Taxarea diferenţiată în sectorul petrolier devine tot mai frecventă în lume – EY

Guvernele iau în calcul din ce în ce mai mult taxarea diferenţiată în sectorul de petrol şi gaze, în funcţie de caracteristicile zăcămintelor, se arată în raportul companiei de consultanţă de Ernst & Young (EY) pe 2014 'Global oil and gas tax guide', care analizează regimul de taxare în industria de petrol şi gaze din 80 de ţări.
Economica.net - mar, 08 iul. 2014, 11:07
Taxarea diferenţiată în sectorul petrolier devine tot mai frecventă în lume - EY

‘Taxarea diferenţiată devine din ce în ce mai frecventă la scară globală, pe măsură ce guvernele acumulează tot mai multe informaţii referitoare la complexitatea şi provocările cu care se confruntă industria de petrol şi gaze. Pentru a putea dezvolta politici fiscale adaptate în cadrul regimului lor fiscal naţional, guvernele iau în considerare anumite aspecte economice specifice proiectelor în petrol şi gaze din ţările lor: caracteristicile onshore şi offshore ale acestora, specificităţile proiectelor de mică adâncime şi ale celor de mare adâncime, ale proiectelor de gazoducte şi ale celor de GNL (gaz naural lichefiat)’, se arată într-un comunicat al EY.

În pofida incertitudinii geopolitice care afectează industria de petrol şi gaze la nivel global, continuitatea taxării veniturilor realizate din operaţiunile de petrol şi gaze rămâne o certitudine. Într-un mediu global marcat de schimbarea constantă a politicilor fiscale, tipul, impactul şi definirea sistemelor de taxare sunt încă departe de a fi clarificate, potrivit raportului.

Astfel, multe ţări continuă să dezvolte politici fiscale care să încurajeze exploatarea resurselor neconvenţionale prin oferirea de stimulente. Guvernele conştientizează potenţialul acestora pentru mixul energetic al ţărilor lor şi îşi doresc să creeze condiţiile optime în industrie pentru a explora şi debloca aceste oportunităţi.

‘România este printre ţările din UE cu situaţia energetică cea mai favorabilă – dispune de resurse de petrol şi gaze naturale. În ceea ce priveşte gazele naturale, producţia internă a României chiar se apropie de necesităţile consumului intern. Cu mai multe investiţii şi dezvoltări ale resurselor neconvenţionale de energie, România poate deveni o sursă importantă de export de produse energetice şi să contribuie substanţial la siguranţă energetică a UE’, a declarat Alex Milcev, Partener în departamentul de Asistenţă Fiscală şi Juridică, EY România.

La rândul său, Alexey Kondrashov, şeful departamentului global EY Oil & Gas, consideră că este extrem de important ca guvernele să definească un regim de taxare în petrol şi gaze competitiv şi, totodată, atractiv pentru investitori pentru a asigura dezvoltarea industriei.

‘Politica fiscală nu a fost niciodată mai importantă ca acum pentru guverne, în condiţiile în care toţi se zbat să atragă investiţii pe scară largă. Calitatea şi profilul economic al arealelor de exploatare se schimbă, în mod natural, de-a lungul duratei lor de viaţă, apărând astfel provocări generate de scăderea producţiei odată cu maturizarea bazinelor de exploatare. Guvernele care privesc situaţia în perspectiva iau în calcul şi acest aspect şi îşi revizuiesc continuu regimurile de taxare pentru a putea compensa aceste schimbări’, a arătat Kondrashov.

Te-ar mai putea interesa și
Țigările se vor scumpi dramatic și în România. UE vrea să dubleze accizele, nu scapă nici tutunul încălzit
Țigările se vor scumpi dramatic și în România. UE vrea să dubleze accizele, nu scapă nici tutunul încălzit
UE urmează să propună o taxă de vaping la nivelul întregului bloc comunitar, ca parte a unei schimbări a impozitării industriei tutunului, care ar dubla, de asemenea, accizele în statele......
Transport gratuit pentru elevii care studiază în alte localităţi – inițiativă legislativă USR
Transport gratuit pentru elevii care studiază în alte localităţi – inițiativă legislativă USR
Parlamentarii USR anunţă că au depus o iniţiativă legislativă care simplifică şi descentralizează procedurile de ...
Legume și fructe românești în magazine: Casa Unirea a livrat 150 de tone în patru mari rețele de retail
Legume și fructe românești în magazine: Casa Unirea a livrat 150 de tone în patru mari rețele de retail
Casa de Comerţ Agroalimentar Unirea a livrat peste 150 de tone de legume şi fructe proaspete în reţelele a patru mari ...
Elon Musk: Aş putea face o alternativă la iPhone şi Android
Elon Musk: Aş putea face o alternativă la iPhone şi Android
Noul proprietar Twitter spune că, eventual, ar putea chiar să dezvolte un smartphone care să reprezinte o alternativă ...