Temerile legate de Brexit au determinat Fed să nu modifice rata dobânzii în SUA

Preşedintele Rezervei Federale a SUA, Janet Yellen, a anunţat miercuri menţinerea ratei dobânzii în intervalul actual cuprins între 0,25 şi 0,50%, citând ameninţarea Brexitului (ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană), ritmul lent de creare de noi locuri de muncă şi creşterea economică modestă, transmit BBC şi Reuters.
Economica.net - joi, 16 iun. 2016, 06:07
Temerile legate de Brexit au determinat Fed să nu modifice rata dobânzii în SUA

‘Cred că este corect să spun că unul din factorii care au determinat decizia de astăzi este votul privind ‘Brexit’ de săptămâna viitoare. Evident, în funcţie de rezultatul votului, vom anunţa viitoarele noastre decizii’, a afirmat Janet Yellen.

Britanicii se vor pronunţa pe 23 iunie, într-un referendum, cu privire la oportunitatea părăsirii Uniunii Europene de către Marea Britanie, una dintre cele mai importante decizii ale ţării în ultimele decenii. Potrivit celor mai recente sondaje de opinie, tabăra care susţine votul pentru ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană are un avans de şase puncte procentuale în faţa celor care sprijină rămânerea în blocul comunitar.

Nu este prima dată când Fed ia decizii de politică monetară ţinând cont de evoluţiile globale. Anul trecut, instituţia a amânat aşteptata majorare a dobânzii de bază din cauza turbulenţelor de pe pieţele financiare, provocate de încetinirea economiei chineze.

Economiştii sunt îngrijoraţi că ieşirea Marii Britanii din UE ar putea provoca noi turbulenţe de pe pieţele financiare iar ministrul britanic de Finanţe, George Osborne, a avertizat că ar putea fi adoptate noi măsuri de austeritate în cazul unui Brexit.

‘Referendumul reprezintă cu siguranţă o decizie extrem de importantă pentru Marea Britanie şi pentru Europa. Este o decizie care ar putea avea afecta condiţiile economice şi financiare de pe pieţele financiare globale. Dacă se va întâmpla asta, vor exista consecinţe asupra perspectivei economiei SUA şi vom ţine cont de aceste evoluţii când vom discuta politica monetară’, a afirmat preşedintele Rezervei Federale a SUA.

Oficialul a adăugat că ritmul îmbunătăţirii pieţei muncii a încetinit, ‘activitatea economică se extinde într-un ritm moderat iar indicatorii privind piaţa muncii se vor consolida chiar şi în cazul unei majorări graduale a ratei dobânzii’.

Fed se aşteaptă ca rata şomajului să ajungă la 4,7% până la sfârşitul acestui an, să scadă la 4,6% în 2017 şi să rămână la acest nivel în 2018. Economia SUA ar urma să înregistreze o creştere de doar 2% pe an, în uşoară scădere faţă de prognoza anterioară. estimează Rezerva Federală.

Fed a majorat dobânda de bază în luna decembrie 2015, prima majorare a costului creditului din ultimul deceniu, iar pentru acest an preconiza să adopte alte două noi majorări de dobândă. Însă, aceste planuri au trebuit revizuite având în vedere încetinirea economiei mondiale şi volatilitatea de pe pieţele financiare.

Te-ar mai putea interesa și
HAI Aluminium a ales compania Wiren pentru un portofoliu de proiecte ce însumează peste 10 MWp
HAI Aluminium a ales compania Wiren pentru un portofoliu de proiecte ce însumează peste 10 MWp
Pentru HAI Aluminium, parteneriatul cu Wiren reprezintă tranziția către un consum independent, din surse de energie sustenabilă. Nevoia de soluții eficiente a devenit iminentă pentru a putea......
Alfa Software din Cluj-Napoca a avut venituri cu 30,7% mai mari în 2023, de peste 3,6 mil. euro
Alfa Software din Cluj-Napoca a avut venituri cu 30,7% mai mari în 2023, de peste 3,6 mil. euro
Alfa Software, furnizor de sisteme informatice de business din Cluj-Napoca, a încheiat anul 2023 cu venituri cu 30,7% mai ...
Ahold Delhaize, proprietarul lanțului Mega Image, deschide la București un hub tech pentru toată Europa. Va angaja 250 de IT-iști, majoritatea români
Ahold Delhaize, proprietarul lanțului Mega Image, deschide la București un hub tech pentru toată Europa. Va angaja 250 ...
Retailerul olandezo-belgian Ahold Delhaize, care operează pe plan local lanțul Mega Image și care a cumpărat Profi Rom ...
Procedură de infringement pentru România din cauza întârzierilor în efectuarea plăţilor către farmaciile independente
Procedură de infringement pentru România din cauza întârzierilor în efectuarea plăţilor către farmaciile independente
Comisia Europeană a decis, miercuri, să demareze o procedură de infringement prin trimiterea unei scrisori de punere în ...