Taxă pe cultură: Senatul a adoptat tacit o propunere legislativă privind instituirea unui timbru cultural

Senatul a adoptat tacit, luni, o propunere legislativă privind instituirea unui timbru cultural.
Economica.net - lun, 08 dec. 2014, 15:52
Taxă pe cultură: Senatul a adoptat tacit o propunere legislativă privind instituirea unui timbru cultural

‘Instituirea timbrului cultural este necesară şi este cerută de toate Uniunile de Creatori din România (Uniunea Scriitorilor din România, Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor, Uniunea Teatrală, Uniunea Artiştilor Plastici, Uniunea Cineaştilor, Uniunea Arhitecţilor). Prezentul text normativ privind instituirea timbrului cultural va înlocui Legea nr. 35/1994, privind timbrul literar, cinematografic, teatral, muzical, folcloric, al artelor plastice, al arhitecturii şi de divertisment, întrucât s-a dovedit greu aplicabilă şi, în consecinţă, ineficientă’, se arată în expunerea de motive.

Potrivit acesteia, sumele obţinute vor intra în bugetele Uniunilor şi Organizaţiilor de Creatori din România, fără ca bugetul de stat să fie afectat, scrie Agerpres.

‘Se dă în acest fel un ajutor nepreţuit culturii româneşti, existenţei acestor uniuni, fiecare din ele stabilind o sumă sau un procent fix din fiecare obiect de artă ieşit pe piaţă’, se mai arată în expunerea de motive.

Propunerea legislativă arată că, în vederea susţinerii şi dezvoltării culturii naţionale în diversele ei forme de exprimare artistică: literatură, cinematografie, teatru, muzică, folclor, arte plastice, arhitectură, divertisment, în scopul protejării şi conservării moştenirii culturale, dezvoltării creativităţii contemporane, promovării valorilor culturale, se instituie timbrul cultural.

‘Timbrul cultural se aplică pe fiecare bilet de intrare la orice spectacol, indiferent de modul de punere în vânzare a acestora, şi/sau pe fiecare produs cultural, indiferent de modul de prezentare şi de comercializare a acestora, fizic sau virtual (pe internet)’, se arată în propunerea legislativă.

Potrivit textului propus şi adoptat tacit de Senat, timbrul cultural va fi sub mai multe forme, precum literar, în valoare de 1 leu, pentru fiecare exemplar de suport conţinând reproduceri de carte beletristică. Timbrul cinematografic ar fi în valoare de 2% din preţul unui bilet de intrare la spectacol şi 2% din preţul fiecărui exemplar de suport conţinând înregistrări sonore sau audiovizuale cu opere cinematografice. Un al timbru cultural ar fi cel teatral, în valoare de 5% din preţul unui bilet de intrare la spectacol şi 2% din preţul fiecărui exemplar de suport conţinând înregistrări sonore sau audiovizuale ori reproduceri cu opere teatrale. Timbrul muzical ar fi în valoare de 5% din preţul unui bilet de intrare la spectacol şi 2% din preţul fiecărui exemplar de suport conţinând înregistrări sonore sau audiovizuale ori reproduceri cu opere muzicale, altele decât folclorice.

‘Valoarea timbrului cultural este scutită de TVA şi se calculează, cu excepţia timbrului literar, la valoarea fără TVA a biletului de intrare sau a produsului cultural, procedându-se la întregirea la unitate a zecimalelor peste 0,50 lei şi la neglijarea zecimalelor sub 0,50 lei’, se arată în proiect.

Propunerea legislativă privind instituirea timbrului cultural a fost iniţiată de mai mulţi senatori şi deputaţi, iar Senatul este prima cameră sesizată.

Te-ar mai putea interesa și
INSP: 1.530 de cazuri COVID-19 cu varianta Delta, confirmate până pe 19 septembrie
INSP: 1.530 de cazuri COVID-19 cu varianta Delta, confirmate până pe 19 septembrie
Institutul Naţional de Sănătate Publică informează marţi că, până la data de 19 septembrie, au fost confirmate 1.530 de cazuri de COVID-19 cu varianta Delta....
Florin Cîţu anunţă reluarea sprijinului pentru părinţi în cazul închiderii şcolilor din cauza COVID-19
Florin Cîţu anunţă reluarea sprijinului pentru părinţi în cazul închiderii şcolilor din cauza COVID-19
 Premierul Florin Cîţu a anunţat, marţi, că sprijinul financiar pentru părinţii care sunt nevoiţi să stea cu copiii ...
ASF face angajări. Cum arată candidatul ideal pentru postul scos la concurs?
ASF face angajări. Cum arată candidatul ideal pentru postul scos la concurs?
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) anunță că scoate la concurs un post de Specialist piețe reglementate în ...
Cîţu face anchetă la Ministerul Sănătăţii despre pregătirile pentru valul patru al pandemiei
Cîţu face anchetă la Ministerul Sănătăţii despre pregătirile pentru valul patru al pandemiei
Premierul Florin Cîţu a anunţat, marţi, că va cere cât mai rapid o anchetă privind modul în care Ministerul Sănătăţii ...