Taxele de bagaj de mână ale companiilor aeriene ar putea fi interzise în UE

Uniunea Europeană vrea să le impună companiilor aeriene să garanteze că pasagerii pot transporta gratuit bagajele de cabină în timpul călătoriilor cu avionul.
Lidia Neagu - mie, 04 oct. 2023, 12:46
Taxele de bagaj de mână ale companiilor aeriene ar putea fi interzise în UE

Comisia pentru petiții a Parlamentului European a adoptat în unanimitate o rezoluție care îndeamnă țările să aplice o hotărâre privind bagajele de mână luată de Curtea Europeană de Justiție în 2014. Un vot oficial cu privire la adoptarea rezoluției va avea loc în Parlamentul European în luna octombrie, scrie Euronews.

Prin această măsură, UE dorește să rezolve două probleme majore: politicile inconsecvente ale companiilor aeriene privind bagajele de mână, care creează confuzie pentru pasageri. În plus, publicitatea neclară ar putea însemna taxe ascunse pentru bagaje atunci când vă cumpărați biletul.

În 2014, Curtea Europeană de Justiție a hotărât că bagajele de mână care respectă cerințele „rezonabile” de mărime și greutate reprezintă o parte esențială a călătoriei cu avionul. Curtea a decis efectiv că pasagerii nu ar trebui să plătească în plus – dar decizia nu a fost niciodată pusă în aplicare.

Noua rezoluție recomandă punerea în aplicare a acestei hotărâri pentru a elimina taxele suplimentare pentru bagajele de mână. De asemenea, se dorește clarificarea, pentru pasageri, a ceea ce înseamnă exact o dimensiune și o greutate „rezonabile”.

Standardele de greutate și dimensiune pot varia foarte mult de la o companie aeriană la alta. Acest lucru este deosebit de problematic pentru pasagerii care au zboruri de legătură cu diferite companii aeriene care au standarde diferite, ceea ce sporește șansele ca aceștia să fie nevoiți să plătească taxe suplimentare la poarta de îmbarcare.

De asemenea, UE îndeamnă companiile aeriene să fie mai directe cu pasagerii atunci când le oferă informații despre costurile suplimentare, cum ar fi taxele de alocare a locurilor și orarul zborului.

Cât e acum taxa pe bagaje

analiză recentă a OAG, furnizor de informații și soluții pentru industria aviatică, arată că în doar zece ani, veniturile suplimentare în industrie s-au dublat la nivel mondial. De la 42,6 miliarde de dolari în 2013, anul trecut au fost de aproape 103 miliarde de dolari și aproape că au revenit la nivelul de dinaintea pandemiei, când au fost 109,5 miliarde de dolari.

Pentru biletul basic, Ryanair permite pasagerilor să ia în cabină un bagaj mic, care să încapă sub scaunul din față și ale cărui dimensiuni să fie de 40x20x25 cm. Un bagaj înregistrat, de 10 kg costă 16 euro pentru un zbor pe ruta București – Roma Ciampino, ceea ce înseamnă suplimentar 32 de euro. În urmă cu doi ani, tariful pentru un bagaj de 10 kg pe această rută era de 13 euro.

Taxa pentru pentru un bagaj de 20 de kg este de 26 de euro pentru un zbor, neschimbată față de acum doi ani. Suplimentar, asta înseamnă 52 de euro în plus la biletul de avion.

Pasagerii trebuie să fie atenți pentru ce bagaj se plătește suplimentar. Și asta pentru că un al doilea bagaj neînregistrat pe care îl aduc la bord sau dacă cel gratuit nu încape sun scaunul din taxă, taxa este de 70 de euro, taxă rămasă neschimbată față de acum doi ani.

Pentru Wizz Air, biletul de avion basic are inclus un bagaj de mână gratuit, care la fel ca la Ryanair, trebuie să încapă sub scaunul din față. Achiziția separată a unui bagaj cu o greutate de 10 kg costă în medie 47 de euro pentru un zbor. Față de acum doi ani, tariful este cu 17 euro mai mare.

Pentru un bagaj de 20 de kg, tariful este de aproape 70 de euro, doar pentru un singur zbor. Pentru un dus-întors, costul ar fi de 140 de euro. Creșterea este simțitoare față de acum doi ani, când taxa a fost de 40 de euro/zbor.

Compania a introdus și un bagaj de 26 de kg, al cărui preț per zbor este de 90 de euro și 180 pentru tur-retur. Pentru bagajele de 32 de kg, taxa este de 102 euro pentru un zbor, adică 204 euro pentru ambele. Acum doi ani, această taxă a fost de 60 de euro per zbor.

Taxe similare sunt aplicate și de celelalte companii aeriene care operează în România.

Te-ar mai putea interesa și
Un atac cu drone al armatei ruse a afectat alimentarea cu energie a regiunii Sumî din Ucraina
Un atac cu drone al armatei ruse a afectat alimentarea cu energie a regiunii Sumî din Ucraina
Un atac rus cu drone a afectat temporar alimentarea cu energie a unor zone din regiunea nord-estică Sumî, au anunţat luni oficiali locali, după ce Kievul a făcut publică distrugerea a 12 drone......
Mii de persoane au protestat împotriva premierului ungar Viktor Orban într-un fief al partidului de guvernământ
Mii de persoane au protestat împotriva premierului ungar Viktor Orban într-un fief al partidului de guvernământ
Mii de maghiari au protestat împotriva premierului naţionalist Viktor Orban, duminică, în cadrul unui miting organizat ...
Armata israeliană ”îi încurajează” pe locuitorii din Rafah să se deplaseze spre zonele umanitare
Armata israeliană ”îi încurajează” pe locuitorii din Rafah să se deplaseze spre zonele umanitare
Armata israeliană a făcut apel luni la palestinienii din zonele estice ale Rafah să se mute într-o "zonă umanitară" ...
Ce planuri are Ministerul Agriculturii cu sistemele antigrindină care au generat nenumărate controverse printre fermieri
Ce planuri are Ministerul Agriculturii cu sistemele antigrindină care au generat nenumărate controverse printre fermieri
Pentru sezonul de combatere grindină 2024, Sistemul Național Antigrindină va funcționa cu trei centre zonale de combatere ...