Tendinţa care implică un sistem fiscal cu impozitare redusă şi o bază de impozitare largă se va menţine şi în 2018 – raport EY

Tendinţa pe termen lung care implică un sistem fiscal cu impozitare redusă şi o bază de impozitare largă, care se manifestă de mulţi ani, se va menţine şi în 2018 însă este posibil să se atingă un punct critic în legătură cu această tendinţă, arată raportul EY referitor la perspectivele globale ale politicii fiscale în 2018, care analizează 41 de state din întreaga lume.
Economica.net - mar, 08 mai 2018, 09:00
Tendinţa care implică un sistem fiscal cu impozitare redusă şi o bază de impozitare largă se va menţine şi în 2018 - raport EY

‘Tendinţa pe termen lung care implică un sistem fiscal cu impozitare redusă şi o bază de impozitare largă, care se manifestă de mulţi ani, se va menţine şi în 2018. Şase din cele 41 de jurisdicţii (15%) analizate în cel mai recent raport al nostru au un nivel mai scăzut al impozitului pe profit în 2018, apropiat de cel de 16% din raportul nostru pentru 2017 şi cel de 18% din raportul nostru pentru 2016, în care sunt comparate ţări similare’, a declarat Chris Sanger, EY Global Tax Policy Leader.

Raportul indică, însă, că este posibil să se atingă un punct critic în legătură cu această tendinţă, 11 jurisdicţii (27%) preconizând un nivel global al impozitului pe profit mai mic în 2018 (în comparaţie cu 20% în 2017), în timp ce şapte jurisdicţii (17%) preconizează o povară fiscală asociată cu impozitul pe profit mai mare în 2018 (în comparaţie cu 22% în 2017).

Potrivit sursei citate, statele continuă demersurile de stimulare a activităţii economice şi de atragere a investiţiilor directe străine prin menţinerea sau reducerea impozitului pe profit. Scăderea acestuia în SUA cu peste o treime, la o medie combinată între impozitul federal şi cel statal de aproximativ 26%, reprezintă cea mai mare reducere procentuală dintre toate statele analizate în raport şi face ca nivelul impozitului pe profit din Statele Unite să scadă sub actualele valori medii din OCDE şi G7. Reduceri semnificative în exerciţiul financiar 2018 au fost realizate şi în Argentina (scădere de la 35% la 30%), Columbia (de la 40% la 37%) şi Luxemburg (de la 27% la 26%).

Previziunile au evidenţiat, de asemenea că, în acest an, activitatea de cercetare şi dezvoltare, precum şi alte acţiuni menite să încurajeze dezvoltarea afacerilor beneficiază de mai mult sprijin din partea guvernelor pentru a fi competitive. Astfel, 14 din cele 41 de ţări (34%) estimează că vor acorda în 2018 un sprijin mai consistent afacerilor. Şase din ţările incluse în studiu – China, Danemarca, Germania, Hong Kong, Italia şi Singapore – îşi consolidează în 2018 ajutorul acordat cercetării şi dezvoltării şi stimulentele acordate mediului de afaceri.

Una dintre concluziile prezentate în document arată că reformele fiscale globale şi cele din SUA, precum şi adoptarea numeroaselor modificări ale politicilor fiscale internaţionale în 2018, încurajează statele să facă demersuri în materie de competitivitate fiscală, prin intermediul unor modalităţi noi şi inovatoare.

Totodată, se preconizează că 2018 va fi anul în care implementarea măsurilor BEPS (de combatere a erodării bazelor de impozitare şi a transferului profiturilor) va atinge un punct maxim. Specialiştii EY vorbesc despre un val de modificări asupra legislaţiilor naţionale în multe state şi asupra reţelei internaţionale de tratate fiscale bilaterale, stimulate de revizuirea reciprocă a standardelor minime BEPS de către OCDE. Implementarea

Pe de altă parte, agenda fiscală a Uniunii Europene (UE) în 2018 va fi dominată, probabil, de ceea ce s-a întâmplat în 2017. Aceasta presupune: continuarea reformei sistemului privind impozitul pe profit, elaborarea unei liste comune a UE care să cuprindă jurisdicţiile fiscale necooperante, discutarea măsurilor privind aspectele legate de baza de impozitare a activităţilor digitale, negocierea actualizării regulilor TVA pentru comerţul electronic şi lansarea primei etape de propuneri pentru reformarea sistemului TVA al UE, se precizează în raport.

‘Acest context internaţional este din ce în ce mai relevant şi în România, atât pentru companii multinaţionale, cât şi pentru cele naţionale. De pildă, anul 2018 a început prin adoptarea Directivei privind combaterea evaziunii fiscale de către ţara noastră (este prima din Uniunea Europeană). Această directivă este strâns legată de iniţiativele BEPS şi, printre alte măsuri, a adus anumite restricţii noi privind regimul fiscal al costurilor financiare. Evoluţia legislaţiei şi a practicilor în domeniul preţurilor de transfer în România este, de asemenea, influenţată în mare măsură de BEPS. Sunt şi vor fi şi mai multe exemple în acest sens şi, de aceea, este critic pentru orice afacere peste un anumit prag de mărime să fie la curent cu schimbările rapide internaţionale şi naţionale în domeniul fiscalităţii’, a declarat Alex Milcev, liderul Departamentului de asistenţă fiscală şi juridică, EY România.

Al optulea raport anual ‘The outlook for global tax policy in 2018’ îmbină previziunile coordonatorilor departamentelor EY pentru politici fiscale din 41 de ţări, precum şi propuneri ale guvernelor şi schimbări legislative cunoscute.

EY este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale la nivel global, cu 250.000 de angajaţi în peste 700 de birouri din 150 de ţări şi venituri de aproximativ 31,4 miliarde de USD în anul fiscal încheiat la 30 iunie 2017.

Te-ar mai putea interesa și
Eșec la Cluj – Napoca: Licitația pentru mini-autobuze autonome a fost anulată
Eșec la Cluj – Napoca: Licitația pentru mini-autobuze autonome a fost anulată
Licitația pentru mini-autobuze autonome, lansată în primăvară de către Primăria Cluj - Napoca, a fost anulată pentru că au fost depuse numai oferte inacceptabile. Capitala Ardealului urma......
Cei mai bine plătiți președinți ai CA din companiile listate la bursa din Frankfurt
Cei mai bine plătiți președinți ai CA din companiile listate la bursa din Frankfurt
Asociația investitorilor privați din Germania (DSW) a dat publicității un raport care dezvăluie care sunt cei mai bine ...
Top constructori autostrăzi: Strabag, Alsim Alarko și Tirrena Scavi au avut cele mai mari progrese în ultima lună
Top constructori autostrăzi: Strabag, Alsim Alarko și Tirrena Scavi au avut cele mai mari progrese în ultima lună
Șantierele pe care au fost raportate cele mai mari progrese în ultima lună sunt Tg Mureș - Ungheni (A3), Vidra - Bragadiru ...
De la 1 octombrie, românii vor putea intra în Marea Britanie doar cu pașaportul
De la 1 octombrie, românii vor putea intra în Marea Britanie doar cu pașaportul
De la 1 octombrie 2021 cetăţenii români, asemenea tuturor cetăţenilor din ţările Uniunii Europene, nu vor mai putea ...