Teama ia în stăpânire Bursa din Bucureşti: Marea majoritate a acţiunilor scad, din cauza situaţiei din Crimeea

Bursele europene îşi amplifică pierderile după ora 14, ora Bucureştiului. Aici, dintr-un total de 103 companii listate, erau în creştere doar titlurile unui fond de investiţii legat de aur şi acţiunile a şase companii relativ mici.  Indicii Bursei din Bucureşti se apropiau de pierderile maxime ale zilei. Ameninţarea Rusiei că va intra cu armata pe teritoriul Ucrainei şi reacţia slabă a Europei Occidentale şi mai ales a Germaniei oferă perspectiva unui conflict diplomatic de durată, cu efecte negative asupra fluxului de investiţii spre ţările mici.
Adrian N. Ionescu - lun, 03 mart. 2014, 08:47
Teama ia în stăpânire Bursa din Bucureşti: Marea majoritate a acţiunilor scad, din cauza situaţiei din Crimeea

Indicii Bursei de Valori Bucureşti au reînceput să scadă în ritmuri apropiate de cele maxime, înregistrate la începutul zilei.

Cea mai mică scădere, -2,39% o înregistra indicele compozit BET C, face media ponderată a variaţiilor tuturor acţiunilor de la BVB, mai puţin SIF-urile.

Indicele BET Fi, al Fondului Proprietatea şi societăţilor de investiţii financiare (SIF) scădea cu mai mult de 3,5%.

Scăderile sunt amplificate de sentimentul foarte negativ nutrit pe pieţele occidentale, unde cei mai  importanţi indici scădeau cu 2 până la 3%.

La Bucureşti valaorea tranzacţiilor se apropia de 8 milioane de euro.

Cea mai mare scădere o înregistrau acţiunile unei companii  de construcţii de conducte de gaze, Condmag Braşov (COMI, -14%) şi cele ale unei companii mici, producătorul de bere Bermas Suceava (BRM; -13%).

Urmau acţiunile SIF Transilvania (SIF3  – 6,3%), în cazul lor auspiciile externe accentuând reacţia negativă la anunţiul că managementul companiei propune neacordarea de dividende.

Creşteau cu peste 8% iFond Gold, un fond de investiţiilegat de acţiuniule unor companii aurifere.

Scăderile se reduseseră, la prânz, valoarea trazacţiilor depăşind nivelul de 3,2 milioane de euro. Deja, în primele trei sferturi de oră de la deschiderea sesiunii, se făcuseră tranzacţii de peste 1,2 milioane de euro, la preţuri tot mai mici.

Jucătorii de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) nu au putut ignora apropierea de graniţele României a unui eventual conflict militar cu importante semnificaţii geostrategice.

Doar în cele mai efervescente zile, s-au mai făcut tranzacţii de peste un milion de euro la BVB în prima jumătate de oră.

Nici o acţiune nu avea cotaţii în creştere la trei sferturi de la debutul sesiunii de tranzacţionare, iar indicele BET Fi scădea cu aproape 4%.

Se vinde tot, de la cele mai căutate acţiuni, precum Fondul Proprietatea (FP) şi Societăţile de Investiţii Financiare (SIF), care fac parte din BET Fi, până la cel mai puţin interesante titluri.

La aproape o oră de la începutul sesiunii, Indicele BET scădea deja cu pest 4%, iar indicele compozit  BET C cu peste 3%. Indicele BET C, face media ponderată a variaţiilor tuturor acţiunilor de la BVB, mai puţin SIF-urile.

Indicele BET, al celor mai importante 10 titluri (mai puţin SIF-urile) scădea cu 2,7%, iar indicele BET XT, al celor mai importante 25 de acţiuni, inclujisv SIF-urile, pierdea 3,1%.

La o oră de la debutul zilei, lichiditatea era de două milioane de euro

Topul scăderilor nu înregistra, totuşi, pierderi de mai mult 7% pentru acţiunile individuale.

Cel mai mult pierdea SIF Transilvania (SIF3, 7%), urmată de trei acţiuni de companii mai mici, susceptibile de pierderi: DAFORA (DAFR, -5,9%(, Mecanica Ceahlău (MECF, -5,8%) şi fabrica de cărămizi Cemacon Zalău (CEON, -5,2%). Mai pierdea peste 5% şi SIF Oltenia (SIF5, -5,2%).

Pieţele internaţionale se pregătesc de un conflict diplomatic de durată şi iau în considerare situaţia în care Crimeea este ca şi pierdută de Ucraina, cu toate consecinţele.

 

 

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Întreţinerea trupelor în apropierea graniţelor Ucrainei costă Rusia circa 10 milioane de dolari pe zi – expert
Întreţinerea trupelor în apropierea graniţelor Ucrainei costă Rusia circa 10 milioane de dolari pe zi – expert
Întreţinerea celor peste 94.000 de soldaţi în apropierea graniţelor Ucrainei şi în "teritoriile ocupate temporar" ...
Engie va prelua în regim de ultimă instanță clienții abandonați de alții și în decembrie, deși a anunțat că nu mai vrea. La ce preț
Engie va prelua în regim de ultimă instanță clienții abandonați de alții și în decembrie, deși a anunțat că nu ...
Engie, cel mai mare furnizor pentru persoane fizice din România, este furnizorul de ultimă instanță care a venit cu cel ...
Rafila: Adoptarea unor măsuri pentru sărbători – în zilele următoare. Purtarea corectă a măştii, obligatorie
Rafila: Adoptarea unor măsuri pentru sărbători – în zilele următoare. Purtarea corectă a măştii, obligatorie
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat că măsurile de protecţie sanitară aferente sărbătorilor de iarnă ...