, Bulgaria, Croaţia, Cehia, Estonia, Lituania, Letonia, Georgia, Grecia, Ungaria, Republica Moldova, Polonia, România, Rusia, Serbia şi Ucraina.

Pentru România, datele au fost colectate prin interviuri asistate de calculator în perioada 1 iulie – 18 octombrie 2015.

De asemenea, acest sondaj a avut un eşantion de 1.361 de români, iar marja de eroare este aproximată la +/- 4,5 puncte.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...