Practica platformelor chinezești precum Temu sau Shein de a-și lăsa clienții să păstreze marfa pe care nu o mai doresc, rambursând totodată contravaloarea produselor respective, ar putea ține mai degrabă de dorința imperioasă a retailerilor de a nu fi reclamați decât de costurile logistice mari de retur. Aceasta mai ales în contextul în care Comisia Euroopeană a deschis investigații ce îi vizează.
„Trebuie să colectăm date!”, atrăgea atenția, săptămâna trecută, la Berlin, Kirstin Pukall, Director al Departamentului de Comerț din cadrul Ministerului Economiei din Germania.
Managerul a vorbit în fața presei europene și a managementului Zalando, cel mai mare retailer online din Europa, recunoscând că industria online de fashion din întreaga Europa are probleme cu platformele chinezești precum Temu și Shein, iar statele membre și Comisia Europeană au o problemă în a interveni prompt.
„Comisia este în măsură să amendeze companiile care nu se comportă corespunzător doar dacă au plângeri în care se semnalează aceste probleme. Și aceasta este o mare problemă! Multe dintre cazurile documentate sunt doar cazuri foarte mici, prețurile produselor cumpărate sau comandate din afara UE nefiind atât de mari.
În plus, sunt companii precum Temu care spun clienților nemulțumiți – nu vă faceți griji, ne pare foarte rău că produsul nu funcționează, așa că păstrați-l. Vă rambursăm prețul chiar și așa. Astfel, produsul ajunge la coșul de gunoi, iar clienții, pentru că își primesc banii înapoi, nu fac plăngeri”, explică managerul potrivit căruia unul dintre pilonii prin care statele membre se pot apăra constă în colectarea de date. Și aceasta pentru că propunerea Comisiei de a pune taxe vamale la importurile din afara UE și pentru mărfurile cu o valoare mai mică de 150 de euro, începând cu 2027, „deși benefică, vine prea târziu.”
„Am cerut acest lucru (eliminarea pragului de la care se impun taxe vamale n.red) și vrem acest lucru, însă îl vrem mai repede decât a prevăzut Comisia până acum, pentru că ei spun că vor să înceapă aceste lucruri în 2027. Este mult prea târziu! În zona Europei unde sunt colectate date vamale, vameșii ar trebui să aibă un sistem digital comun pentru a putea face schimb de date mai ușor și a fi astfel în măsură să detecteze abaterile. În plus, ar mai fi un aspect legat de supravegherea pieței. Aceasta este o obligație pe care toate țările europene, guvernele și, de asemenea, administrațiile locale trebuie să o îndeplinească, în conformitate cu Directiva privind supravegherea pieței a Comisiei Europene. Însă, digitalizarea trebuie îmbunătățită, cooperarea dintre vamă și supravegherea pieței trebuie îmbunătățită și, de asemenea, cooperarea transfrontalieră în acest domeniu trebuie îmbunătățită. Așadar, sunt multe de făcut. Datele trebuie colectate!”, mai spune oficialul german care crede că este necesară implementarea strictă a Actului legislativ privind piețele digitale – DSA- ( ce include norme care reglementează platformele online cu rol de controlor al fluxului de informație).
„Platformele online cu adevărat mari trebuie să urmeze reguli stricte și încurajăm Comisia Europeană să aplice cu adevărat această lege DSA și, în cele din urmă, să impună amenzi în cazul în care constată o conduită necorespunzătoare sistemică”.
Oficialul german a vorbit, printre altele, de pericolul la care sunt expuși consumatorii europeni mai ales în contextul evoluției accelerate a Inteligenței artificiale, referindu-se, cu precădere la dark patterns.
„Există o investigație împotriva Temu legat de dark patterns (interfețe manipulatoare). Este, de fapt, un fenomen nou care nu este 100% definit. Ideea de bază e că AI este folosit în mod abuziv pentru a manipula comportamentul consumatorilor pentru ca aceștia să facă ceva ce nu doresc cu adevărat”.
De altfel, potrivit unei comunicări a Comisiei către Parlamentul European privind un set complet de instrumente UE pentru un comerț electronic sigur și durabil, magazinele online pot influența deciziile consumatorilor prin intermediul interfețelor lor, inclusiv prin determinarea clasamentului rezultatelor căutării, prin furnizarea de recomandări, dar și prin utilizarea dark patterns, a designului adictiv și a publicității personalizate agresive sau nesolicitate.
Ce este dark patterns și cum afectează cumpărătorii online
Conform documntului, dark patterns poate avea consecințe negative asupra bunăstării fizice și mentale a unei persoane.
DSA interzice dark patterns pe piețele online și reglementează alte practici, impunând obligații, de exemplu, în ceea ce privește proiectarea interfețelor și a sistemelor de recomandare, impunând o comunicare deschisă către consumatori și interzicând anumite tipuri de publicitate personalizată.
Amintim că, la 31 octombrie 2024, Comisia a deschis o investigație privind Temu pentru suspiciuni de încălcare a ASD.
Amintim, de asemenea, că la începutul lunii februarie, Comisia a anunțat că ia măsuri pentru a aborda riscurile care decurg din importurile de bunuri cu o valoare scăzută vândute prin intermediul comercianților online cu amănuntul din afara UE și al platformelor de comerț online pe care activează comercianți din țări terțe.
Este vorba, printre altele, de realizarea de controale vamale, asigurarea protecției consumatorilor, Regulamentul privind serviciile digitale și Regulamentul privind piețele digitale.
Anul trecut, pe piața UE au intrat din import 12 milioane de colete pe zi în care s-au aflat aproximativ 4,6 miliarde de produse de sub 150 de euro. Această cifră este de două ori mai mare decât cea din 2023 și de trei ori mai mare decât cifra înregistrată în 2022, iar multe dintre bunurile respective s-au dovedit a fi neconforme cu legislația europeană.
Astfel, piața UE se confruntă cu două mari probleme- tot mai multe produse periculoase intră pe piața comună, iar vânzătorii europeni, care respectă standarde europene ridicate referitoare la calitatea produselor, au de suferit de pe urma practicilor neloiale și a vânzării de mărfuri contrafăcute prin intermediul platformelor de comerț electronic.
Nu în ultimul rând, pachetele expediate și transportate, dat fiind numărul lor mare, au o amprentă negativă asupra mediului și a climei.
Comisia descrie în comunicare toate instrumentele de care UE dispune deja și evidențiază inițiativele care sunt discutate în prezent de colegiuitori. În plus, Comisia propune noi acțiuni comune pentru a răspunde preocupărilor generate de volumul mare de produse nesigure, contrafăcute, neconforme din alte motive ori ilicite care intră pe piață: