Taxa de Bucureşti: Firea anunţă modificări în proiectul vinietă Oxigen. Vouchere pentru cei ce locuiesc în Centru şi au maşini vechi

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a anunţat, luni, că vor interveni unele modificări în cadrul proiectului Oxigen prin care se doreşte înlăturarea poluării din Bucureşti, scrie News.ro. Locuitorii din zona centrală a Capitalei ar putea fi sprijiniţi să-şi achiziţioneze o maşină nepoluantă sau ar putea primi, în schimbul maşinilor poluante, vouchere cu care îşi vor putea achiziţiona electrocasnice.
Economica.net - lun, 02 sept. 2019, 10:31
Taxa de Bucureşti: Firea anunţă modificări în proiectul vinietă Oxigen. Vouchere pentru cei ce locuiesc în Centru şi au maşini vechi

”Am luat hotărârea să reformulăm acel articol care se referă la autoturismele înmatriculate în alte judeţe, dar care circulă zilnic prin Bucureşti, deci nu sporadic, întâmplător şi să îmbunătăţim acest articol mai ales că, până la urmă, este adevărat, trebuie să ne referim la norma de poluare a unui autoturism şi nu neapărat la judeţul unde este el înmatriculat, deşi corect este ca taxele şi impozitele şi pe maşini să fie încasate în Bucureşti şi nu în alte judeţe. Prin această reformulare, sugerată de unii dintre dumneavoastră, practic se propune ca toate autoturismele cu grad mare de poluare, fie că sunt din Capitală, fie că sunt înmatriculate în alte judeţe, fie că tranzitează întâmplător Capitala sau sunt aici în trafic zi de zi să fie privite prin prisma normei de poluare”, a anunţat Firea, luni, pe Facebook.

 

 

Edilul a precizat că rămâne ideea ca în zona centrală a Capitalei să fie interzise autoturismele non Euro şi Euro 1 şi 2, scrie News.ro.

”Rămâne ideea ca în zona cea mai aglomerată, cea mai poluată, în centru, să fie interzise autoturismele non Euro şi Euro 1 şi 2, iar, de asemenea, cele care intră în Capitală să aibă acelaşi regim precum şi autoturismele care sunt zilnic în trafic, dar nu sunt înmatriculate în municipiul Bucureşti. Practiv, vom interzice în zona centrală aceste autoturisme non Euro 1 şi 2 şi vor plăti vinietă pentru restul teritoriului municipiului Bucureşti, altul decât zona central”, a mai subliniat Firea.

În ceea ce priveşte autoturismele cu normă de poluare Euro 3, la această categorie nu s-a stabilit vreo modificare deocamdată.

”În cazul autoturismelor Euro 3 noi am propus plata unei viniete, deoarece este un autoturism poluant. În acest moment, pentru această categorie, nu pot să vă spun exact cum va arăta modificarea, dar am ţinut cont de mesajele dumneavoastră şi vom analiza împreună cu specialiştii noştri, dacă vom include autoturismele Euro 3 alături de cele non Euro, Euro 1 şi Euro 2”, a explicat primarul Capitalei.

O altă modificare vizează rezidenţii din zona centrală a Bucureştiului. Aceştia ar putea fi sprijiniţi să-şi achiziţioneze o maşină nepoluantă sau ar putea primi, în schimbul maşinilor poluante, vouchere cu care îşi vor putea achiziţiona electrocasnice.

”În ceea ce priveşte rezidenţii, dacă aceste persoane locuiesc în centru, apare o problemă. Practic, nu vor mai putea pleca de acasă cu acea maşină sau, dacă sunt acum plecaţi în vacanţă, se pot întoarce pentru că nu e valabil proiectul, dar, de la anul, de la 1 ianuarie vor avea o mare problemă şi atunci, special pentru această categorie, împreună cu specialiştii în mediu şi mobilitate analizăm includerea rezidenţilor din zona centrală care sunt proprietarii unor maşini Non Euro sau Euro 1 şi 2 , deci foarte poluante, într-un program prin care, împreună cu Primăria Capitalei să fie sprijiniţi, dacă nu mai au maşină să îşi achiziţioneze una nepoluantă, dacă mai au un autoturism să renunţe la această maşină poluantă şi eventual să existe o despăgubire sub formă de vouchere aşa cum am mai practicat, din aceste vouchere să se poată achiziţiona un televizor, un aragaz, microunde, un laptop, orice se poate cumpăra de la un magazin de electrocasnice. Acest program al nostru, care a fost lansat de Direcţia de Mediu a funcţionat foarte bine, am avut 5.000 de bucureşteni care au scăpat de rable contra a 9.000 de lei cu care şi-au putut achiziţiona electrocasnice”, a declarat Gabriela Firea.

Potrivit acesteia, taximetriştii vor fi şi ei obligaţi să respecte noile reglementări, iar discuţii între Primăria Bucureşti şi firmele de taximetrie au demarat deja, pe acest subiect.

”O altă categorie se referă la taximetrişti. E adevărat, sunt maşini foarte vechi, poluante, e adevărat, una este să faci un drum – două în Capitală cu maşină poluantă de acasă la serviciu şi de la serviciu acasă şi alta este să faci zeci de curse. Am început deja dialogul cu firmele care deţin taximetre, precum şi cu taximetriştii independenţi, vrem să discutăm cu ei şi împreună să găsim o soluţie, aşa cum s-a întâmplat în toate capitalele europene astfel încât şi taxiurile să se înscrie în această luptă a noastră a tituror cu poluarea şi aglometaţia”, a declarat Firea.

Primarului general al Capitalei i s-a semnalat că în oraş sunt şi maşini industriale care lucrează în construcţii şi care poluează.

”Mi s-a semnalat că mai sunt şi maşini industriale care lucrează la construcţiile din Capitală. E adevărat, s-a iniţiat deja un dialog cu firmele de construcţii şi încercăm pe cât posibilca aceste transporturi poluante să aibă loc noaptea, pe cât posibil, şi nu în mijlocul zilei şi pe cât posibil să fie schimbate aceste autovehicule”, a spus Firea.

În ceea ce priveşte autocarele, Firea spune că problema este pe jumătate rezolvată deoarece acestea nu obţin licenţe, dacă nu există anumite norme de poluare.

În 14 august, primarul general, Gabriela Firea, a anunţat proiectul prin care, din ianuarie 2020, toate vehiculele care nu sunt înmatriculate în Bucureşti sau Ilfov vor putea intra în Capitală numai după achitarea unei viniete. De asemenea, toate autovehiculele sub Euro 3, indiferent unde sunt înmatriculate, nu vor mai putea să circule în centrul Capitalei, iar cele Euro 3 vor trebui să achite o taxă.

Proiectul va sta în dezbatere publică 45 de zile.

Forma iniţială a proiectului

Proiectul de hotărâre pentru introducerea vinietei pentru Bucureşti şi Ilfov, de la 1 ianuarie 2020, a fost pus în dezbatere publică de Primăria Capitalei, până la 30 septembrie. De la plata noilor taxe vor fi exceptate mai multe categorii de autovehicule, între care cele ale serviciilor de urgenţă, ale Societăţii Naţionale de Cruce Roşie, ale Societăţii Transport Bucureşti, cele adaptate special pentru persoanele cu dizabilităţi, dar şi autovehicule aparţinând Patriarhiei Române.

Prin proiect se defineşte Zona de Acţiune pentru Calitatea Aerului (ZACA) în perimetrul delimitat de: P-ţa Victoriei – bd. Iancu de Hunedoara – Şos. Ştefan cel Mare – str. Polonă – str. Mihai Eminescu – str. Traian – bd. Nerva Traian – bd. Gheorghe Şincai – – str. Lânăriei – Calea Şerban Vodă – bd. Mărăsesti – str. Mitropolit Nifon – bd. Libertăţii – Calea 13 Septembrie – str. Izvor – str. B.P. Haşdeu – str. Vasile Pârvan – str. Berzei – str. Buzeşti – P-ta Victoriei, inclusiv limitele acestuia, scrie News.ro.

Începând cu data de 01.01.2020, accesul autovehiculelor cu masa totală maximă autorizată mai mică de 5 tone pe arterele din interiorul ZACA, este restricţionat zilnic, de luni până vineri, cu excepţia sărbătorilor legale, în intervalul 07:00 – 22:00, după cum urmează:

a) Pentru autovehicule înmatriculate în Municipiul Bucureşti şi judeţul Ilfov, cu norma de poluare Euro 4, Euro 5, Euro 6 precum şi pentru autovehicule electrice sau hibrid, accesul este permis fără restricţii.

b) Pentru autovehicule înmatriculate în Municipiul Bucureşti şi judeţul Ilfov, cu norma de poluare Euro 3, accesul este permis numai în urma achiziţionării unei viniete electronice de tip Oxigen-C.

c) Pentru autovehicule înmatriculate în afara municipiului Bucureşti şi a judeţului Ilfov, cu norma de poluare minim Euro 3, accesul este permis doar în urma achiziţionării unei viniete electronice de tip Oxigen-B.

d) Pentru autovehiculele cu norma de poluare non-Euro, Euro 1 şi Euro 2, accesul este interzis în intervalul menţionat.

Autovehiculele cu masa totala autorizată mai mică de 5 tone, înmatriculate în afara Municipiului Bucureşti şi a judeţului Ilfov, cu norma de poluare non-Euro, Euro 1 şi Euro 2 vor putea circula în Municipiul Bucureşti, mai puţin în perimetrul ZACA, de luni până vineri, cu excepţia sărbătorilor legale, în intervalul 07:00 – 22:00, numai în urma achiziţionării vinietei electronice Oxigen-B.

Autovehiculele cu masa totala autorizată mai mică de 5 tone, înmatriculate în afara Municipiului Bucureşti şi a judeţului Ilfov, cu norma de poluare Euro 3, Euro 4, Euro 5 şi Euro 6, precum şi cele hibride sau electrice, vor putea circula pe toate arterele din Municipiul Bucureşti, numai în urma achiziţionării vinietei electronice de tip Oxigen-B.

Vinietele se emit numai după achitarea sumelor prevăzute, în baza dovezii privind norma de poluare.

În urma emiterii vinietelor, autovehiculul este înregistrat într-un sistem informatic de emitere, gestiune, monitorizare şi control a vinietelor, denumit SIEGMCV.

Zonele de restricţie vor fi semnalizate prin indicatoare de informare.

Încasarea tarifelor pentru achiziţionarea vinietelor tip Oxigen-B si tip Oxigen-C se face de către structurile de specialitate ale Municipiului Bucureşti, cu atribuţii în administrarea drumurilor publice şi managementul traficului, direct sau prin distribuitori. Sumele provenite din încasarea vinietelor tip Oxigen-B si tip Oxigen-C se fac venit la bugetul Municipiului Bucureşti şi vor fi folosite cu prioritate pentru lucrări, investiţii şi proiecte din domeniul protecţiei mediului şi al mobilităţii urbane, care contribuie direct sau indirect la îmbunătăţirea condiţiilor de transport şi a calităţii aerului”, se mai arată în proiectul de hotărâre.

Circulaţia autovehiculelor specificate la art.1 în zonele restricţionate, fără achiziţionarea vinietei, constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 1.500 la 2.000 lei. Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor din prezenta hotărâre se fac de către poliţie, poliţia locală şi împuterniciţi ai Primarului General, conform competenţelor.

Vinietă Oxigen-B este 10 lei pe zi, 200 lei pe lună, 1100 lei pe 6 luni sau 1900 lei pe un an, iar vinieta Oxigen-C costă 75 lei pe lună, 500 lei pe 6 luni sau 900 lei pe an.

Te-ar mai putea interesa și
X anunță că va contesta un ordin impus de autoritățile australiene pentru a șterge mai multe postări scrise de utilizatori după înjunghierea unui episcop creștin
X anunță că va contesta un ordin impus de autoritățile australiene pentru a șterge mai multe postări scrise de utilizatori ...
Platforma de socializare X a anunțat sâmbătă că va contesta în instanță un ordin al unui organism de reglementare australian, în care i se cere să elimine unele postări legate de......
Honda va investi peste 800 de milioane de dolari până în 2030 pentru extinderea fabricii sale din Brazilia
Honda va investi peste 800 de milioane de dolari până în 2030 pentru extinderea fabricii sale din Brazilia
Constructorul auto japonez Honda va investi 4,2 miliarde de reali (807,74 de milioane de dolari) în fabrica sa Itirapina ...
Dacia Sandero, liderul clasamentului înmatriculărilor din Europa în primele trei luni din 2024
Dacia Sandero, liderul clasamentului înmatriculărilor din Europa în primele trei luni din 2024
Dacia Sandero a reușit să se mențină pe prima poziție a clasamentului înmatriculărilor de mașini din Europa la finalul ...
Importurile de gaze naturale ale României au crescut cu 18,2% în primele două luni din 2024, iar producția cu 2%
Importurile de gaze naturale ale României au crescut cu 18,2% în primele două luni din 2024, iar producția cu 2%
România a importat, în primele două luni din 2024, o cantitate de gaze naturale utilizabile de 207.200 de tone echivalent ...