UPDATE Tensiuni în Crimeea: Rusia a strâns armata la graniţa cu Ucraina

Avioane de vânătoare au fost puse în stare de alertă de luptă, de-a lungul graniţei de vest a Rusiei, în cadrul inspecţiei pentru verificarea capacităţii de luptă a armatei ruse, începută în urmă cu o zi la ordinul preşedintelui Vladimir Putin, a anunţat joi Ministerul rus al Apărării, citat de Interfax.
Economica.net - joi, 27 feb. 2014, 09:14
UPDATE Tensiuni în Crimeea: Rusia a strâns armata la graniţa cu Ucraina

Rusia a anunţat miercuri că a ‘plasat în stare de alertă’ o parte din trupele sale, inclusiv cele de-a lungul graniţei cu Ucraina, potrivit AFP.

Secretarul de stat american, John Kerry, a avertizat în acest context Moscova că orice intervenţie militară ‘ar fi o greşeală gravă’.

Rusia a decis de asemenea să consolideze măsurile de protecţie la flota sa din Marea Neagră – cu baza în Crimeea – şi a ordonat o inspecţie surpriză asupra trupelor din districtele militare Vest – nu departe de Ucraina – şi Centru, pentru verificarea capacităţii lor de luptă. Operaţiunea, care va mobiliza până la 150.000 de militari ruşi, va dura până la 3 martie.

‘Suntem foarte îngrijoraţi de situaţia din Crimeea şi urmărim îndeaproape situaţia’, a declarat joi Ministerul britanic de Externe. Londra consideră că inspecţia militară rusă în acest context ‘nu ajută’, comentează France Presse.

‘Instabilitatea din Ucraina nu este în interesul nimănui’, a mai apreciat diplomaţia britanică.

Zeci de persoane înarmate au ocupat joi, la primele ore ale zilei, sediile parlamentului şi guvernului din Crimeea, peninsula rusofonă din sudul Ucrainei, după care au arborat drapelul rus, în timp ce la Kiev parlamentul urma să confirme noul guvern.

‘Facem apel la toate părţile, din interiorul sau din afara Ucrainei, să dea dovadă de reţinere şi să evite acţiuni sau declaraţii care ar putea spori şi mai mult tensiunile sau afecta suveranitatea Ucrainei în orice fel’, a declarat Foreign Office.

Ministrul de externe britanic William Hague şi omologul său rus Serghei Lavrov au convenit luni asupra principiului conform căruia ‘poporul ucrainean este cel care trebuie să-şi aleagă propriul viitor”, adaugă sursa citată.

Persoane înarmate au preluat controlul, în noaptea de miercuri spre joi, asupra clădirii legislativului şi al cabinetului de miniştri din Crimeea, regiune cu o populaţie majoritar rusofonă, a anunţat preşedintele Mejlisului etnicilor tătari din Crimeea, Refat Ciubarov, pe pagina sa de Facebook, informează Interfax. Moscova a anunţat că va apăra drepturile ruşilor din Ucraina. NATO a anunţat că integritatea teritorială a Ucrainei este inviolabilă.

‘Am fost sunat în urmă cu 20 de minute….Mi s-a spus că sediul Radei Supreme a Crimeii (parlamentul local) şi al guvernului a fost ocupat de persoane înarmate în uniforme fără semne de distincţie. Ei nu au avansat încă nicio cerinţă’, scrie acesta în postarea de pe Facebook, potrivit unei stiri Agerpres de la ora 08.40

Deputatul Andrei Sencenko, din partea partidului Batkivşcina/Patria, a declarat, la rândul său, că forţele de ordine încearcă să afle cine sunt acele persoane şi care este mobilul acţiunilor lor.

Forţele de securitate ucrainene nu au confirmat încă faptul capturării clădirilor publice din Crimeea.

Între timp, după cum au relatat canale media ucrainene, un purtător de cuvânt al legislativului din Crimeea a declarat că persoane neidentificate au pătruns în clădire, au neutralizat paza şi au ocupat imobilul.

Întregul personal al Radei din Crimeea a fost trimis în vacanţă de o zi. În prezent, pe ambele clădiri a fost ridicat drapelul Rusiei, transmite Interfax-Ukraina.

În faţa clădirii legislativului local a fost ridicată o baricadă din paleţi de lemn şi tomberoane. Clădirea este încercuită de poliţie, dar nu suficient de bine. Cei mai mulţi poliţişti sunt concentraţi în faţa sediului guvernului.

Refat Ciubarov, liderul tătarilor din Crimeea, declarase anterior că autorităţile republicii autonome vor apăra integritatea teritorială a Ucrainei şi se opun oricărei secesiuni, după cum menţionează joi presa ucraineană.

Cu o zi în urmă, parlamentul din Crimeea a refuzat să discute posibilitatea separării peninsulei de Ucraina.

Miercuri, la Simferopol, capitala republicii autonome Crimeea, au avut loc confruntări între manifestanţi pro-ruşi şi susţinători ai noilor autorităţi ucrainene, soldate cu două victime – un bărbat care a murit în urma unui atac de cord şi o femeie ce a murit în busculada creată. Unele media ucrainene consemnează trei victime şi aproximativ 30 de răniţi.

Parlamentul din Crimeea trebuia să se reunească în sesiune de urgenţă pentru a lua în discuţie statutul republicii autonome, dar în cele din urmă a anulat şedinţa.

Rusia reacţionează

„Rusia va apăra drepturile compatrioţilor săi într-o manieră ‘puternică şi fără compromis’, a declarat joi dimineaţă Ministerul de Externe rus, potrivit Reuters, citată de Agerpres.

‘Ministerul de Externe al Rusiei va continua să apere pe scena internaţională drepturile compatrioţilor săi şi va reacţiona cu fermitate şi fără compromis atunci când acestea sunt încălcate’, a susţinut MAE rus pe contul său de Twitter.Diplomaţia rusă atrage atenţia asupra unor ‘încălcări pe scară largă a drepturilor omului în Ucraina’, ceea ce suscită preocuparea sa.

Această declaraţie a MAE rus survine pe fondul tensiunilor ce se amplifică în Crimeea, unde joi dimineaţă între 30 şi 50 de persoane înarmate au preluat controlul asupra clădirilor parlamentului şi executivului, pe care au arborat drapelul Federaţiei Ruse.

Poziţia NATO

Miniştrii apărării din statele membre NATO şi au exprimat sprijinul pentru inviolabilitatea graniţelor Ucrainei, într-o declaraţie emisă pe 26 februarie, la Bruxelles.

Te-ar mai putea interesa și
Cafeaua nu se va ieftini prea curând, pentru că fermierii vietnamezi aşteaptă contracte mai avantajoase
Cafeaua nu se va ieftini prea curând, pentru că fermierii vietnamezi aşteaptă contracte mai avantajoase
Preţurile la cafea îşi vor continua ascensiunea meteorică, în condiţiile în care vremea nefavorabilă, şi mai ales decizia cultivatorilor din Vietnam de a mai aştepta înainte de a-şi vinde......
”Nu este prea târziu pentru ca Ucraina să câştige” în războiul împotriva Rusiei – secretarul general al NATO
”Nu este prea târziu pentru ca Ucraina să câştige” în războiul împotriva Rusiei – secretarul general ...
"Nu este prea târziu ca Ucraina să câştige" în războiul împotriva Rusiei, cu condiţia ca Occidentul să-şi respecte ...
Înjumătățirea Bitcoin a dus la o creștere a cererii de monede meme (P)
Înjumătățirea Bitcoin a dus la o creștere a cererii de monede meme (P)
Mult anticipata și discutata înjumătățire a cantității disponibile de Bitcoin a avut loc în 20 aprilie. Această ...
Grecia exclude trimiterea în Ucraina a unor sisteme de apărare antiaeriană
Grecia exclude trimiterea în Ucraina a unor sisteme de apărare antiaeriană
 Prim-ministrul elen Kyriakos Mitsotakis a declarat că Grecia nu poate oferi Ucrainei sisteme de apărare antiaeriană ...