Exitul Telekom: nemţii vor un miliard de euro. Principalii candidaţi sunt un fond de investiţii rusesc, DIGI-RCS&RDS şi Orange

Potrivit surselor ECONOMICA.NET, Telekom se află în negocieri pentru vânzarea business-urilor din România cu Orange România, RCS&RDS şi Spas Roussev, reprezentantul bulgar al unui fond de investiţii rusesc, care a cumpărat deja acţiunile Telekom din Albania. Telekom vrea un milliard de euro pe acţiunile deţinute, piaţa spune ca va obţine maximum 400 milioane de euro.
Gabriela Ţinteanu - mie, 22 mai 2019, 10:06
Exitul Telekom: nemţii vor un miliard de euro. Principalii candidaţi sunt un fond de investiţii rusesc, DIGI-RCS&RDS şi Orange

La ora actuală, Orange România, RCS RDS şi omul de afaceri bulgar, Spas Roussev, prin fondul rusesc pe care îl reprezintă negociază preluarea operaţiunilor Telekom din România, au spus surse din piaţă pentru ECONOMICA.NET. Nemţii de la Telekom îşi doresc un milliard de euro pe acţiunile deţinute, statul român este ceva mai sceptic şi spune că vor obţine probabil în jur de 400 de milioane de euro, în funcţie de capitalizare şi acţiuni deţinute, au spus surse guvernamentale pentru ECONOMICA.NET.

După toate probabilităţile, aşa cum ne-au explicat surse guvernamentale, reuşita tranzacţiei depinde de felul în care germanii de la Telekom vor reuşi sau nu să şteargă datoriile grupului elen OTE, fost proprietar al companiei, către statul român. Practic, germanii de la Telekom au solicitat statului român să considere ca rambursare a datoriei majorările successive de capital operate de compania germană la Telekom România.

Cum statul român deţine 45,9% din divizia de telefonie fixă, iar restul subsidiarelor s-au dezvoltat fără contribuţia statului, dar probabil cu girul acestuia, situaţia Telekom este uşor complicată.

Faptul că Telekom ia în calcul să își vândă operațiunea din România într-un efort mai amplu de ieșire din piețele unde a ajuns după cumpărarea companiei grecești OTE, este cunoscut presei interne şi internaţionale încă de la începutul acestui an. 

„Grupul elen OTE, prin intermediul căruia gigantul german Deutsche Telekom (DT) controlează Telekom România ar fi demarat negocieri pentru vânzarea grupului format din fostele companii Cosmote şi Romtelecom cu afaceristul bulgar Spas Roussev”, a scris la sfârşitul lui ianuarie 2019 capital.bg, ştire preluată şi de presa românească.

Între timp, omul de afaceri bulgar Spas Roussev a preluat de la grecii de la OTE şi nemţii de la DT subsidiara din Albania pentru 50 milioane de euro şi a afirmat pentru capital.bg că se află în discuţii şi pentru achiziţia Telekom România. „Achiziţia Telekom Albania este primul pas al încercării mele de a consolida piaţa de telecom din Balcani. Negocierile cu Deutsche Telekom continuă pentru operaţiunile lor din România, negocieri în care, datorită dimensiunii tranzacţiei, sunt implicat alături de un partener. Ulterior vor fi discuţii şi pentru Macedonia”, a declarat Roussev în publicaţia citată.

Omul de afaceri cu un istoric controversat de conexiuni cu politicienii bulgari (conform unor publicaţii din ţara vecină) este acţionarul majoritar al Vivacom, cel mai mare operator de telecom din Bugaria, cu afaceri anuale de aproximativ 450 mil. euro, şi fost patron al echipei de fotbal Levski Sofia pe care a vândut-o, la începutul lunii martie, lui Vasil Bojkov, un miliardar bulgar, apropiat al lui Ioan Becali. Unul dintre acţionarii minoritari ai Vivacom este banca rusească VTB.

Exitul Deutsche Telekom a fost readus în discuţie, fiind pus în legătură direct cu efectele OUG 114/2018. Din informaţiile avute de ECONOMICA.NET, la ora actuală, grupul Telekom din România se află în discuţii/negocieri de vânzare a pachetului de acţiuni cu Orange România, RCS RDS România şi fondul de investiţii rusesc care se află în spatele omului de afaceri bulgar.

Telekom a avut în permanență probleme cu filiala din România din multiple motive: situația complicată a acționariatului (statul român deține o participație de 45,9% în divizia de telefonie fixă), problemele moștenite de la compania greacă OTE, dificultățile dintr-o piață extrem de competitivă pe care se bat alte trei companii mari (Orange, Vodafone, RCS).

O potențială ieșire din România va avea impact și pe piața media, Telekom deținând o televiziune de sport. Brandul Telekom e prezent în România din 2014. Compania germană a cumpărat încă din 2011 pachetul majoritar al OTE, operatorul elen care deținea la acel moment Cosmote și Romtelecom.

La momentul publicării acestui articol, toate companiile implicate în tranzacţie au refuzat să comenteze în vreun fel informaţiile.

Te-ar mai putea interesa și
Oslo limitează accesul vaselor de pescuit rusești în porturile norvegiene
Oslo limitează accesul vaselor de pescuit rusești în porturile norvegiene
Norvegia a anunţat joi că limitează accesul navelor de pescuit ruseşti în porturile sale şi va controla mai riguros vasele respective, pentru a evita folosirea acestora la evitarea......
Volkswagen urmează să investească peste 1 miliard de euro în China – surse Reuters
Volkswagen urmează să investească peste 1 miliard de euro în China – surse Reuters
Volkswagen intenţionează să facă o investiţie masivă în societatea sa mixtă din China pe segmentul de software, au ...
Starea de urgență în Republica Moldova a fost prelungită pentru încă 60 de zile
Starea de urgență în Republica Moldova a fost prelungită pentru încă 60 de zile
Starea de urgenţă instituită în Republica Moldova pe 24 februarie, în urma invaziei ruse în Ucraina, a fost prelungită ...
Xiaomi redefineşte stilul de viaţă modern prin lansarea unei game extinse de produse AIoT
Xiaomi redefineşte stilul de viaţă modern prin lansarea unei game extinse de produse AIoT
Aspiratoarele robot, prima serie de aspiratoare umed-uscate Xiaomi, televizoarele inteligente, un nou smart band și o tabletă ...