Telefonia mobilă în 2013: 6,4 mil. abonamente, 13 mil. cartele preplătite

Numărul total de utilizatori activi ai serviciilor de telefonie mobilă s-a situat, în 2013, la 22,9 milioane, în creştere cu 0,3% faţă de anul anterior, mai mult de jumătate dintre SIM-urile active fiind cartele preplătite, potrivit Raportului anual al pieţei de profil, prezentat, miercuri, într-o conferinţă de specialitate, de către Eduard Lovin, director executiv în cadrul Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii /ANCOM/.
Economica.net - mie, 09 apr. 2014, 07:49

Astfel, din totalul de 22,9 milioane de utilizatori ‘activi’ (abonamente+cartele preplătite ‘active’), consemnaţi în 2013, utilizatorii pe bază de abonament, persoane fizice ajunseseră la 6,4 milioane (+0,05% anual), utilizatorii pe bază de abonament – persoane juridice reprezentau 3 milioane (+1,5% anual), iar cartelele preplătite ‘active’ erau în număr de 13,5 milioane (+0,2% anual).

Rata de acoperire a cartelelor SIM ‘active’ în România este de 113,9%, în creştere anuală cu 0,4% comparativ cu datele consemnate în anul anterior.

Conform Raportului, în ceea ce priveşte evoluţia anuală a numărului total de utilizatori (cartele SIM ‘active’) de servicii de telefonie mobilă şi a ratei de acoperire a serviciilor de telefonie mobilă în perioada 2011-2013, se observă o diminuare a acestuia. După ce în 2011, numărul de utilizatori era de 23,4 milioane, un an mai târziu acesta ajunsese la 22,8 milioane.

În ceea ce priveşte traficul total de voce, la nivel naţional erau înregistrate, anul trecut, 63,6 miliarde de minute (+3,3%), iar durata medie a unui apel (exclusiv roaming) a fost de 2,23 minute. Totodată, traficul mediu lunar realizat de către un utilizator ‘activ’ a fost de 3 ore şi 53 minute, în creştere cu 10 minute faţă de anul 2012.

Datele ANCOM arată că traficul total de mesaje SMS (exclusiv roaming) se cifra la 16,9 miliarde (+22%) în 2013, în timp ce traficul total de mesaje MMS ajunsese la 15,2 milioane (+2%).

Pe de altă parte, traficul de apeluri video consemna 1,2 milioane minute (-23%), în timp ce traficul de voce contoriza 423 milioane de minute (+18%).

Românii au efectuat, anul trecut, apeluri în ‘valoare’ de 105 milioane de minute, şi au primit 318 milioane de minute. De asemenea, 112 milioane de SMS-uri au fost transmise în 2013, în creştere cu 7% faţă de anul precedent.

Numărul total de conexiuni active la Internet se situa, în anul 2013, la 13,6 milioane (+35%), iar conexiunile active prin intermediul modemurilor/cardurilor USB au fost de 1,5 milioane (+8%).

Un utilizator de Internet mobil din România a consumat, în medie, în fiecare lună a anului 2013, o ‘cantitate’ de 70 MB prin intermediul telefoanelor mobile şi 1.520 MB prin intermediul modemurilor/cardurilor USB.

În plus, aproximativ 75% dintre conexiunile de acces la Internet la puncte mobile de mare viteză se realizează cu plata unui abonament/extraopţiuni dedicate pentru acces la Internet (telefoane mobile + modemuri/carduri USB).

Te-ar mai putea interesa și
Zelenski: Deblocarea ajutorului militar american pentru Ucraina este de o importanță critică
Zelenski: Deblocarea ajutorului militar american pentru Ucraina este de o importanță critică
O decizie rapidă a Congresului SUA pentru deblocarea noului ajutor american de peste 60 de miliarde de dolari destinat Ucrainei este de o "importanţă critică", a declarat luni preşedintele......
„Autostrada Ford Otosan”: UMB ar putea finaliza în octombrie lucrările la tronsonul 4 al DEx12 – ministrul Transporturilor
„Autostrada Ford Otosan”: UMB ar putea finaliza în octombrie lucrările la tronsonul 4 al DEx12 – ministrul ...
Termenul estimat de finalizare a lucrărilor pe tronsonul 4 al Drumului Expres Craiova - Pitești (DEx12) este luna octombrie ...
Nou investitor în regenerabile în România: compania finlandeză Korkia vrea să dezvolte un portofoliu de 600 MW în fotovoltaic
Nou investitor în regenerabile în România: compania finlandeză Korkia vrea să dezvolte un portofoliu de 600 MW în fotovoltaic
Compania finlandeză Korkia și dezvoltatorul român de energie regenerabilă Econous Green Energy au încheiat un parteneriat ...
Banca Greciei își înrăutățește estimările privind evoluția economiei în acest an
Banca Greciei își înrăutățește estimările privind evoluția economiei în acest an
Banca Centrală a Greciei (BoG) a înrăutăţit luni previziunile privind evoluţia economiei, pentru a doua oară din decembrie, ...