Tehnologia 5G ar putea afecta dispozitivele de siguranţă ale avioanelor

Autoritățile americane de reglementare în domeniul aviației avertizează companiile aeriene și alți jucători din industrie că o nouă bandă de servicii de telefonie mobilă 5G ar putea interfera cu dispozitivele cheie de siguranță de la bordul aeronavelor.
Lidia Neagu - joi, 04 nov. 2021, 16:15
Tehnologia 5G ar putea afecta dispozitivele de siguranţă ale avioanelor

Administrația Federală a Aviației (FAA)  a emis marți un buletin special de informare în care avertizează că „ar putea fi necesară luarea de măsuri pentru a aborda potențialele interferențe cu sistemele electronice sensibile ale aeronavelor”.

5G, sau a cincea generație de rețele mobile, a fost implementată pentru prima dată în 2019 și promite o lățime de bandă mult mai mare și viteze de descărcare mai rapide. Printre posibilitățile de utilizare se numără o conectare fără probleme la lumile realității virtuale, precum și un nou Internet al lucrurilor. Mulți furnizori de servicii de telefonie mobilă oferă 5G de ani de zile, iar specialiştii o consideră printre cele mai transformatoare tehnologii ale momentului.

Cu toate acestea, avertismentul recent al FAA se referă la un nou spectru de servicii 5G, pe care furnizorii urmează să îl lanseze în SUA pe 5 decembrie.

Potrivit buletinului, această nouă bandă ar putea perturba semnalele radio ale altimetrelor radar, care funcționează în banda apropiată de 4,2-4,4 GHz, denumită în mod obișnuit „banda C”. Aceasta se suprapune cu spectrul folosit de anumite instrumente automate de la bordul avioanelor de linie, esențiale în timpul zborului și la manevrele de aterizare.

Unul dintre ele este altimetrul care este folosit pentru a măsura cât de aproape este o aeronavă de sol. Acest dispozitiv este esențial pentru aterizare atunci când vizibilitatea este redusă și servește, de asemenea, ca măsură de siguranță anticoliziune. Funcționează prin transmiterea unui semnal către sol, apoi determină altitudinea pe baza timpului necesar pentru ca semnalul să se reflecte pe sol și să revină la aeronavă.

FAA spune că lucrează cu agențiile pentru a permite noii sfere 5G să coexiste în siguranță cu aviația.

Buletinul FAA notează, de asemenea, că o parte a problemei se datorează faptului că specificațiile tehnice pentru altimetrele radar au fost concepute cu mult timp înainte de a exista conceptul de reţele 5G. Din acest motiv instrucțiunile nu au reușit să includă corecții pentru undele radio concurente. Reprezentanții din domeniul aviației au declarat că ar dura ani de zile pentru a elabora noi standarde pentru altimetre și apoi pentru a le înlocui pe toate cele din teren.

FAA a purtat discuții cu Comisia Federală pentru Comunicații cu privire la preocupările sale legate de siguranța aeriană şi planul de a începe să utilizeze o parte din noul spectru pentru rețelele wireless 5G începând cu 5 decembrie.

FAA a declarat marți că operatorii „ar trebui să fie pregătiți pentru posibilitatea ca interferențele cauzate de emițătorii 5G și de alte tehnologii să provoace funcționarea defectuoasă a anumitor echipamente de siguranță”.

De asemenea, aceasta recomandă piloților să le reamintească pasagerilor că toate dispozitivele electronice portabile echipate cu 5G ar trebui să fie oprite sau comutate în modul avion în timpul zborului.

Grupurile din domeniul aviației au avertizat încă din luna august cu privire la potențialul unei perturbări ale reţelei 5G, cum ar fi întârzieri, anulări de zboruri sau închiderea pe termen nelimitat a pistelor.

Spectrul de Bandă C a fost aprobat și licitat operatorilor de telecom pentru acoperirea cu semnal 5G și în alte 40 de țări, inclusiv România.

 

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Întreţinerea trupelor în apropierea graniţelor Ucrainei costă Rusia circa 10 milioane de dolari pe zi – expert
Întreţinerea trupelor în apropierea graniţelor Ucrainei costă Rusia circa 10 milioane de dolari pe zi – expert
Întreţinerea celor peste 94.000 de soldaţi în apropierea graniţelor Ucrainei şi în "teritoriile ocupate temporar" ...
Engie va prelua în regim de ultimă instanță clienții abandonați de alții și în decembrie, deși a anunțat că nu mai vrea. La ce preț
Engie va prelua în regim de ultimă instanță clienții abandonați de alții și în decembrie, deși a anunțat că nu ...
Engie, cel mai mare furnizor pentru persoane fizice din România, este furnizorul de ultimă instanță care a venit cu cel ...
Rafila: Adoptarea unor măsuri pentru sărbători – în zilele următoare. Purtarea corectă a măştii, obligatorie
Rafila: Adoptarea unor măsuri pentru sărbători – în zilele următoare. Purtarea corectă a măştii, obligatorie
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat că măsurile de protecţie sanitară aferente sărbătorilor de iarnă ...