Taxa pe gigabyte. Proiect legislativ în Ungaria privind taxarea transferului de date

Ungaria vrea să introducă o nouă taxă, pe transferul de date prin internet, potrivit unui proiect de lege depus marţi seară la Parlamentul de la Budapesta. În timp ce companiile şi clienţii lor încearcă să calculeze la cât ar putea ajunge costul suplimentar şi, mai ales, cine îl va suporta, societatea civilă îndeamnă la proteste.
Economica.net - mie, 22 oct. 2014, 17:13
Taxa pe gigabyte. Proiect legislativ în Ungaria privind taxarea transferului de date

Noul proiect de cod fiscal prevede că furnizorii serviciilor de internet din Ungaria ar urma să plătească o taxă de 150 de forinţi (49 de eurocenţi) pentru fiecare gigabyte de trafic de date, transmite Reuters.

La câteva ore după publicarea proiectului legislativ, un grup de protest apărut pe Facebook strânsese deja peste 100.000 de membri. Consumatorii se tem că noua taxă se va reflecta direct în facturi şi consideră că măsura este excesivă. Câteva mii de oameni vor să picheteze duminică Ministerul Economiei de la Budapesta.

Guvernul premierului Viktor Orban a impus în ultimii ani mai multe taxe speciale în sectorul bancar, retail, industria energiei şi telecomunicaţii, în încercarea de a aduce deficitul bugetar pe o pantă descendentă. Măsurile au fost de fiecare dată întâmpinate de proteste din partea companiilor vizate, în timp ce investitorii străini afişează o atitudine tot mai conservatoare în privinţa pieţei ungare.

Ministrul Economiei, Mihaly Varga, a apărat „taxa pe gigabyte” afirmând că progresul tehnologiei a schimbat modul în care oamenii utilizează serviciile telecom, aşa că şi codus fiscal trebuie schimbat pentru a fi adaptat noilor realităţi. Ministerul Economiei de la Budapesta estimează că noua taxă va genera venituri anuale de 20 miliarde de forinţi (65 de milioane de euro).

Traficul de internet prin linii fixe din Ungaria a ajuns anul trecut la 1,15 miliarde de gigabytes, la care se adaugă 18 miliarde GB prin conexiuni mobile. Astfel, potrivit datelor firmei de consultanţă eNet, citate de Reuters, noua taxă ar urma să aducă 175 miliarde de forinţi (570 de milioane de euro) pe an la bugetul de stat.

Gergely Kis, partener la compania eNet, a declarat pentru Reuters că cel mai probabil traficul de date a continuat să crească, astfel că taxa, aşa cum este descrisă în proiectul legislativ, ar putea ajunge să atragă la buget peste 200 miliarde forinţi (650 de milioane de euro).

Veniturile anuale totale ale sectorului serviciilor de internet din Ungaria au fost de 164 miliarde forinţi (534 de milioane de euro) în 2013, potrivit Oficiului Central de Statistică de la Budapesta.

Estimarea mai redusă prezentată de guvern sugerează faptul că varianta finală a legii va limita cel mai probabil suma maximă care poate fi impusă unei singure companii. De asemenea, în urma reacţiei imediate a publicului larg, partidul Fidesz, aflat la putere, a cerut guvernului să limiteze impactul noii taxe asupra consumatorilor casnici.

Cel mai mare furnizor de servicii telecom din Ungaria este Magyar Telekom, subsidiară a grupului german Deutsche Telekom. Compania a anunţat recent că nu va plăti dividende pentru acest an, într-un efort de reducere a datoriilor.

Magyar Telekom a descris noua taxă drept una „drastică” şi a avertizat că măsura va descuraja investiţiile în infrastructură de reţea. Compania a cerut retragerea proiectului de lege şi a precizat că operatorii telecom nu au fost consultaţi până acum.

Asociaţia patronală a companiilor din IT, telecomunicaţii şi electronică a anunţat miercuri, într-un comunicat, că noua taxă va conduce la creşterea preţurilor, reflectată inclusiv în facturile consumatorilor casnici, şi va afecta creşterea economică.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Rusia a început manevre navale în Marea Neagră, la care participă peste 20 de nave
Rusia a început manevre navale în Marea Neagră, la care participă peste 20 de nave
Rusia a început miercuri manevre navale de anvergură în Marea Neagră, la care participă peste 20 de nave, exerciţii ...
Depozitele la bănci ale firmelor şi populaţiei au crescut cu 3,6% în decembrie
Depozitele la bănci ale firmelor şi populaţiei au crescut cu 3,6% în decembrie
Depozitele rezidenţilor clienţi neguvernamentali au crescut în luna decembrie 2021 cu 3,6% faţă de luna anterioară, ...
Rata şomajului la nivel naţional a scăzut la 2,69% la sfârşitul lunii decembrie. Numărul şomerilor indemnizaţi a crescut cu 2.994 persoane, iar numărul şomerilor neindemnizaţi a scăzut cu 6.124 persoane faţă de luna precedentă
Rata şomajului la nivel naţional a scăzut la 2,69% la sfârşitul lunii decembrie. Numărul şomerilor indemnizaţi a ...
Rata şomajului înregistrat la nivel naţional era, la finele lui decembrie, de 2,69%, mai mică decât cea din luna anterioară ...