Tehnologia 5G este sigură pentru sănătate – experţi internaţionali

Nu există nicio dovadă pentru care reţeaua 5G să nu fie sigură pentru sănătate, este concluzia la care au ajuns specialiştii internaţionali care au examinat probe ştiinţifice recoltate pe o perioadă de şapte ani, scrie Financial Times.
Economica.net - lun, 16 mart. 2020, 19:28
Tehnologia 5G este sigură pentru sănătate - experţi internaţionali

Comisia Internaţională pentru Protecţia Împotriva Radiaţiilor Neionizante (ICNIRP), organismul științific din Germania care evaluează riscurile pentru sănătate şi mediu ale emisiilor radio, spune că recomandările în vigoare sunt valabile şi pentru 5G.

Raportul Comisiei arată că anumite frecvenţe înalte, de peste 6Ghz, ar putea avea nevoie de unele standarde mai conservatoare dacă vor fi folosite pentru 5G.

Dr. Eric van Rongen, președintele ICNIRP, a declarat, potrivit The Guardian: „Știm că unii oameni sunt îngrijoraţi de siguranța 5G și sperăm că ghidurile actualizate vor îi ajuta. Orientările au fost elaborate după o revizuire detaliată a tuturor literaturilor științifice relevante, a atelierelor științifice și a unui amplu proces de consultare publică. Acestea oferă protecție împotriva tuturor efectelor adverse asupra sănătății fundamentate științific datorită expunerii [câmpului electromagnetic] în intervalul 100 kHz până la 300 GHz”.

Pentru frecvența de 6 GHz, ICNIRP a sugerat restricții care să oprească expunerea întregului corp și expunerea intensă la zone mici ale corpului. Restricțiile nu sunt obligatorii și revine guvernelor să aplice orice reglementări.

Noile recomandări privind frecvențele înalte nu ar avea niciun impact asupra serviciilor comerciale 5G, conform GSMA, Asociaţia industriei de comunicaţii mobile GSMA (GSM Association). „Este important de reținut că expunerile din rețelele 5G sunt mult sub aceste praguri noi”, a declarat purtătorul de cuvânt.

În pofida dovezilor copleșitoare conform cărora 5G, ca și standardele anterioare, este sigur pentru public, o mare comunitate de sceptici se teme că va provoca – sau deja provoacă – probleme de sănătate, de la dureri de cap până la cancer. Nu există dovezi care să susțină o legătură între cele două.

În România, ANCOM urmează să organizeze licitaţia pentru acrodarea spectrului de frecvenţe 5G în trimestrul al treilea, după un an de întârzieri. 

Acordarea drepturilor de utilizare a spectrului radio disponibil se va face pentru benzile de frecvenţe de 700 MHz, 800 MHz, 1500 MHz, 2600 MHz, 3400-3600 MHz.

ANCOM a realizat o hartă a câmpului electromagnetic din țară și oricine poate intra pe o platformă online dedicată (www.monitor-emf.ro) și poate verifica dacă intensitatea câmpului electromagnetic din aceste localități se încadrează în normativele date de Ministerul Sănătății.

Reţeua 5G promite viteze incredibile de până la 10 gigabiţi pe secundă care ne vor da posibilitatea să conectăm mult mai multe device-uri ca în prezent. Trecerea la noile reţele 5G promite să facă posibile noi servicii mobile şi chiar noi modele de business, dar ar putea, de asemenea, reprezenta o provocare pentru industriile care nu sunt capabile să investească în modernizarea echipamentelor. Spre deosebire de precedentele treceri de la standardele 2G, la începutul anilor 1990, la 3G în jurul noului mileniu şi la 4G în 2010, viitoarele standarde 5G nu vor aduce doar telefoane şi computere mai rapide, dar vor lega, de asemenea, automobilele, navele şi utilajele agricole la internet.

Te-ar mai putea interesa și
Superbrands România 2021: Netflix ocupă primul loc în topul 20 branduri
Superbrands România 2021: Netflix ocupă primul loc în topul 20 branduri
Superbrands, reprezentată pe piața locală de agenția de comunicare strategică BDR Associates, anunță rezultatele finale ale cercetării derulate în cadrul ediției 2021 a programului pentru......
Maşinile Tesla nu mai pot fi achiziţionate cu bitcoin
Maşinile Tesla nu mai pot fi achiziţionate cu bitcoin
Tesla Inc a suspendat folosirea bitcoin pentru achiziţionarea de vehicule, a anunţat miercuri, pe Twitter, şeful producătorului ...
Oil Terminal – profit net în creştere cu 58,5% în primul trimestru, până la 6,3 milioane de lei
Oil Terminal – profit net în creştere cu 58,5% în primul trimestru, până la 6,3 milioane de lei
Oil Terminal a înregistrat, în primul trimestru al acestui an, un profit net de 6,341 milioane lei, cu 58,5% mai mare faţă ...
Google, amendă de 102 milioane de euro pentru abuz de poziţie dominantă în Italia
Google, amendă de 102 milioane de euro pentru abuz de poziţie dominantă în Italia
Autoritatea de Reglementare a Concurenţei din Italia a anunţat joi că a amendat gigantul american Google cu 102 milioane ...