Televiziunea digitală: consultare publică pe proiectul de decizie şi caietul de sarcini pentru o nouă licitaţie

Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare în Comunicatii (ANCOM) a lansat, vineri, spre consultare publica, proiectul de decizie si caietul de sarcini pentru organizarea unei noi licitatii, în vederea acordarii celor doua multiplexuri nationale de televiziune digitala terestra si celor 26 de multiplexuri regionale si 18 locale nealocate pâna în prezent, se arata într-un comunicat de presa al arbitrului telecom.
Economica.net - sâm, 09 iul. 2016, 07:49
Televiziunea digitală: consultare publică pe proiectul de decizie şi caietul de sarcini pentru o nouă licitaţie

‘Alocarea multiplexurilor se va face printr-o procedura de selectie competitiva care presupune ca fiecare ofertant sa depuna o oferta initiala prin care sa indice categoriile si numarul de multiplexuri pe care doreste sa le achizitioneze. În functie de existenta sau nu a unei cereri mai mari decât oferta, licitatia poate continua cu runde primare pentru multiplexurile unde cererea depaseste oferta, pentru celelalte categorii desemnarea câstigatorilor facându-se pe baza ofertei initiale. Dupa ce se stabilesc câstigatorii si preturile pentru fiecare multiplex solicitat, pentru categoriile cu mai multe multiplexuri, licitatia va continua cu o runda de alocare în care multiplexurile vor fi repartizate ofertantilor câstigatori pe baza sumelor suplimentare pe care acestia vor fi dispusi sa le plateasca pentru a obtine o anumita alocare a frecventelor’, noteaza ANCOM.

Potrivit sursei citate, toate aceste multiplexuri se acorda pentru o perioada de 10 ani, iar câstigatorii vor putea sa furnizeze servicii comerciale de transmisie a posturilor de televiziune imediat dupa acordarea licentei de catre ANCOM. Câstigatorii multiplexurilor nationale vor avea obligatia de a pune în functiune un numar de cel putin 36 de emitatoare, în cel mult doi ani de la data acordarii licentelor, în timp ce câstigatorii multiplexurilor regionale sau locale trebuie sa puna în functiune cel putin un emitator în fiecare zona de alocare în termen de un an de la primirea licentei.

Taxa minima de licenta, care reprezinta pretul de pornire în cadrul licitatiei pentru fiecare din cele doua multiplexuri nationale, este de 300.000 de euro, iar pentru multiplexurile regionale si locale aceasta variaza între 10.000 de euro pentru un multiplex regional pentru Bucuresti si 1.000 de euro pentru un multiplex alocat la nivelul unei localitati care nu este resedinta de judet. Taxele de licenta au fost stabilite de guvern în luna februarie 2014.

În ceea ce priveste conditiile de acordare a licentelor, ANCOM mentioneaza faptul ca, pentru a fi admis în procedura de selectie, candidatul trebuie sa fie persoana juridica (societate comerciala) româna sau straina, sa fi depus toate documentele prevazute în mod complet si corect, iar durata de functionare prevazuta în actul constitutiv sa fie de cel putin 10 ani de la data intrarii în vigoare a drepturilor de utilizare a frecventelor radio.

‘În situatia în care candidatul depune oferta pentru multiplexurile nationale, cifra de afaceri medie pe ultimii 3 ani sau pe perioada scursa de la înfiintare, daca aceasta este mai scurta de 3 ani, trebuie sa fie de minimum 2.000.000 de euro. Nu pot participa la licitatie mai multe companii care fac parte din acelasi grup’, se arata în comunicatul citat.

Multiplexul digital reprezinta un grup de programe de radiodifuziune si televiziune, servicii multimedia suplimentare si alte date asociate de identificare transmise de la statiile de emisie catre utilizatorii finali pe cale radio terestra, utilizând modulatie digitala în limitele unui canal de televiziune standard/bloc de frecventa.

Prin intermediul fiecarui multiplex national se vor furniza servicii de televiziune digitala terestra la nivelul întregii tari, în timp ce multiplexurile regionale si locale vor acoperi fiecare câte o anumita zona de alocare ce poate fi echivalenta cu un judet, respectiv o localitate.

Documentatia licitatiei poate fi consultata pe pagina de Internet a ANCOM, iar persoanele interesate pot formula si transmite observatii si propuneri pâna la data de 8 septembrie 2016.

ANCOM a organizat, pâna în prezent, trei licitatii pentru acordarea de multiplexuri digitale terestre.

În luna iunie 2014 s-a finalizat prima licitatie pentru acordarea multiplexurilor digitale nationale, în urma careia au fost alocate trei multiplexuri nationale catre Societatea Nationala de Radiocomunicatii SA (Radiocom), compania câstigând multiplexul acordat conditionat ‘free to air’, si alte doua multiplexuri din banda UHF contra sumei de 1,02 milioane de euro, reprezentând taxa de licenta.

Totodata, noua multiplexuri digitale regionale au fost adjudecate în urma unei licitatii ce s-a finalizat în luna februarie 2015. Companiile câstigatoare au fost: Regal – care si-a adjudecat un multiplex regional (Râmnicu Vâlcea) pentru suma de 8.010 de euro, Cargo Sped – care a câstigat un multiplex regional (Sibiu) pentru care a achitat suma de 8.001 de euro, 2K Telecom – care si-a adjudecat cinci multiplexuri regionale (patru în Bucuresti si unul în Ploiesti), pentru care a achitat suma de 52.000 de euro, compania Radio M Plus – care a obtinut un multiplex regional (Iasi), contra unei sume de 10.000 de euro si Digital Video Broadcast – care si-a adjudecat un multiplex regional (Satu Mare) pentru suma de 8.000 de euro.

În urma celei de-a treia licitatii desfasurate de ANCOM, care s-a finalizat în luna mai 2015, au fost adjudecate 5 noi multiplexuri regionale si locale, iar companiile câstigatoare au fost: Info Total Press SA – cu 3 multiplexuri (doua regionale – în Suceava si Botosani, si unul local în Bacau) pentru suma de 18.200 de euro, TV Sat 2002 a câstigat un multiplex regional în Buzau pentru suma de 8.000 de euro si Grup Est Security SRL, care si-a adjudecat un multiplex regional în Piatra Neamt pentru suma de 41.600 de euro.

Te-ar mai putea interesa și
Şomajul în Germania ar urma să atingă în acest an cel mai ridicat nivel de după 2015 – studiu
Şomajul în Germania ar urma să atingă în acest an cel mai ridicat nivel de după 2015 – studiu
Slăbiciunile economiei germane îşi vor face simţite efectele asupra pieţei muncii, iar numărul şomerilor ar urma să atingă cel mai ridicat nivel din ultimii zece ani, relevă un studiu......
Fostul ministru al apărării britanic Ben Wallace avertizează cu privire la îngheţarea războiului din Ucraina
Fostul ministru al apărării britanic Ben Wallace avertizează cu privire la îngheţarea războiului din Ucraina
Fostul ministru al apărării britanic Ben Wallace a avertizat cu privire la sugestiile referitoare la îngheţarea războiului ...
Se reabilitează în sfârșit una dintre cele mai frumoase gări din România. Are peste 110 de ani
Se reabilitează în sfârșit una dintre cele mai frumoase gări din România. Are peste 110 de ani
Gara din orașul Curtea de Argeș, care a fost construită la sfârșitul secolului XIX și este monument istoric, dar care ...
Romgaz și-a crescut producția de gaze
Romgaz și-a crescut producția de gaze
Romgaz, cel mai mare producător de gaze naturale din România, controlat de stat, și-a majorat producția de gaze naturale ...