Tarom estimează pentru acest an pierderi de 49 milioane lei şi ia în calcul reducerea personalului

Compania naţională de transport aerian TAROM îşi va reduce în acest an pierderile la 49 milioane lei, de la 110 milioane lei anul trecut, şi ia în calcul eficientizarea schemei de personal prin reducerea personalului, o decizie în acest sens fiind aşteptată anul viitor, informeaza Tarom. 
Economica.net - mar, 15 dec. 2015, 12:43
Tarom estimează pentru acest an pierderi de 49 milioane lei şi ia în calcul reducerea personalului

„Pentru acest an estimăm pierderi de 49 milioane lei, dar indicatorul EBITDA este pozitiv, în jur de 12,5 milioane euro, ceea ce ne dă mari speranţe pentru viitor. Din punct de vedere contabil, însă, vorbim tot de pierderi, dar să nu uităm că în anul 2011 acestea se ridicau la 260 milioane lei. (…) Ca factori pentru îmbunătăţirea rezultatelor, am avut un grad de utilizare mai ridicat al flotei, ceea ce înseamnă că amortizările legate de costurile cu aeronavele se împart pe mai multe ore. La fel şi în cazul personalului tehnic. În aviaţie, cu cât zbori mai mult, cu atât se reduc costurile. Deci zburăm mai mult decât anul trecut şi s-au redus costurile per ora de zbor. În plus, avem şi un cost cu combustibilul mai avantajos”, a declarat pentru MEDIAFAX directorul general al TAROM, Christian Heinzmann.

El a precizat că cifra de afaceri se va plasa în acest an la 300 milioane euro şi că anul viitor veniturile TAROM vor avea o valoare apropiată de cea a cheltuielilor, compania urmând să obţină profit operaţional cel mai târziu în 2017.

Gradul de ocupare a aeronavelor TAROM este, în medie, de 68%, iar cheltuielile cu kerosenul înseamnă acum 23-24% din totalul costurilor, faţă de 30-35% înainte de prăbuşirea petrolului.

Potrivit lui Heinzmann, TAROM are circa 2.000 de salariaţi, tot atât câţi erau şi când compania opera cu 60 de aeronave, motiv pentru care ia în calcul reducerea personalului.

„Compania are un foarte mare potenţial. Nu vom face angajări, doar vom ocupa acele poziţii unde este strict necesar: piloţii şi tehnicienii. Vrem să devenim mult mai eficienţi. Dacă vom vedea că anumite departamente sunt supradimensionate, vom vedem cum vom putea rezolva această problemă prin reducerea personalului. Reducerea personalului este parte din planul strategic”, a spus directorul TAROM.

Conducerea TAROM lucrează la o procedură de evaluare a angajaţilor, inexistentă în prezent, şi va dezvolta o nouă strategie, care va aduce schimbări în cadrul societăţii, una dintre acestea fiind debirocratizarea transportatorului aerian.

„Vom dezvolta şi implementa o nouă strategie. Ne uităm la toate cheltuielile făcute de companie. Vrem să angajăm un partener strategic, care să ne asiste în evaluarea şi dezvoltarea activităţii companiei. Pentru noi va fi mai mult o dovadă de obiectivitate. Vom lucra la schimbări în cadrul TAROM, dar dorim ca un consultant extern să fie cel care ne ghidează. În România există 20 de milioane de specialişti în aviaţie, dar vrem ca specialistul adevărat să ne spună ce este bine sau rău. După cum ştiţi, suntem o companie foarte, foarte birocratică. Din acest motiv, pierdem foarte mult timp şi energie şi vom revizui toate procedurile pentru a deveni mai eficienţi. Suntem împovăraţi de legislaţie, controale, partea administrativă şi vrem să avem o organizare internă eficientă, să funcţionăm mai degrabă ca o companie privată”, a spus Heinzmann.

El precizează că vrea o reevaluare a întregului portofoliu TAROM.

„Analizăm participarea noastră în Alpha Rocas (compania care asigură şi seviciile de catering pentru TAROM, n.r.), vrem să vedem dacă facem ceea ce trebuie, ne vom uita la toate activele noastre, de exemplu clădirea pe care o avem aici, lângă sediul central din cadrul suprafeţei de pe Aeroportul Otopeni, ca să ştim dacă avem sau nu nevoie de ea, dacă o vom vinde”, a arătat CEO-ul TAROM.

La rândul său, Tiberiu Ţiclea, membru al Consiliului de Administraţie şi director general administrativ al TAROM, spune că operatorul aerian va înregistra transformări semnificative, pentru a activa ca o companie privată.

„Acest lucru presupune trei aspecte: avem întâi de toate cultura comercială, să schimbăm filosofia în care facem afaceri, vânzări, marketing, în al doilea rând vorbim de cultura financiară, să ne finanţăm în mod independent, din surse proprii sau de pe piaţă şi să nu mai cerem niciun ban de la stat, şi în al treilea rând – cultura organizaţională, să flexibilizăm procedurile şi să accelerăm la maximum procesele interne. Sunt probleme semnificative privind ultimul aspect: structuri paralele care nu au un scop anume în companie, care nu ştiu ce rol au, departamente între care nu există dialog şi pe care vrem, desigur, să-i punem în legătură, să-i reunim. Avem şi departamente care nu fac exact ce ar trebui. De aceea vom pune în curând în aplicare o organigramă nouă”, a spus el.

TAROM are circa 2.000 de salariaţi, îşi desfăşoară activitatea sub autoritatea Ministerului Transporturilor şi este membră a alianţei SkyTeam din anul 2010.

Compania naţională operează peste 50 de destinaţii proprii şi destinaţii deservite de partenerii code share.

Te-ar mai putea interesa și
Intră zilnic în clasamentele BLAST pentru premii de 5.000 dolari!
Intră zilnic în clasamentele BLAST pentru premii de 5.000 dolari!
Există turnee de poker normale, turnee turbo, turnee hyperturbo. Și mai există Blast, turnee contra-timp, cu premii-surpriză, create să te umple de adrenalină. Până pe 6 iunie, jucătorii......
Cîţu: Este prea devreme ca să se renunțe la mască pe 1 iunie. Nu vom reveni total la normalitate atunci
Cîţu: Este prea devreme ca să se renunțe la mască pe 1 iunie. Nu vom reveni total la normalitate atunci
Premierul Florin Cîţu a precizat joi că este prea devreme să se renunţe la purtarea măştii de la 1 iunie, menţionând ...
Ministerul Finanțelor a acordat pentru zece companii primele ajutoare de stat din 2021 destinate investițiilor
Ministerul Finanțelor a acordat pentru zece companii primele ajutoare de stat din 2021 destinate investițiilor
Primele acorduri de finanţare din anul 2021 destinate companiilor care beneficiază de ajutoare de stat pentru investiţii ...
Taco Bell a deschis primul său restaurant din municipiul Iași
Taco Bell a deschis primul său restaurant din municipiul Iași
Primul restaurant Taco Bell a fost deschis astăzi, 22 aprilie 2021, în municipiul Iași. Nouă locație este situată în ...