Teamnet International a câştigat contractele de mentenanţă a cardului şi platformei IT a asigurărilor de sănătate

SC Teamnet International SA a câştigat contractele pentru mentenanţa şi suportul tehnic al sistemului cardului naţional de sănătate şi al platformei informatice a asigurărilor de sănătate (PIAS). Valoarea totală a contractelor câştigate de Teamnet e de 22,3 milioane lei fără TVA şi sunt finanţate din banii Fondului Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, alimentat în proporţie covârşitoare din contribuţiile asiguraţilor la sănătate. Aşteptările medicilor de la câştigătorul acestor licitaţii sunt foarte mari, în contextul în care cele două sisteme au frecvent blocaje, cu repercusiuni însemnate asupra pacienţilor şi cabinetelor. O oră de nefuncţionare a sistemului cardului naţional de sănătate înseamnă, în medie, 150.000 de pacienţi şi peste 20.000 de medici afectaţi. 
Cristina Şomănescu - vin, 01 iul. 2016, 08:37
Teamnet International a câştigat contractele de mentenanţă a cardului şi platformei IT a asigurărilor de sănătate

SC Teamnet International SA a câştigat cele două contracte în baza preţului cel mai mic. Toate ofertele primite de CNAS au fost admisibile, conform caietului de sarcini. 

Pentru mentenanţa sistemului cardului naţional de sănătate, oferta câştigătoare a Teamnet International este de 14,8 milioane lei fără TVA, faţă de valoarea maximă estimată de 18,8 milioane lei fără TVA, iar pentru mentenanţa platformei informatice a asigurărilor de sănătate, oferta câştigătoare a companiei Teamnet International este de 7,5 milioane lei fără TVA, faţă de valoarea maximă estimată de 8,4 milioane lei fără TVA.

Contractele vizează furnizarea serviciilor de help-desk, mentenanţă şi suport tehnic aferente componentei aplicative a sistemului informatic al cardului naţional de sănătate, respectiv furnizarea serviciilor de administrare, suport tehnic şi mentenanţă hardware pentru platforma informatică a asigurărilor de sănătate. 

Cele două contracte vor acoperi o perioadă de trei ani şi vor fi semnate după 11 iulie, când se încheie perioada de contestare a procedurii, în cazul în care nu vor exista contestaţii.

Aşteptările furnizorilor de servicii medicale şi în mod particular ale medicilor de familie de la câştigătorul celor două contracte sunt foarte mari, în contextul în care sistemele cardului şi al platformei informatice a asigurărilor de sănătate au frecvent blocaje care bulversează activitatea cabinetelor şi pun pe drumuri pacienţii. 

De exemplu, doar în perioada 1 mai 2015 – 23 februarie 2016, cardul naţional de sănătate nu a funcţionat pe: 1 – 6, 19, 27 mai; 28 august; 18, 21, 22 septembrie; 9, 14, 19, 29, 30 octombrie; 3, 13 noiembrie; 4, 15, 16 decembrie; 14 – 15 februarie 2016, potrivit monitorizării făcute de Societatea Naţională de Medicina Familiei şi ECONOMICA.NET .

O oră de nefuncţionare a sistemului cardului naţional de sănătate înseamnă, în medie, 150.000 de pacienţi şi peste 20.000 de medici afectaţi

În realitatea de zi cu zi a cabinetelor, a medicilor şi a pacienţilor, dacă la uşa fiecărui cabinet sunt 5 – 10 bolnavi care aşteaptă să fie consultaţi şi să li se elibereze actele necesare, înseamnă că între 100.000 – 200.000 de pacienţi şi peste 20.000 de medici sunt afectaţi zilnic de acest incovenient aparent minor al unei ore de nefuncţionare – cât întreaga populaţie a unui oraş mare!, au atras atenţia medicii de familie reprezentaţi de Societatea Naţională de Medicina Familiei, în memoriile trimise în repetate rânduri autorităţilor.

Blocajele sistemelor informatice reduc obligaţiile de decontare către furnizori, realizând pierderi constante pentru cabinete, ambulatorii, spitale ori alţi furnizori de servicii medicale. Nimeni dintre cei care administrează sistemul nu este făcut răspunzător pentru erori, pentru nefuncţionare, pentru timpul pierdut de pacienţi când nu putem să le oferim serviciile necesare, pentru pierderile financiare constante ale cabinetelor, pentru riscurile de a ni se imputa ulterior reţete, trimiteri. Pacienţii nu înţeleg de ce sunt refuzaţi, rugaţi să aştepte sau să revină atunci când va merge sistemul, au spus reprezentanţii Societăţii Naţionale de Medicina Familiei în aceleaşi luări de poziţie. 

Pe de o parte, medicii sunt presaţi să acorde servicii medicale atunci când sistemele nu funcţionează şi riscă să nu fie plătiţi pentru aceste servicii, dar şi să plătească integral contravaloarea serviciilor acordate de ei sau alţi furnizori (medicamentele eliberate în farmacii, internările realizate în spitale, analizele efectuate de laboratoare etc). Pe de altă parte, sunt obligaţi de lege să refuze acordarea serviciilor atunci când PIAS nu funcţionează şi să fie sancţionaţi de casa de asigurări sau să fie reclamaţi de pacienţi.

Pentru mentenanţa şi suportul tehnic al sistemului CEAS (număr anunţ SEAP: 166958/26 martie 2016) s-au înscris în cursă ofertanţii Hewlett-Packard SRL, IT Capital Management SRL şi Teamnet International SA, iar pentru mentenanţa şi suportul tehnic al PIAS (număr anunţ SEAP: 166939/26 martie 2016) s-au primit oferte din partea Hewlett-Packard SRL, Master Technology Systems SRL şi Teamnet International SA.

Te-ar mai putea interesa și
Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului
Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului
Prevenirea fraudei în mediul corporativ nu este neapărat o chestiune de politici și proceduri, ci ține de crearea unei culturi a integrității și vigilenței în rândul angajaților. Conform......
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite două condiții cumulative (Video)
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite ...
Creşterea numărului de posturi de conducere de la 8% la 10% în instituţiile publice poate fi făcută doar dacă în ...
CNAIR a început demersurile pentru organizarea licitației de atribuire a lotului cuprins între Miercurea Nirajului și Sărățeni din Autostrda A8
CNAIR a început demersurile pentru organizarea licitației de atribuire a lotului cuprins între Miercurea Nirajului și ...
Compania Națională de Administrate a Infrastructurii Rutiere a trimis astăzi spre validare către Agenția Națională ...
Limitări la importurile de miere. ANPC și MADR vor să elimine din concurența „neloială”
Limitări la importurile de miere. ANPC și MADR vor să elimine din concurența „neloială”
Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) și Ministerul Agriculturii doresc să legifereze importurile ...