Taxi sau mașină personală – care este varianta mai avantajoasă?

Una dintre deciziile importante în viața fiecăruia o reprezintă investiția într-o mașină personală sau utilizarea serviciilor de transport în comun, ridesharing sau taxi. Fiecare vine cu propriile avantaje și dezavantaje, însă decizia trebuie să fie bazată pe stilul de viață, preferințele personale și nevoile individuale.
Ion Dobreanu - joi, 09 mai 2024, 10:55
Taxi sau mașină personală - care este varianta mai avantajoasă?

În acest articol vom explora diferențele dintre mașina personală și taxi, pentru a putea lua cea mai bună decizie pentru nevoile dumneavoastră.

Mașina personală, flexibilitate și eficiență

Pentru cei mai mulți, mașina personală rămâne cea mai comodă alternativă pentru deplasare, comparativ cu alte mijloace de transport. Dacă la nivel internațional pandemia de COVID-19 a determinat utilizarea mașinii personale în detrimentul altor mijloace de transport, acest trend încă se menține în România. Doar 13 mii de români utilizau taxiul sau servicii de ride sharing în 2022, comparativ cu 3.16 milioane în Germania, conform datelor Statista.

Tot mai mulți români preferă mașina personală datorită gradului crescut de libertate și flexibilitate, fără limitarea specifică disponibilității taxiurilor sau orarelor de transport public.

Alte beneficii ale mașinii personale includ:

1. Confort crescut: mașina personală poate fi personalizată, oferind o experiență de condus plăcută, dar și îmbunătățind eficiența și confortul în timpul călătoriilor. Astfel, fiecare deținător auto poate configura interiorul și dotările tehnologice, pentru a-și crea un spațiu optim pentru nevoile și preferințele individuale.

2. Economie pe termen lung: deși costurile de achiziție și întreținere a unui autovehicul pot fi semnificative, deținerea unei mașini poate fi mai puțin costisitoare pe termen lung decât utilizarea taxiurilor, mai ales în cazul călătoriilor efectuate pe distanțe mari. De pildă, pentru o călătorie de 20 de km în oraș, costul utilizării mașinii personale se ridică la aproximativ 14 lei, având în vedere un cost al benzinei de 7.5 lei/litru. Comparativ, costul unui taxi este de 2.59 lei/km, rezultând un cost final de 51.8 lei.

3. Siguranță și securitate: mașina personală oferă un nivel crescut de siguranță și securitate în comparație cu alte tipuri de mijloace de transport, șoferul fiind unicul responsabil pentru conducerea în siguranță a vehiculului.

Cu toate acestea, mașina personală contribuie la intensificarea poluării și creșterea aglomerației în zonele urbane. Numărul crescut de mașini poate duce la creșterea emisiilor de gaze cu efect de seră și deteriorarea calității aerului, afectând calitatea mediului înconjurător și sănătatea cetățenilor. De aceea, pentru deplasarea în oraș, se recomandă utilizarea mijloacelor de transport în comun, promovând reducerea poluării și scăderea aglomerației și a timpilor de călătorie. La polul opus, taxiul reprezintă o alternativă populară pentru cei care doresc să evite provocările legate de deținerea unei mașini personale sau utilizarea transportului public.

Printre beneficiile utilizării taxiurilor se numără:

1. Conveniență: serviciile de taxi sunt o variantă convenabilă pentru cei care nu dețin o mașină personală, oferind un nivel de confort crescut. De asemenea, sunt disponibile 24/7, oferind posibilitatea de a călători indiferent de momentul zilei.

2. Evitarea costurilor inițiale: utilizarea taxiurilor elimină nevoia de a investi într-o mașină și de a suporta costurile asociate întreținerii acesteia. Achiziția unei mașini poate reprezenta un pas costisitor, mai ales atunci când finanțarea se realizează din resurse proprii. De aceea, există opțiuni de credite pentru mașină care pot facilita procesul de finanțare, făcând achiziția mai accesibilă.

3. Reducerea costurilor: Deținerea unui autovehicul presupune întreținerea acestuia, precum și plata asigurărilor și a impozitelor. Utilizarea taxiurilor reprezintă o opțiune pentru cei care nu doresc să își asume responsabilitatea deținerii unui autovehicul.

Atât serviciile de taxi, cât și deținerea unei mașini personale oferă beneficii distincte, iar alegerea depinde în mare măsură de nevoile, preferințele și circumstanțele individuale ale fiecăruia. Deținerea unei mașini personale oferă libertate și control asupra călătoriilor, precum și confort și intimitate în timpul acestora. Cei care doresc să-și achiziționeze un autovehicul însă nu dispun de fondurile necesare pot opta pentru achiziția mașinilor în rate, apelând la la instituții financiare specializate.

Te-ar mai putea interesa și
Alin Tapalagă, Porsche Inter Auto: Este momentul oportun pentru deschiderea unui al doilea centru Porsche în țară
Alin Tapalagă, Porsche Inter Auto: Este momentul oportun pentru deschiderea unui al doilea centru Porsche în țară
Compania care reprezintă marca premium Porsche în România demarează construcția unui al doilea centru integrat în România, la Cluj-Napoca....
Bihor: S-a deschis circulația pe noua centura Sântandrei, prima dintre cele șapte centuri noi construite de CJ
Bihor: S-a deschis circulația pe noua centura Sântandrei, prima dintre cele șapte centuri noi construite de CJ
Conducerea Consiliului Judeţean (CJ) Bihor a anunţat, duminică, deschiderea traficului pe Centura Sântandrei, un drum ...
Austriecii de la Wiener Privatklinik caută să angajeze asistente medicale din România
Austriecii de la Wiener Privatklinik caută să angajeze asistente medicale din România
Wiener Privatklinik din Viena, unde deja lucrează câţiva medici români şi 20 de asistente românce, vrea să mai angajeze ...
Jaguar anunță ediția specială F-PACE 90th Anniversary Edition
Jaguar anunță ediția specială F-PACE 90th Anniversary Edition
Marca Jaguar se apropie de împlinirea a nouă decenii de inovații și producție de motoare cu ardere internă și sărbătorește ...