Teodorovici: A doua rectificare bugetară va fi făcută în octombrie

A doua rectificare bugetară din acest an va avea loc la finalul lunii octombrie, în urma unei analize preliminare a modului în care ordonatorii de credite au cheltuit banii alocaţi, a declarat, vineri, ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, într-o conferinţă de presă.
Economica.net - vin, 31 iul. 2015, 09:53
Teodorovici: A doua rectificare bugetară va fi făcută în octombrie

‘În octombrie, la a doua rectificare, vom face o analiză să vedem cum au fost cheltuite sumele alocate la această rectificare. Dacă nu s-au cheltuit, vom proceda la fel: să alocăm sumele în zonele de interes în economie, să se cheltuie eficient’, a explicat Teodorovici.

El a precizat că la actuala rectificare bugetară s-a ţinut cont de modul în care au fost cheltuiţi banii şi nu au fost realizate alocări artificiale, necorelate cu necesităţile.

Ministrul Finanţelor a reamintit că actuala rectificare bugetară este una pozitivă, nu afectează ţinta de deficit de 1,86% din PIB pentru 2015.

În plus, Eugen Teodorovici a subliniat că rectificarea bugetară a fost discutată şi cu reprezentanţii instituţiilor financiare internaţionale, iar aprecierea acestora a fost pozitivă.

Şeful Finanţelor a menţionat faptul că şi Consiliul Fiscal a apreciat că menţinerea cotei de deficit pentru acest an este una fezabilă.

Guvernul a aprobat pe 28 iulie prima rectificare bugetară pe anul în curs, în forma propusă de Ministerul de Finanţe. Executivul a luat în calcul o creştere economică de 3,3% anul acesta, în creştere de la 2,5%, cât se estima la elaborarea bugetului de stat pe anul 2015, potrivit proiectului de rectificare bugetară postat pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice.

În aceste condiţii, s-a propus majorarea, atât a veniturilor, cât şi a cheltuielilor bugetului general consolidat, pe sold, cu suma de 4,46 miliarde de lei, astfel încât deficitul bugetului general consolidat să se menţină nemodificat ca valoare nominală, respectiv 13,004 miliarde de lei. Ca pondere în PIB, deficitul creşte de la 1,83% la 1,86%, ca urmare a modificării nivelului PIB estimat pe anul 2015.

Te-ar mai putea interesa și
Șefii diplomațiilor armeană și azeră se vor întâlni duminică la Geneva pentru a purta negocieri de pace
Șefii diplomațiilor armeană și azeră se vor întâlni duminică la Geneva pentru a purta negocieri de pace
Miniştrii de externe ai Armeniei şi Azerbaidjanului, Ararat Mirzoian şi respectiv Ceihun Bairamov, se vor întâlni duminică, 2 octombrie, la Geneva, în Elveţia, a declarat pentru EFE......
Gazprom a tăiat livrările de gaze către compania italiană Eni, din cauza unor probleme de transport pe care le-ar avea în Austria
Gazprom a tăiat livrările de gaze către compania italiană Eni, din cauza unor probleme de transport pe care le-ar avea ...
Gazprom a suspendat total livrările de gaz pentru ziua de sâmbătă către Eni, invocând "imposibilitatea de a transporta ...
Virgil Popescu: Nu permitem ca energia să fie folosită ca armă de șantaj
Virgil Popescu: Nu permitem ca energia să fie folosită ca armă de șantaj
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, afirmă că prin finalizarea interconectorului Grecia - Bulgaria se asigură diversificarea ...
Noile măsuri anti-COVID-19 au intrat de astăzi în vigoare în Germania
Noile măsuri anti-COVID-19 au intrat de astăzi în vigoare în Germania
Noul set de măsuri anti-COVID-19 valabil pentru toamna şi iarna acestui an în Germania a intrat în vigoare sâmbătă, ...