Teodorovici, către noul Guvern: un deficit de 1% „va distruge” tot ceea ce înseamnă realizări concrete în economie

Fostul Ministru al Finanţelor, Eugen Teodorovici, şi-a exprimat speranţa ca noul Guvern să înţeleagă că ideea de a avea în 2016 un deficit precum cel asumat de 1% 'va distruge' tot ceea ce înseamnă realizări concrete în economie, precizând că există soluţii pentru un deficit bugetar sub 3% pe ESA, cu tot ceea ce s-a aprobat până în prezent.
Economica.net - mie, 18 nov. 2015, 13:38
Teodorovici, către noul Guvern: un deficit de 1%

‘Sper ca noul Guvern să înţeleagă faptul că ideea de a avea în 2016 un deficit precum cel asumat de 1% va distruge tot ceea ce înseamnă realizările noastre concrete în economie. Sper să nu facă acest lucru. Există soluţii pentru un deficit sub 3% pe ESA, cu tot cu ceea ce s-a aprobat până acum, inclus. De obicei, abordarea Ministerului Finanţelor era: mai bine să ai nişte sume deoparte, nişte ‘buffere’, ca să ne asigurăm noi că, în cazul în care depăşim un anumit deficit, să avem cum să găsim o soluţie. Din punctul meu de vedere, este o abordare greşită pentru că legea trebuie aplicată şi în sens invers’, a explicat Eugen Teodorovici.

Nivelul deficitului bugetar stabilit prin obiectivul pe termen mediu (MTO) este de 1% din PIB.

Bugetul de stat pentru anul viitor este construit pe un deficit de 2,8% din produsul intern brut pe cash, ceea ce corespunde unui deficit de 2,95% din PIB pe ESA în condiţiile unor venituri estimate la 227,3 miliarde de lei, respectiv 30,5% din PIB şi ale unor cheltuieli de 248,2 miliarde de lei reprezentând 33,3% din PIB, potrivit datelor Ministerului Finanţelor.

La estimarea cheltuielilor s-au avut în vedere măsurile care au fost adoptate atât de către Parlament cât şi de către Guvern în anul 2015 care au ca efect în anul 2016 majorarea cheltuielilor bugetare cu circa 12,6 miliarde de lei, precizează Ministerul Finanţelor. Dublarea alocaţiei de stat pentru copii va avea un impact de 1,8 miliarde lei, majorarea indemnizaţiilor veteranilor de război şi ale persoanelor persecutate din motive etnice şi politice – 0,6 miliarde de lei, majorarea cu 25% a salariilor pentru personalul din unităţile sanitare – 1,8 miliarde de lei, majorarea cu 15% a salariilor pentru personalul din sistemul de învăţământ – 1,7 miliarde de lei, majorarea cu 12% a salariilor pentru personalul din instituţiile publice de subordonare locală – 1,3 miliarde de lei, majorarea cu 25% a salariilor pentru personalul din sistemul de asistenţă socială – 556 milioane de lei inclusiv a indemnizaţiilor persoanelor cu handicap (240,6 milioane lei), majorarea cu 10% a salariilor pentru restul personalului bugetar – 3,026 miliarde de lei. De asemenea, la estimarea cheltuielilor bugetare s-a avut în vedere majorarea pensiilor cu 5%.

Bugetul are la bază o creştere economică de 4,1%. Produsul intern brut este estimat la 746,6 miliarde de lei. Inflaţia medie anuală luată în calcul este 0,5% iar cursul mediu leu/euro este 4,44.

Numărul de şomeri prognozat pentru anul viitor este de 450.000 de persoane iar câştigul salarial mediu net lunar este estimat la 1.950 lei.

Te-ar mai putea interesa și
Acționarii Electrica au anulat emisiunea de obligațiuni verzi de 300 de milioane de euro, plănuită pentru acest an
Acționarii Electrica au anulat emisiunea de obligațiuni verzi de 300 de milioane de euro, plănuită pentru acest an
Acționarii Electrica SA, una dintre marile companii de distribuție și furnizare de energie electrică, companie privată dar la care statul este cel mai mare acționar, nu au aprobat derularea......
Preţurile la electricitate şi gaze în UE au scăzut în 2023, după explozia din 2022 – Eurostat
Preţurile la electricitate şi gaze în UE au scăzut în 2023, după explozia din 2022 – Eurostat
Facturile la electricitate şi gaze ale consumatorilor europeni au scăzut în a doua jumătate a anului trecut, după creşterea ...
Guvernul de la Budapesta anunţă o vizită în Ungaria a preşedintelui chinez Xi Jinping
Guvernul de la Budapesta anunţă o vizită în Ungaria a preşedintelui chinez Xi Jinping
Preşedintele Chinei, Xi Jinping, va face luna viitoare o vizită în Ungaria, a anunţat joi Gergely Gulyas, şeful de cabinet ...
Primul tren Metropolis a sosit în Depoul Berceni al Metrorex. Are camere de supraveghere și folie anti-grafitti
Primul tren Metropolis a sosit în Depoul Berceni al Metrorex. Are camere de supraveghere și folie anti-grafitti
Metrorex anunță că joi, 25 aprilie 2024, la ora 1:30, noul tren Metropolis produs de Alstom Transport SA a sosit la Depoul ...