Teodorovici cere demisia preşedintelui Consiliului Fiscal. Ionuţ Dumitru: Nu intru în dezbaterea politicianistă

Senatorul PSD Eugen Teodorovici a solicitat, marţi, demisia preşedintelui Consiliului Fiscal Ionuţ Dumitru, pe motiv că acesta lucrează şi la Raiffeisen Bank şi ar putea avea un interes în a emite opinii negative faţă de buget, faţă de absorbţia fondurilor europene. 
Economica.net - mar, 31 ian. 2017, 16:12
Teodorovici cere demisia preşedintelui Consiliului Fiscal. Ionuţ Dumitru: Nu intru în dezbaterea politicianistă

În replică, preşedintele Consiliului Fiscal Ionuţ Dumitru a spus că nu doreşte să intre într-o dezbatere politicianistă şi că legea 69/2010 nu prevede nicio incompatibilitate de acest gen.

‘Aici am o întrebare, nu retorică pentru că în urma ei vreau să vă cer şi demisia dumneavoastră. Nu o luaţi personal. Mă întreb: dumneavoastră lucraţi la Raiffeisen Bank? Corect. Ministerul de finanţe se împrumută în piaţă, titluri de stat. Întrebarea este aşa: Oare preţul, costul titlurilor de stat poate să varieze în piaţă în funcţie de situaţia macroeconomică sau de previziunile pe o anumită perioadă? Corect. Presupun că da. Atunci dumneavoastră aveţi vreun interes în a emite opinii negative faţă de buget, faţă de absorbţia fondurilor europene, faţă de tot ce ţine de partea de fiscal şi bugetar. Tocmai atunci când Raiffeisen Bank vine şi se împrumută în piaţă, ştiind de fapt care este situaţia macroeconomică, într-un fel creează confuzie în piaţă, toţi ceilalţi vin cu o altă ofertă de preţ pentru aceste titluri de stat, după care dvs. luaţi exact…, nu ştiu, e o presupunere’, a afirmat Teodorovici, la şedinţa Comisiilor parlamentare de buget- finanţe.

Teodorovici a spus că instituţia Consiliului Fiscal ar trebui să prezinte toate elementele, nu doar opinii negative.

‘Eu aş vrea să verificăm în cadrul comisiei dacă acest lucru este adevărat sau se confirmă ceea ce spun eu şi, dacă este aşa, să vă solicităm demisia, pentru că nu puteţi să fiţi, nu o luaţi personal. (…) Rugămintea mea ar fi ca această instituţie să fie totuşi…, măcar să prezinte (…) o opinie cu toate elementele şi bune şi mai puţin bune şi poate şi propuneri, nu doar opinii negative că asta doar poate da apă la moară unora care sunt mai mult contabili, decât oameni care vor să-şi asume anumite decizii şi din păcate pentru instituţia pe care o reprezentaţi din 2012 încoace eu nu am văzut o opinie exact cum dumneavoastră aţi prezentat-o’, a adăugat Teodorovici.

Preşedintele Consiliului Fiscal, Ionuţ Dumitru, a răspuns că, în privinţa posibilităţii existenţei unui conflict de interese, nu doreşte să intre într-o dezbatere politicianistă.

‘Nu intru în dezbaterea politicianistă. Eu cred că ar trebui să ne uităm la lege şi legea 69 după care funcţionăm nu prevede nicio incompatibilitate din punctul ăsta de vedere. Numai incompatibilităţile politice se iau în calcul, nu am nicio rudă, nu sunt în partid politic, nu am fost implicat în nicio activitate politică, deci haideţi să lăsăm politicianismul la o parte’, a spus Dumitru.

El a menţionat că legea 69/2010 prevede că nu poate fi nominalizată pentru a face parte din Consiliul Fiscal persoana care cu 4 inainte de nominalizare a deţinut o funcţie în cadrul Guvernului şi nu este cazul său. De asemenea, la Consiliul Fiscal nu poate fi numită o persoană care cu 4 ani înainte a fost membru al Parlamentului sau Parlamentului European sau a deţinut o funcţie de conducere în cadrul unui partid politic şi nici acesta nu este cazul său, a adăugat Dumitru.

Ionuţ Dumitru a fost audiat în comisiile de buget, finanţe în legătură cu ancheta privind rectificările bugetului pe 2016.

Te-ar mai putea interesa și
Mai mulți europarlamentari au cerut o anchetă cu privire la implicarea Gazprom în scumpirea gazelor naturale
Mai mulți europarlamentari au cerut o anchetă cu privire la implicarea Gazprom în scumpirea gazelor naturale
Un grup de parlamentari europeni a cerut Comisiei Europene să investigheze rolul Gazprom în creşterea preţurilor gazelor naturale din Europa, apreciind că suspectează compania rusă de......
Comitetul de Miniştri al CoE solicită României să plătească reclamanților sumele decise de justiție în șase dosare
Comitetul de Miniştri al CoE solicită României să plătească reclamanților sumele decise de justiție în șase dosare
Comitetul de Miniştri al Consiliului Europei (CoE) a adoptat vineri o rezoluţie interimară care îndeamnă autorităţile ...
Update: Guvenul impune folosirea certificatului verde pentru localitățile unde rata de incidență COVID-19 trece de 3 la mie
Update: Guvenul impune folosirea certificatului verde pentru localitățile unde rata de incidență COVID-19 trece de 3 ...
Update: Premierul Florin Cîţu a declarat vineri că prin introducerea obligativităţii certificatului verde COVID în ...
Anunțul anului pentru milioane de șoferi. City Insurance și-a pierdut autorizația și merge spre faliment. Ce se  întâmplă cu cei 3 milioane de clienți și sutele de mii de păgubiți?
Anunțul anului pentru milioane de șoferi. City Insurance și-a pierdut autorizația și merge spre faliment. Ce se întâmplă ...
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a decis să ridice autorizația de funcționarea a City Insurance, cea mai ...