Taxa pe tranzacţiile financiare nu va fi aplicată la nivelul tuturor statelor UE

UE nu va aplica o taxă pe tranzacţiile financiare la nivelul tuturor statelor membre, întrucât miniştrii de Finanţe nu au reuşit, vineri, la Luxemburg, să se pună de acord în această privinţă, astfel că măsura ar putea fi aplicată într-un număr mai mic de ţări, între care Germania şi Franţa.
Economica.net - vin, 22 iun. 2012, 17:14
Taxa pe tranzacţiile financiare nu va fi aplicată la nivelul tuturor statelor UE

„Taxa pe tranzacţiile financiare propusă de Comisia Europeană nu a obţinut, aşa cum era necesar, susţinerea unanimă a statelor membre”, a declarat ministrul danez de Finanţe, Margrethe Vestager, care a prezidat întâlnirea, relatează AFP.

Vestager a arătat că un număr important de ţări şi-au exprimat însă susţinerea pentru o cooperare mai strânsă în acest domeniu.

O astfel de cooperare, care include taxa pe serviciile financiare, necesită participarea a cel puţin nouă state din UE, dar numai şase au afirmat ferm intenţia în acest sens, respectiv Germania, Austria, Belgia, Franţa, Portugalia şi Slovenia. Altele, precum Spania, Grecia, Slovacia şi Estonia, s-au declarat deschise posibilităţii.

Italia şi Finlanda, care susţineau ideea în primăvară, au indicat acum că se mai gândesc.

Alte ţări au arătat că nu sunt interesate să participe, precum Marea Britanie, Olanda şi Irlanda.

Pentru a lua o decizie, ţările ezitante „vor să ştie despre ce fel de taxă pe serviciile financiare este vorba”, în special dacă este cea a Comisiei Europene sau o altă formă de taxă, eventual cu o aplicabilitate mai limitată, a declarat un diplomat european.

Proiectul Comisiei prevede introducerea unei taxe pe tranzacţiile financiare de 0,1% pentru acţiuni şi obligaţiuni şi de 0,01% pentru alte produse financiare şi care ar genera până la 57 de miliarde de euro la nivelul UE.

Constatarea imposibilităţii unui consens la nivelul UE este prima etapă juridică de trecere la un proces de cooperare mai strânsă.

Etapa următoare ar lua forma unei scrisori adresate Comisiei Europene din partea a cel puţin nouă state care doresc să participe. CE va verifica apoi dacă toate condiţiile sunt îndeplinite, iar cele 27 de state membre trebuie să aprobe iniţiativa cu o majoritate calificată.

„Nu am ajuns încă acolo”, a rezumat Vestage la sfârşitul discuţiilor pe acest subiect, indicând că proiectul va reveni preşedinţiei cipriote a UE, care va începe la 1 iulie.

„Taxa pe tranzacţiile financiare a primit numeroase lovituri de cuţit, iar acum sângerează abundent”, a spus un diplomat european.

Organizaţia non-guvernamentală Oxfam a cerut ţărilor care susţin introducerea acestei taxe să meargă mai departe. Potrivit estimărilor Oxfam, aplicarea unitară a taxei în statele care reprezintă 90% din PIB-ul zonei euro ar genera 40 de miliarde de euro pe an.

Un diplomat european prezent la Luxemburg a arătat că reticenţa unora dintre ţări faţă de taxarea tranzacţiilor financiare vine de la impresia că ar fi mai mult un scop în sine în loc de un mijloc de creştere a veniturilor bugetare.

Te-ar mai putea interesa și
Electrica a înregistrat pierderi de 175,5 milioane de lei în primele șase luni din 2022
Electrica a înregistrat pierderi de 175,5 milioane de lei în primele șase luni din 2022
Electrica a raportat pierderi de 175,5 milioane de lei în prima jumătate a anului 2022, faţă de un profit net de 76,1 milioane de lei în perioada similară a anului trecut, potrivit Raportului......
Danemarca și Lituania susțin interzicerea acordării de vize turistice cetățenilor ruși pentru a călători în Uniunea Europeană
Danemarca și Lituania susțin interzicerea acordării de vize turistice cetățenilor ruși pentru a călători în Uniunea ...
Miniştrii de externe din Lituania şi Danemarca au cerut miercuri adoptarea unei poziţii la nivelul UE privind interdicţia ...
Taiwanul a prezentat cel mai avansat avion de luptă aflat în posesia sa, după exercițiile militare chineze din largul coastelor sale
Taiwanul a prezentat cel mai avansat avion de luptă aflat în posesia sa, după exercițiile militare chineze din largul ...
Taiwanul şi-a prezentat miercuri cel mai avansat avion de luptă, F-16V, de fabricaţie americană şi echipat cu rachete, ...
Consiliul Local al Sectorului 6 crește prețurile pentru închirierea tarabelor din piețe
Consiliul Local al Sectorului 6 crește prețurile pentru închirierea tarabelor din piețe
Consiliul Local al Sectorului 6 a aprobat, în şedinţa de miercuri, majorarea tarifelor pentru serviciile prestate şi ...