Teodorovici: Datorită InvestEU, UE va avea un instrument permanent, puternic şi fiabil care să stimuleze investiţiile şi creşterea economică

Ambasadorii la UE au confirmat miercuri interpretarea comună la care au ajuns Preşedinţia română şi Parlamentul European cu privire la InvestEU, care va reuni în cadrul unui singur program 14 instrumente financiare diferite disponibile în prezent pentru a sprijini investiţiile în UE, informează Ministerul Finanţelor Publice. 
Economica.net - mie, 27 mart. 2019, 16:29
Teodorovici: Datorită InvestEU, UE va avea un instrument permanent, puternic şi fiabil care să stimuleze investiţiile şi creşterea economică

Acordul nu include aspectele bugetare şi nici pe cele orizontale, acestea fiind discutate în prezent în cadrul negocierilor privind următorul cadru financiar multianual (CFM) al UE pentru perioada 2021-2027.

„Datorită InvestEU, UE va avea un instrument permanent, puternic şi fiabil care să stimuleze investiţiile şi creşterea economică în beneficiul tuturor, să contribuie la finanţarea unor proiecte de infrastructură ambiţioase şi să abordeze în mod eficient provocări precum digitalizarea economiei şi ratele ridicate ale şomajului. Nu s-a convenit încă asupra unor elemente importante legate de CFM, dar avem acum o imagine clară a modului în care va funcţiona acest nou instrument”, a declarat Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor Publice.

Obiectivul InvestEU este de a încuraja participarea investitorilor publici şi privaţi la operaţiuni de finanţare şi de investiţii prin acordarea de garanţii de la bugetul UE, pentru abordarea disfuncţionalităţilor pieţei şi a situaţiilor de investiţii suboptime. Garanţia UE va fi împărţită pentru a acoperi următoarele componente de politică: infrastructura durabilă, cercetarea, inovarea şi digitalizarea, IMM-urile şi investiţiile sociale şi competenţele.

Potrivit MFP, consolidând toate instrumentele financiare existente, programul InvestEU se bazează pe succesul Fondului european pentru investiţii strategice (FEIS), care a fost lansat în iulie 2015, cu scopul de a impulsiona investiţiile şi de a stimula creşterea economică şi ocuparea forţei de muncă în UE, într-un moment în care Europa era încă în proces de redresare în urma crizei financiare şi economice.

Principalul partener de investiţii va fi Grupul Băncii Europene de Investiţii (BEI), care a implementat şi a gestionat FEIS. În plus, băncile naţionale de promovare şi instituţiile financiare internaţionale vor avea acces direct la garanţia UE.

Textul va prevedea posibilitatea statelor membre de a canaliza o parte din fondurile alocate politicii de coeziune către Fondul InvestEU, fonduri care se vor adăuga astfel la provizionarea garanţiei UE.

Programul InvestEU va fi administrat de un comitet director, care va stabili orientările strategice şi operaţionale pentru InvestEU. Acesta va fi alcătuit din patru reprezentanţi ai Comisiei, trei reprezentanţi ai BEI şi doi reprezentanţi ai altor parteneri de implementare. Comisia şi BEI vor avea drept de veto în cadrul comitetului director. PE va numi un expert fără drept de vot.

De asemenea, va fi creat şi un consiliu consultativ, format din reprezentanţi ai partenerilor de implementare, reprezentanţi ai statelor membre, un expert numit de Comitetul Economic şi Social European şi un expert numit de Comitetul Regiunilor. Statele membre se vor reuni şi separat. Ambele configuraţii ale consiliului consultativ vor oferi consiliere Comisiei şi comitetului director.

Pe partea de finanţare şi investiţii, va exista un comitet format din experţi independenţi şi însărcinat să ofere expertiză externă în materie de evaluare a investiţiilor cu privire la proiecte. Secretariatul comitetului pentru investiţii îşi va avea sediul în cadrul Comisiei, astfel încât toţi partenerii de implementare vor avea acces la acest comitet căruia îi pot transmite propunerile lor de operaţiuni de finanţare şi de investiţii, în timp ce BEI îşi va putea transmite propunerile direct către comitetul de investiţii.

„Consiliul se aşteaptă ca negocierile cu următorul Parlament European să înceapă cât mai curând posibil, cu scopul de a fi finalizate pe baza progreselor realizate, astfel cum sunt reflectate în interpretarea comună. De asemenea, în cadrul negocierilor va trebui luat în considerare acordul general”, precizează Ministerul Finanţelor.

Te-ar mai putea interesa și
Tetik, Banca Transilvania: Consolidarea sistemului bancar este inevitabilă; viteza pentru România nu va fi atât de rapidă ca până acum
Tetik, Banca Transilvania: Consolidarea sistemului bancar este inevitabilă; viteza pentru România nu va fi atât de rapidă ...
Consolidarea sistemului bancar din România este inevitabilă, dar viteza nu va fi atât de rapidă ca până acum, a declarat, marţi, Omer Tetik, CEO Banca Transilvania, la Conferinţa anuală......
Persoanele fizice pot angaja şi plăti legal personal pentru activităţile casnice
Persoanele fizice pot angaja şi plăti legal personal pentru activităţile casnice
Platforma electronică destinată beneficiarilor şi prestatorilor de activităţi casnice este funcţională şi poate fi ...
Programul „Made in România” devine „BVB Arena”
Programul „Made in România” devine „BVB Arena”
Bursa de Valori București a lansat astăzi noua ediție a programului dedicat companiilor antreprenoriale românești care, ...
Cea mai mare bancă din Rusia, Sberbank, va distribui dividende record în valoare de opt miliarde de dolari
Cea mai mare bancă din Rusia, Sberbank, va distribui dividende record în valoare de opt miliarde de dolari
Sberbank, cea mai mare bancă din Rusia, va distribui acţionarilor dividende record în valoare de 750 de miliarde de ruble ...