1EUR = 4.8393 RON | Bucureşti 29 º

Finanţe şi bănci

Ţările zonei euro vor suporta în comun costul închiderii unei bănci, peste 10 ani

Costul închiderii unei bănci din zona euro vor fi suportate iniţial aproape integral de ţara de origine, dar obligaţiile celorlalte state din regiune vor creşte treptat, urmând să ajungă egale în 10 ani, potrivit unui proiect care va fi discutat luni la o întâlnire extraordinară a oficialilor UE.

15 dec, 2013 | Mediafax

Propunerea a fost pregătită de Lituania, care deţine preşedinţia prin rotaţie a Uniunii Europene, relatează CNBC.

Încheierea unui acord înaintea summit-ului UE de la Bruxelles din 19-20 decembrie ar permite cancelarului german Angela Merkel şi partenerilor săi să anunţe o reformă bancară majoră.

Potrivit propunerii, costul închiderii unei bănci, în primul an de la intrarea în vigoare a acordului, ar fi suportat integral de un fond înfiinţat de ţara de origine a băncii.

Astfel de fonduri ar fi înfiinţate în toate ţările zonei euro şi fiecare va fi alimentat cu contribuţii ale băncilor din statele respective, echivalente, în fiecare an, cu 0,1% din depozitele garantate deţinute.

Astfel, aceste fonduri vor ajunge la un nivel de 1% din depozitele garantate după 10 ani.

Dacă banii acumulaţi din contribuţiile băncilor, în primul an, vor fi insuficienţi pentru finanţarea închiderii unei bănci, alte fonduri din ţările zonei euro vor contribui cu până la 10% din deţinerile lor.

În al doilea an, fondul din ţara de origine a băncii care trebuie închisă va fi obligat să utilizeze numai 90% din banii acvumulaţi, înainte de a cere sprijinul partenerilor din zona euro, care vor contribui cu până la 20% din deţineri.

Astfel, obligaţia ţării de origine a băncii în dificultate de a acoperi costurile închiderii, înainte de a cere sprijinul celorlalte state, va scădea cu 10% în fiecare an.

În acest fel, până în al zecelea an, fondul ţării de origine va trebui să contribuie cu 10% din necesar, înainte de a cere sprijin suplimentar.

Dacă contribuţia acestor fonduri va fi insuficientă pentru acoperirea costurilor, guvernul ţării de origine a băncii va putea acorda finanţare punte, care ulterior va fi rambursată din contribuţiile băncilor, iar dacă statul nu va avea bani, se va recurge la fondul de salvare al zonei euro, ESM.

Toate fondurile naţionale pentru finanţarea închiderilor băncilor vor fi unificate în Single Resolution Fund, după 10 ani, care din acel moment va finanţa toate închiderile de bănci. Această operaţiune va fi legiferată printr-un tratat interguvernamental, care ar urma să fie negociat până în martie 2014, potrivit proiectului lituanian.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO