Teleanu (Hidroelectrica): Organizăm licitaţii doar pentru microhidrocentralele cu situaţia terenurilor clară

Reprezentanţii Hidroelectrica au decis ca, din 2014, să privatizeze doar acele microhidrocentrale cu situaţia terenurilor clară, cu certificate de proprietate şi terenuri întabulate, a declarat, joi, Mihai Teleanu, membru al Directoratului Hidroelectrica, la Romanian HydroPower Energy Summit 2014.
Economica.net - joi, 20 feb. 2014, 17:52
Teleanu (Hidroelectrica): Organizăm licitaţii doar pentru microhidrocentralele cu situaţia terenurilor clară

‘În perioada 2004 – 2014, ne-am confruntat cu diverse probleme legate în special de actele de proprietate asupra terenului. S-au vândut microhidrocentrale care nu aveau terenurile cu certificat şi întabulate şi a trebuit să stabilim chirii între Hidroelectrica şi proprietari până când am reuşit să rezolvăm situaţia terenurilor, după care s-au vândut aceste terenuri. Pentru că anul trecut au fost câteva probleme legate de terenuri, am decis ca, începând cu 2014, să organizăm licitaţii doar pentru microhidrocentralele cu situaţia terenurilor clară, certificate de proprietate şi terenuri întabulate’, a afirmat reprezentantul companiei.

Mihai Teleanu a precizat că, în intervalul 2004 – 2014, s-au organizat nouă licitaţii pentru vânzarea de microhidrocentrale, pe 27 de pachete.

‘Am vândut scheme de la o centrală până la 10 centrale. S-au vândut 103 microhidrocentrale, cu o putere instalată de 82 MW şi energia de proiecte de 236 GWh pe an. Preţurile de pornire ale activelor au fost în majoritatea cazurilor depăşite. În primii ani, preţul pe MW instalat ca vânzare a fost mai mic, iar când a apărut suportul certificatelor mai consistent a crescut şi preţul de vânzare’, a subliniat el.

Până în urmă cu doi ani, încheierea contractului de vânzare/cumpărare era condiţionată de păstrarea obiectului de activitate, respectiv producerea de energie electrică timp de 10 ani de la cumpărare. De asemenea, investitorul era obligat ca în primii cinci ani să realizeze un miniplan de reabilitare/modernizare, să preia personalul aferent activelor şi să respecte drepturile şi obligaţiile care decurgeau din contractul colectiv de muncă.

‘În ultimii doi ani, am renunţat la programele de investiţii obligatorii pentru că există un interes al investitorilor de a reabilita. Însă, obligaţia de preluare a personalului a rămas’, a explicat Teleanu.

Metoda folosită pentru vânzarea microhidrocentralelor (MHC) este licitaţia deschisă cu strigare tip ‘english auction’, unde preţul ‘se duce numai în sus’.

În ceea ce priveşte potenţialul microhidro, reprezentantul Hidroelectrica a spus că aceasta are 163 de microhidrocentrale, din care 140 au capacitatea sub 4 MW, iar 23 între 4 şi 10 MW.

 

Te-ar mai putea interesa și
Cel mai intens val de caniculă din China forţează închiderea fabricilor în Sichuan
Cel mai intens val de caniculă din China forţează închiderea fabricilor în Sichuan
Provincia chineză Sichuan a ordonat închiderea tuturor fabricilor timp de şase zile pentru a atenua deficitul de energie din regiune, pe fondul valului de căldură cu care se confruntă ţara,......
UE vrea să găsească o soluţie în privinţa noii taxe pe gaze impuse de Germania
UE vrea să găsească o soluţie în privinţa noii taxe pe gaze impuse de Germania
Nu este posibilă exceptarea de la TVA a noii taxe pe gaze impuse de Germania, aşa cum vrea Berlinul, a anunţat marţi ...
Ciprian Ciucu: Lucrările de la Prelungirea Ghencea au avansat, dar nu sunt la nivelul la care mă aşteptam
Ciprian Ciucu: Lucrările de la Prelungirea Ghencea au avansat, dar nu sunt la nivelul la care mă aşteptam
Primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu, declară că lucrările de la Prelungirea Ghencea au avansat, dar că acestea nu sunt ...
Avertisment din Germania – Nivelul scăzut al râurilor afectează lanţurile de aprovizionare. Situaţia devine şi mai gravă
Avertisment din Germania – Nivelul scăzut al râurilor afectează lanţurile de aprovizionare. Situaţia devine şi ...
Confederaţia Industriei Germane (BDI) a avertizat marţi că nivelul scăzut al râurilor şi seceta ameninţă securitatea ...