Taxe suplimentare vor fi inevitabile în România, pe termen lung, dacă nu vom găsi resurse suplimentare – Păuna, BM

România se confruntă cu un risc semnificativ de depăşire în 2017 a deficitului bugetar în condiţiile politicilor actuale, fiind necesare o serie de măsuri pentru realizarea de economii la buget, în caz contrar introducerea de noi taxe în viitor va fi inevitabilă, susţine Cătălin Păuna, economist la Banca Mondială (BM).
Economica.net - mar, 14 iun. 2016, 11:01
Taxe suplimentare vor fi inevitabile în România, pe termen lung, dacă nu vom găsi resurse suplimentare - Păuna, BM

‘În condiţiile politicilor actuale, acest risc de depăşire a deficitului bugetar anul viitor este semnificativ. Anticipările Comisiei Europene sunt că există un risc serios ca, în 2017, să avem deficit de peste 3% şi să intrăm în procedura de deficit excesiv. Există riscul ca, în 2017, deficitul nostru fiscal să fie peste media UE 28, ceea ce nu s-a mai întâmplat demult. (…) Sunt două zone importante unde putem găsi resurse suplimentare. În primul rând la cheltuielile de capital, care sunt cele mai mari din Europa, şi unde există o corelaţie negativă între eficienţă şi nivelul cheltuielilor. Deci, acolo, dacă ne uităm mai bine la anumite programe, inclusiv la PNDL, care are resurse importante anul acesta, cred că putem să găsim resurse pentru economii. Şi, evident, dacă nu reuşim din lucrurile acestea, să ne gândim la taxe suplimentare, care, probabil, vor fi inevitabile pe termen lung’, a spus, marţi, Păuna, într-o dezbatere organizată de Ministerul Finanţelor Publice.

Potrivit reprezentantului Băncii Mondiale, presiunile fiscale sunt, de asemenea, importante şi pe termen lung.

‘Presiunile vin din fondul public de salarii, care este cel mai mic din Europa, din Educaţie, unde cheltuielile sunt cele mai mici, din Sănătate, unde sunt printre cele mai mici, din pensii, unde avem un raport între beneficiari şi contributori de departe cel mai rău din Europa, imposibil de corectat pe termen scurt sau mediu, şi din investiţiile publice, pentru că avem nevoie de investiţii pentru a susţine convergenţa cu restul Europei. Aceste presiuni vor fi endemice şi fiecare guvern de acum încolo se va lovi de ele. Însă, ele pot fi atenuate’, a explicat Cătălin Păuna.

În acest sens, economistul susţine că sunt indicate măsuri precum promovarea sectorului privat, pentru a oferi o serie de servicii, inclusiv în Sănătate sau în Educaţie, realizarea de economii la cheltuielile publice sau creşterea veniturilor la buget.

O sursă de creştere a veniturilor bugetare este constituită, în opinia lui Cătălin Păuna, de dividendele companiilor de stat.

‘Sunt câteva întreprinderi de stat, în special în zona energiei, care stau pe o lichiditate substanţială, dincolo de ce au nevoie în promovarea unor investiţii necesare pe termen mediu’, a precizat el.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Austral, viitorul SUV Renault, va fi dezvăluit în primăvara lui 2022
Austral, viitorul SUV Renault, va fi dezvăluit în primăvara lui 2022
Renault a dezvăluit astăzi numele viitorului său SUV care, din primăvara anului viitor, va înlocui modelul Kadjar.
ROBOR creşte şi atinge cele mai mari valori din martie 2020 şi până acum – luni,  6.12.2021
ROBOR creşte şi atinge cele mai mari valori din martie 2020 şi până acum – luni, 6.12.2021
ROBOR creşte iarăşi. Indicii la trei şi şase luni atinge cele mai mari valori din 20 martie 2020 şi până acum.
881 pacienţi la ATI, 803 cazuri noi, 54 morţi, în 24 de ore. Peste 17.000 de teste efectuate – Coronavirus, luni 6.12.2021
881 pacienţi la ATI, 803 cazuri noi, 54 morţi, în 24 de ore. Peste 17.000 de teste efectuate – Coronavirus, luni ...
Criză Coronavirus luni, 6 decembrie 2021 - 803 cazuri noi, 54 morţi, în 24 de ore. Rata de infectare a scăzut, din nou, ...