Telekom Austria licitează din nou pentru preluarea Telekom Srbija

Telekom Austria este interesată să achiziţioneze pachetul de 58% din acţiunile companiei publice de telefonie Telekom Srbija, au declarat pentru Reuters surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul, potrivit Agerpres.
Economica.net - mar, 28 iul. 2015, 13:57
Telekom Austria licitează din nou pentru preluarea Telekom Srbija

Telekom Srbija este cea mai valoroasă dintre cele câteva sute de întreprinderi de stat scoase la vânzare de Guvern, cu scopul reducerii deficitului bugetar.

Luna aceasta, Agenţia pentru privatizare din Serbia a invitat companiile interesate să depună oferte ne-angajante pentru operatorul de telefonie. Pentru a participa la procesul de privatizare a Telekom Srbija, ofertanţii trebuie să demonstreze că au furnizat servicii de telefonie mobilă în ultimii trei ani şi de asemenea să deţină active evaluate la cel puţin două miliarde de euro şi venituri anuale de peste 500 milioane de euro. Termenul limită pentru depunerea de oferte este 2 august 2015, după care Agenţia pentru privatizare din Serbia va selectat firmele care vor participa la cea de a doua fază a procedurii.

Un purtător de cuvânt al Telekom Austria a refuzat să comenteze informaţia. Grupul America Movil, controlat de miliardarul mexican Carlos Slim, deţine aproximativ 60% din acţiunile Telekom Austria, şi vrea să utilizeze compania austriacă pentru extinderea în Europa Centrală şi de Est. Carlos Slim a investit cel puţin 2,5 miliarde de euro în Telekom Austria, de la preluarea unei participaţii iniţiale în 2012. Cu toate acestea veniturile realizate de cel mai mare operator de telefonie din Austria au continuat să scadă în condiţiile în care creşterea concurenţei de pe piaţa domestică s-a adăugat încetinirii economiilor de pe pieţele sale din Europa de Est.

Guvernul Serbiei este cel mai mare acţionar la Telekom Srbija, cu o participaţie de 58,11%, în timp ce un pachet de 20% din acţiuni este deţinut chiar de companie iar restul de micii acţionari (14,95%) şi angajaţi (6,94%).

Telekom Srbija este una din cele mai profitabile companii de stat pe care Serbia trebuie să le vândă pentru a-şi stabiliza finanţele şi a respecta ţintele convenite în programul de trei ani convenit cu Fondul Monetar Internaţional. Anul trecut Telekom Srbija, care pe lângă activele din Serbia mai controlează şi Telekom Srpske, al doilea operator de telecomunicaţii din Bosnia, precum şi operatorul de telefonie mobilă MTel din Muntenegru, a avut un profit net de 15,7 miliarde dinari şi un profit operaţional de 2,1 milioane dinari (175,89 milioane de euro).

Precedenta tentativă a autorităţilor de la Belgrad de a vinde pachetul majoritar de acţiuni la Telekom Srbija a eşuat în 2011 după ce Serbia a respins oferta de 1,1 miliarde de euro făcută de Telekom Austria pentru 51% din acţiunile Telekom Srbija. În 2012, grupul elen de telecomunicaţii OTE a revândut Guvernului sârb o participaţie de 20% la Telekom Srbija, pentru 380 milioane de euro.

Te-ar mai putea interesa și
Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului
Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului
Prevenirea fraudei în mediul corporativ nu este neapărat o chestiune de politici și proceduri, ci ține de crearea unei culturi a integrității și vigilenței în rândul angajaților. Conform......
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite două condiții cumulative (Video)
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite ...
Creşterea numărului de posturi de conducere de la 8% la 10% în instituţiile publice poate fi făcută doar dacă în ...
CNAIR a început demersurile pentru organizarea licitației de atribuire a lotului cuprins între Miercurea Nirajului și Sărățeni din Autostrda A8
CNAIR a început demersurile pentru organizarea licitației de atribuire a lotului cuprins între Miercurea Nirajului și ...
Compania Națională de Administrate a Infrastructurii Rutiere a trimis astăzi spre validare către Agenția Națională ...
Limitări la importurile de miere. ANPC și MADR vor să elimine din concurența „neloială”
Limitări la importurile de miere. ANPC și MADR vor să elimine din concurența „neloială”
Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) și Ministerul Agriculturii doresc să legifereze importurile ...