Motivul ascuns pentru care platforme precum Temu te lasă să păstrezi produsele chiar dacă ți-au returnat banii pe ele

Motivul real pentru care platformele de cumpărături online din afara Europei, precum Temu sau Shein, acceptă în multe cazuri să ramburseze banii clienților nemulțumiți, lăsându-i totodată să păstreze produsul, nu este neapărat legat de costurile logistice mari necesare returului, deși poate fi o rațiune.
Alina Stanciu - D, 09 mart. 2025, 21:56
Motivul ascuns pentru care platforme precum Temu te lasă să păstrezi produsele chiar dacă ți-au returnat banii pe ele

Practica platformelor chinezești precum Temu sau Shein de a-și lăsa clienții să păstreze marfa pe care nu o mai doresc, rambursând totodată contravaloarea produselor respective, ar putea ține mai degrabă de dorința imperioasă a retailerilor de a nu fi reclamați decât de costurile logistice mari de retur. Aceasta mai ales în contextul în care Comisia Euroopeană a deschis investigații ce îi vizează.

„Trebuie să colectăm date!”, atrăgea atenția, săptămâna trecută, la Berlin, Kirstin Pukall, Director al Departamentului de Comerț din cadrul Ministerului Economiei din Germania.

Managerul a vorbit în fața presei europene și a managementului Zalando, cel mai mare retailer online din Europa, recunoscând că industria online de fashion din întreaga Europa are probleme cu platformele chinezești precum Temu și Shein, iar statele membre și Comisia Europeană au o problemă în a interveni prompt.

„Comisia este în măsură să amendeze companiile care nu se comportă corespunzător doar dacă au plângeri în care se semnalează aceste probleme. Și aceasta este o mare problemă! Multe dintre cazurile documentate sunt doar cazuri foarte mici, prețurile  produselor cumpărate sau comandate din afara UE nefiind atât de mari.

În plus, sunt companii precum Temu care spun clienților nemulțumiți – nu vă faceți griji, ne pare foarte rău că produsul nu funcționează, așa că păstrați-l. Vă rambursăm prețul chiar și așa. Astfel, produsul ajunge la coșul de gunoi, iar clienții, pentru că își primesc banii înapoi, nu fac plăngeri”, explică managerul potrivit căruia unul dintre pilonii prin care statele membre se pot apăra constă în colectarea de date. Și aceasta pentru că propunerea Comisiei de a pune taxe vamale la importurile din afara UE și pentru mărfurile cu o valoare mai mică de 150 de euro, începând cu 2027, „deși benefică, vine prea târziu.”

„Am cerut acest lucru (eliminarea pragului de la care se impun taxe vamale n.red) și vrem acest lucru, însă îl vrem mai repede decât a prevăzut Comisia până acum, pentru că ei spun că vor să înceapă aceste lucruri în 2027. Este mult prea târziu! În zona Europei unde sunt colectate date vamale, vameșii ar trebui să aibă un sistem digital comun pentru a putea face schimb de date mai ușor și a fi astfel în măsură să detecteze abaterile. În plus, ar mai fi un aspect legat de supravegherea pieței. Aceasta este o obligație pe care toate țările europene, guvernele și, de asemenea, administrațiile locale trebuie să o îndeplinească, în conformitate cu Directiva privind supravegherea pieței a Comisiei Europene. Însă, digitalizarea trebuie îmbunătățită, cooperarea dintre vamă și supravegherea pieței trebuie îmbunătățită și, de asemenea, cooperarea transfrontalieră în acest domeniu trebuie îmbunătățită. Așadar, sunt multe de făcut. Datele trebuie colectate!”, mai spune oficialul german care crede că este necesară implementarea strictă a Actului legislativ privind piețele digitale – DSA- ( ce include norme care reglementează platformele online cu rol de controlor al fluxului de informație).

„Platformele online cu adevărat mari trebuie să urmeze reguli stricte și încurajăm Comisia Europeană să aplice cu adevărat această lege DSA și, în cele din urmă, să impună amenzi în cazul în care constată o conduită necorespunzătoare sistemică”.

Ce probleme generează platformele online chinezești precum Temu în Europa

Oficialul german a vorbit, printre altele, de pericolul la care sunt expuși consumatorii europeni mai ales în contextul evoluției accelerate a Inteligenței artificiale, referindu-se, cu precădere la dark patterns.

„Există o investigație împotriva Temu legat de dark patterns (interfețe manipulatoare). Este, de fapt, un fenomen nou care nu este 100% definit. Ideea de bază e că AI este folosit în mod abuziv pentru a manipula comportamentul consumatorilor pentru ca aceștia să facă ceva ce nu doresc cu adevărat”.

De altfel, potrivit unei comunicări a Comisiei către Parlamentul European  privind un set complet de instrumente UE pentru un comerț electronic sigur și durabil, magazinele online pot influența deciziile consumatorilor prin intermediul interfețelor lor, inclusiv prin determinarea clasamentului rezultatelor căutării, prin furnizarea de recomandări, dar și prin utilizarea dark patterns, a designului adictiv și a publicității personalizate agresive sau nesolicitate.

Ce este dark patterns și cum afectează cumpărătorii online

Conform documntului, dark patterns poate avea  consecințe negative asupra bunăstării fizice și mentale a unei persoane.

DSA interzice dark patterns pe piețele online și reglementează alte practici, impunând obligații, de exemplu, în ceea ce privește proiectarea interfețelor și a sistemelor de recomandare, impunând o comunicare deschisă către consumatori și interzicând anumite tipuri de publicitate personalizată.

Amintim că, la 31 octombrie 2024, Comisia a deschis o investigație privind Temu  pentru suspiciuni de încălcare a ASD.

Amintim, de asemenea, că la începutul lunii februarie, Comisia a anunțat că ia măsuri pentru a aborda riscurile care decurg din importurile de bunuri cu o valoare scăzută vândute prin intermediul comercianților online cu amănuntul din afara UE și al platformelor de comerț online pe care activează comercianți din țări terțe.

Este vorba, printre altele, de realizarea de controale vamale, asigurarea protecției consumatorilor, Regulamentul privind serviciile digitale și Regulamentul privind piețele digitale.

Anul trecut, pe piața UE  au intrat din import 12 milioane de colete pe zi în care s-au aflat aproximativ 4,6 miliarde de produse de sub 150 de euro. Această cifră este de două ori mai mare decât cea din 2023 și de trei ori mai mare decât cifra înregistrată în 2022, iar multe dintre bunurile respective s-au dovedit a fi neconforme cu legislația europeană.

Astfel, piața UE se confruntă cu două mari probleme- tot mai multe produse periculoase intră pe piața comună, iar vânzătorii europeni, care respectă standarde europene ridicate referitoare la calitatea produselor, au de suferit de pe urma practicilor neloiale și a vânzării de mărfuri contrafăcute prin intermediul platformelor de comerț electronic.

Nu în ultimul rând, pachetele expediate și transportate, dat fiind numărul lor mare, au o amprentă negativă asupra mediului și a climei.

Comisia descrie în comunicare toate instrumentele de care UE dispune deja și evidențiază inițiativele care sunt discutate în prezent de colegiuitori. În plus, Comisia propune noi acțiuni comune pentru a răspunde preocupărilor generate de volumul mare de produse nesigure, contrafăcute, neconforme din alte motive ori ilicite care intră pe piață:

  • Reforma vamală, inclusiv invitația lansată colegiuitorilor de a adopta rapid pachetul propus de reformare a uniunii vamale, ceea ce ar permite punerea rapidă în aplicare a noilor norme pentru a asigura condiții de concurență echitabile în domeniul comerțului electronic. Printre prevederile propuse se numără ridicarea scutirii de taxe vamale pentru coletele cu o valoare scăzută, de mai puțin de 150 EUR, și consolidarea capacităților de control, de exemplu printr-o mai bună partajare a datelor și o mai bună evaluare a riscurilor. Comisia îi invită, de asemenea, pe colegiuitori să aibă în vedere luarea de măsuri suplimentare, cum ar fi o taxă nediscriminatorie pentru procesarea articolelor provenite din comerțul electronic care au fost importate în UE direct către consumatori, astfel încât să se acopere costurile de scară legate de verificarea conformității cu normele UE a miliarde de astfel de trimiteri de colete.
  • Măsuri specifice pentru mărfurile importate, inclusiv realizarea unor controale coordonate între autoritățile vamale și autoritățile de supraveghere a pieței, precum și acțiuni coordonate privind siguranța produselor, cum ar fi o acțiune de verificare a siguranței produselor, prima de acest fel avută în vedere. Aceste măsuri ar trebui să permită eliminarea de pe piață a bunurilor neconforme și să contribuie la colectarea de date concrete care să stea la baza analizei riscurilor și a acțiunilor complementare. Vor fi intensificate controalele viitoare care vor viza anumiți operatori, anumite bunuri sau anumite fluxuri comerciale, pe o bază regulată, în lumina analizei riscurilor. Cu cât rata de neconformitate este mai mare, cu atât ar trebui să fie mai mare nivelul de vigilență în etapele ulterioare, iar sancțiunile ar trebui să reflecte cazurile de neconformitate sistematică.
  • Protejarea consumatorilor pe platformele de comerț online, evidențiind faptul că respectarea normelor în contextul practicilor de comerț electronic constituie o prioritate clară în temeiul Regulamentului privind serviciile digitale, precum și al unor instrumente precum Regulamentul privind piețele digitale și al altor acte care se aplică tuturor comercianților: Regulamentul privind siguranța generală a produselor, Regulamentul privind cooperarea în materie de protecție a consumatorilor și Rețeaua de protecție a consumatorilor.
  • Utilizarea instrumentelor digitale, care pot contribui la facilitarea supravegherii peisajului comerțului electronic prin intermediul pașaportului digital al produsului și al noilor instrumente de IA pentru detectarea produselor potențial neconforme.
  • Protejarea mediului, inclusiv adoptarea primului plan de acțiune referitor la Regulamentul privind proiectarea ecologică a produselor sustenabile, și îndemnul de adoptare rapidă a modificării punctuale propuse a fi aduse Directivei-cadru privind deșeurile.
  • Capacitarea consumatorilor și a comercianților prin campanii de sensibilizare referitoare la drepturile consumatorilor, riscurile care decurg din comerțul electronic și mecanismele de reparații disponibile.
  • Cooperarea internațională și comerțul internațional, inclusiv oferirea de activități de formare cu privire la normele UE privind siguranța produselor și evaluarea tuturor datelor disponibile privind practicile de dumping și acordarea de subvenții.
Te-ar mai putea interesa și
Unitatea 2 a centralei nucleare de la Cernavodă a fost repornită
Unitatea 2 a centralei nucleare de la Cernavodă a fost repornită
SN Nuclearelectrica SA anunţă că Unitatea 2 CNE Cernavodă a fost resincronizata la Sistemul Energetic National in dimineata zilei de 25.06.2025, dupa finalizarea cu success a programului de......
Deși face bani cu un record de încasări în 2024, turismul grec are probleme cu lipsa angajaților
Deși face bani cu un record de încasări în 2024, turismul grec are probleme cu lipsa angajaților
Angajată într-un hotel de 5 stele din Grecia pentru perioada întregului sezonul turistic , Katerina a renunțat după ...
Ce tip de haine și încălțăminte cumpără românii online. Studiu Zalando
Ce tip de haine și încălțăminte cumpără românii online. Studiu Zalando
Streetwear, articolele premium și cele pentru copii s-au aflat constant în top 3 cele mai căutate categorii de pe Zalando ...
Israelul duce o campanie de destabilizare contra regimului mollahilor din Iran
Israelul duce o campanie de destabilizare contra regimului mollahilor din Iran
O înregistrare audio obținută de „Washington Post” și publicată luni oferă informații despre campania de destabilizare ...