Dispare meseria de şofer? Uber a lansat în premieră transportul de persoane cu maşini autonome

Pittsburgh, Pennsylvania, devine primul oraş din lume care va testa la scară largă maşinile fără şofer. Clienţii Uber din Pittsburgh se vor putea deplasa, începând de luna aceasta, cu SUV-uri Volvo modificate, complet autonome.
Economica.net - sâm, 20 aug. 2016, 06:17
Dispare meseria de şofer? Uber a lansat în premieră transportul de persoane cu maşini autonome

Începând de săptămâna viitoare, clienţii Uber din Pittsburgh vor putea chema, de pe smartphone, maşini care conduc singure. Automobilele vor avea totuşi un „supraveghetor”, o persoană care va sta pe locul şoferului şi se va asigura că totul merge bine.

Până la sfârşitul anului, Uber va opera o flotă de 100 de SUV-uri Volvo XC90 autonome pe străzile din Pittsburgh. Considerate printre cele mai sigure maşini din lume, automobilele Volvo folosite în experiment au fost modificate semnificativ şi dotate cu zeci de senzori, camere video, lasere, radare şi antene GPS pentru a putea naviga fără intervenţie umană.

De ce Pittsburgh? Pe scurt, educaţia. Universitatea Carnegie Mellon din Pittsburgh are unul dintre cele mai avansate departamente de robotică din lume şi a dat până acum cei mai reputaţi experţi în domeniul robotizării automobilelor, inclusiv creatorul proiectului Google pentru maşina care merge singură.

Maşinile Volvo fără şofer vor fi repartizate la întâmplare clienţilor Uber din Pittsburgh. Pentru început, pentru că este vorba despre un experiment, călătoriile vor fi gratuite. Uber practică în Pittsburg un preţ normal de 1,05 dolari pe kilometri. Pe termen lung, Uber promite că preţul călătoriei cu maşini autonome va fi mult mai mic decât în cazul automobilelor tradiţionale, datorită eliminării din ecuaţie a costului cu resursa umană.

Uber a încheiat în acest an un parteneriat cu Volvo prin care cele două companii s-au angajat să investească 300 de milioane de dolari pentru a dezvolta un automobil complet autonom, care să poată fi utilizat la scară largă, până în 2021. Uber vrea colaborări similare şi cu alte companii auto şi, totodată, recrutează masiv profesionişti din domeniu pentru a-şi consolida propria echipă de robotizare a maşinilor.

În iulie, Uber a preluat Otto, un startup care a făcut progrese remarcabile în dezvolzarea autocamionului fără şofer, după ce a recrutat ingineri de la companii precum Google, Apple sau Tesla. Cei de la Otto nu şi-au vândut ieftin „scamatoriile” – pe lângă preţul de achiziţie, estimat la aproape 700 de milioane de dolari, acţionarii şi angajaţii actuali ai Otto au dreptul la 20% din eventualele profituri obţinute de Uber din dezvoltarea unei afaceri cu camioane autonome.

Înlocuirea şoferilor cu roboţi pare să fie doar o chestiune de timp, la fel ca în cazul altor meserii ameninţate de progresul tehnologiei. Zilele trecute, gigantul Ford a anunţat că va aduce pe piaţă maşini autonome, fără volan şi pedale, undeva în următorii cinci ani. Companii precum Toyota, Volkswagen, General Motors sau Nissan investesc de asemenea masiv în maşina viitorului.

Google a furat startul în cursa către maşina fără şofer: automobilele robotizate care înregistrează imagini pentru Google Street View circulă de ani buni pe în întreaga lume. O altă companie din Silicon Valley, Tesla, cunoscută pentru succesul avut cu primul automobil electric de lux, a introdus anul trecut funcţia software de autopilot: maşinile pot naviga singure pe autostrăzi, atât timp cât persoana aflată pe scaunul şoferului este atentă la drum, pentru a putea interveni în caz de necesitate.

Te-ar mai putea interesa și
Symmetrica investește 48 milioane de euro în cea mai mare fabrică de pavele şi borduri vibropresate din Sud-Estul Europei, lângă București
Symmetrica investește 48 milioane de euro în cea mai mare fabrică de pavele şi borduri vibropresate din Sud-Estul Europei, ...
Symmetrica, liderul pieţei locale de pavele şi borduri vibropresate şi cel mai mare producător autohton, anunță o nouă investiție în cea mai mare fabrică de pavaje și dale din beton din......
Franţa – Parlamentul corsican aprobă textul reformei constituţionale pentru autonomie
Franţa – Parlamentul corsican aprobă textul reformei constituţionale pentru autonomie
Corsica a făcut încă un pas către obiectivul autonomiei în cadrul Republicii Franceze: parlamentul regional de la Ajaccio ...
CFR Călători: Duminică, transportul feroviar de călători trece la ora de vară. Se anulează un tren spre Aeroportul Otopeni
CFR Călători: Duminică, transportul feroviar de călători trece la ora de vară. Se anulează un tren spre Aeroportul ...
CFR Călători informează că începând cu data de 31 martie 2024, în activitatea de transport feroviar se va trece la ...
Antibiotice Iași a pus în funcțiune o centrală fotovoltaică de 2,5 MW, proiect finanțat din PNRR
Antibiotice Iași a pus în funcțiune o centrală fotovoltaică de 2,5 MW, proiect finanțat din PNRR
Antibiotice Iași a pus în funcțiune o centrală electrică fotovoltaică de 2,5 MW, investiție ce face parte din strategia ...